Aktivní záložníci měli ve volném čase cvičení. Šinágl vyzývá Vondru k demisi

15.06.2012 19:09

Občanský aktivista Jan Šinágl vyzývá ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) k demisi. Důvodem je podle něj fakt, že čeští aktivní záložníci před časem cvičili na motivy rozpadu Evropské unie. Mnoho skutečností však mluví proti Šináglovi. Nemělo se prý jednat o armádní cvičení, ale dobrovolný sraz nejen záložníků v jejich volném čase.

Aktivní záložníci měli ve volném čase cvičení. Šinágl vyzývá Vondru k demisi
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Cvičení vojenské policie

Průběh akce ParlamentnímListům.cz popsal jeden z účastníků Petr Blahuš. „S tímto dobrovolným cvičením, srazem kamarádů a airsoftistů, nemá armáda na rozdíl od tlachání různých blogistů vůbec nic společného. Vše jsme si zorganizovali sami, ve svém volném čase a za vlastní prostředky. Armáda na to nedala ani korunu a podle vojenských předpisů mně může cokoliv nařizovat nebo velet jen ten, kdo mě logisticky zásobuje. To se v tomto případě nestalo. Takže co si dělám ve svém volném čase a za své vlastní peníze, do toho nikomu, ani státu nic není. Nežijeme za komunismu a tohle není Severní Korea, herr Šinágl. Vyřiďte to svým sudeťáckým chlebodárcům, a jestli se vám tady nelíbí, tak z této země zmizte. Nikdo vás tu nedrží. Naopak,“ vzkazuje Blahuš aktivistovi, který podle něho celou akci nesmyslně nafoukl ve velkou kauzu.

Německá armáda cvičí v kupisách operací SS, to prý nikdo nevidí

Blahuš také připomněl, že jím vymyšlený scénář - rozpad Evropské unie - se prý navíc začíná naplňovat. „Jako historik z minulosti dobře vím, co se dělo, když se třeba rozpadala římská říše. Konečně, krvavý rozpad Jugoslávie máme všichni ještě v živé paměti. I to, jak od něj Evropa dávala ruce pryč. Navíc námět našeho cvičení byl ryze obranný, žádná útočná operace. Proč se ale herr Šinágl, který má Německo evidentně raději než zem, jejíž řečí mluví, nezajímá o to, že pravidelná německá armáda ještě dnes cvičí v kulisách operací SS a wehrmachtu a oslavuje přitom řádění svých předchůdců při vyvražďování třeba jugoslávské Malé Mitrovice? Možná to je proto, že se o něm říká, že je placeným konfidentem sudetských Němců?  A pozor - kdybychom se rozhodli použít jako námět obvyklé klišé o hodných křesťanských vojácích bojujících za ropu a demokracii proti zlým muslimským teroristům, zase by se mohli ozvat vyslanci všech států vyznávajících korán!“ dodává pro ParlamentníListy.cz Blahuš.

Většina bloggerů je podle Blahuše pestrou směskou narcisů nebo grafomanů, navíc s mesiášským komplexem. Vyjadřují se podle něj ke všemu, i když řadě věcí nerozumí a ještě si ani neobtěžují předtím ověřit alespoň základní fakta.

Co dělá člověk ve svém volnu, nemá stát právo řídit

„Stát nemá žádné právo strkat nos do toho, co občané dělají ve svém volnu, pokud neporušují zákony.  Odporovalo by to české Ústavě a Listině základních práv a svobod, kde je zaručeno, že občan může činit vše, co mu zákon nezakazuje. Myslím si, že dobrovolná příprava k případné obraně vlasti, na úkor svých rodin a navíc za situace, kdy armáda ruší svá cvičení, bez pochyby porušení zákona není. Jen hlupák či národní ignorant může říkat opak. Naopak stát může dělat jen to, co má zákonem povoleno či přikázáno. Nic víc. V tom je rozdíl mezi právy a povinnostmi občanů a státu v demokracii,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz právník Roman Hošta z Kladna.

„Jsme svědky dalšího zesílení tlaku na Českou republiku. Ozývají se dokonce hlasy nejen z řad bývalých odbojářů, příslušníků druhého odboje, že v současnosti bojujeme o češství, o existenci našeho národa. Neradi bychom se dočkali časů, kdy českou veřejností tak populární, oblíbené a hojně navštěvované bojové ukázky na téma bojů mezi československou a německou armádou a se sudetoněmeckým freikorpsem v roce 1938, například akce Cihelna -  Společná akce klubů vojenské historie, města Králíky, pořádaná ve spolupráci s Armádou České republiky, která se koná každoročně koncem srpna, budou z nějakých důvodů rušeny. Vždyť tyto ukázky slouží také coby názorná výuka dějin,“ řekla exkluzivně ParlamentnímListům.cz mluvčí Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jana Časnochová-Vrzalová. ČSBS má přitom silný morální hlas, sdružuje totiž mimo jiné válečné veterány a bývalé vězně nacistických koncentračních táborů.

 „Odbojáři a další členové svazu důrazně odmítají tvrzení pana Šinágla o jakémsi vyhnání, který zcela ignoruje fakt, že po válce šlo o odsun vyplývající z rozhodnutí spojenců na konferenci v Postupimi. Rovněž tak považují za hrubou urážku jeho slova o prezidentu Edvardu Benešovi, o němž bezostyšně prohlašuje, že byl ‚prokazatelný válečný zločinec, který má na svědomí likvidaci Československa, českého národa i likvidaci českých Němců‘. Ve dnech, kdy si naše vlast připomíná 70. výročí heydrichiády, vypálení Lidic a Ležáků, je to obzvláště zarážející a alarmující. Připomínám vyjádření Dr. Martina D. Browna z Univerzity Londýn, který v rámci telemostu mezi Londýnem a Senátem Parlamentu ČR koncem letošního ledna na konferenci věnované Českému národnímu povstání jasně řekl: Prezidentské dekrety nejsou protiprávní a podle mezinárodního práva na platnosti nic neztratily. Odsun je součástí celého procesu druhé světové války, je jejím důsledkem,“ dodala Časnochová.

Ministerstvo se od cvičení záložníků distancovalo

Mluvčí ministerstva obrany se od námětu cvičení distancuje, přestože evidentně neprobíhalo pod hlavičkou aktivních záloh. „Resort obrany se od námětu cvičení důrazně distancuje. Je naprosto nevhodný a poškozuje dobré jméno české armády a zejména její aktivní zálohy. Žádná debata mezi ministrem a náčelníkem Generálního štábu v této věci neproběhla. Není ale možné vydávat celou věc za „bublinu“ a „soukromý podnik soukromých osob“, pokud jsou pod námětem podepsání příslušníci aktivní zálohy VP včetně hodností a je prezentován na stránkách pod hlavičkou 801. praporu VP, což evokuje přímý vztah k resortu obrany,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí Jan Pejšek.

Podle Blahuše dokonce ministr Alexandr Vondra kvůli tomu ostře rozmlouval s náčelníkem Generálního štábu AČR. Takovou skutečnost sice mluvčí resortu Pejšek odmítá, Blahuš však trvá na svém: „Debata se uskutečnila. Trvala 20 minut, mám to od důvěryhodného zdroje,“ opáčil člen aktivních záloh Petr Blahuš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …