Až zamrazilo. Po Válkově „čtvrté dávce“ jasno, co přijde na podzim

17.05.2022 11:51 | Analýza

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka je covid jako medvěd v zimě. V létě spí, na podzim se probudí a znovu udeří a přijde další covidová vlna. Bude podle něj potřeba další dávka vakcíny, u rizikových lidí už čtvrtá. Je to správná úvaha? A bude nutné přijímat v této době i další opatření? Tyto dotazy položily ParlamentníListy.cz v anketě. Jak lékaři, tak veřejné osobnosti jsou rozděleny. Česko tedy, pokud se vrátí covidová opatření, může čekat horký podzim.

Až zamrazilo. Po Válkově „čtvrté dávce“ jasno, co přijde na podzim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví

Přirovnání k medvědovi použil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci v minulém týdnu. Na ní upozornil, že Česko čeká na podzim zřejmě další covidová vlna. „To, že je tady covid, je jasná věc. Covid v létě spí jako medvědi v zimě. Na podzim se probudí a zaútočí, vysvětlil. Počítá s tím, že proti covidu se bude očkovat stejně jako proti běžné chřipce. Tedy každý rok. „Čtvrtá dávka se bude týkat téměř všech, kteří mají třetí a druhou dávku. Vysoká hladina protilátek trvá zhruba čtyři až pět měsíců. Každý podzim budeme muset očkovat,“ konstatoval. 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí
 
Podobně Válek mluvil v nedělní Partii Terezie Tománkové, kde uvedl, že podzimní vlna covidu je nevyhnutelná, Češi se ale nemusejí bát dalších lockdownů. Zřejmě se vrátí nošení roušek, a to do hromadné dopravy a zdravotnických zařízení. „Co je jisté, že se riziková populace bude muset přeočkovat. Ne čtvrtou, ale další dávkou. A každý rok to bude pokračovat, dokud covid nezmizí. Je to jako u chřipky. Je to doporučení, ke kterému postupně dospěje celý svět,“ uvedl mimo jiné také Válek. 
 
„Nemyslím si, že budou muset být nějaká zásadní opatření. Koronavirus bude už běžnou respirací tak, jako máme chřipku, bude se vyskytovat sezónně. Co se týče očkování čtvrtou dávkou, nechala bych to na bázi dobrovolnosti. Nevíme, čím se bude očkovat. Jestliže máme očkovací látku, která je proti wuchanské variantě, tak ta už je v postatě k ničemu. Omikronem jsme prošli v podstatě všichni. Za mě říkám, že tu čtvrtou dávku bych nechala na dobrovolnosti jedinců a ptala bych se po nežádoucích účincích. Pokud měl někdo nežádoucí účinek po vakcíně, tak bych určitě nedoporučovala další vakcinaci,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz senátorka za obvod Most Alena Dernerová (senátorský klub STAN), místopředsedkyně senátního výboru pro zdravotnictví, lékařka.
 
„Jsou to dvě velice složité otázky. Nevím, zda je covid jako medvěd a znovu udeří. Nezachytil jsem, kromě očkování, jiná opatření. Otázka zní – očkovat, ale jakou vakcínou, na jakou variantu viru? Z mého pohledu nyní společnost upozorňovat na covid není namístě,“ myslel si Jiří Běhounek (ČSSD), v letech 2013 až 2021 poslanec, od roku 2008 do roku 2020 hejtman Kraje Vysočina, lékař. 
 
„Nikdo neví, zda na podzim udeří další vlna covidu či jiná infekce. Jsou to spekulace a pan ministr odpovídá na otázky, co by bylo, kdyby. Podle mě by se odpověď na jakoukoliv infekci měla zásadně změnit, aby nám neumírali ti nejslabší. Je to v přednemocniční péči – oxymetry nemocným a další domácí monitorace, dennodenní sledování ohrožených lidí doma, včasná léčba komplikací. Takový plán ale není. Diskutují se po dvou letech roušky v MHD... Chápu, mluví do toho spousta nelékařů nebo lidí mimo praxi a rouška je ta nejjednodušší věc, kterou chápou i oni. Nebo si to myslí. U očkování bychom po takové době měli mít jasné studie, nakolik má čtvrtá dávka smysl. MRNA vakcíny se zvolily i pro snadnou změnu složení, tedy čekám, že na podzim bude úplně jiná vakcína než na virus z jara 2020, když už firmy trvají na tom, že musíme odebrat miliony dávek. Mělo by to mít smysl, jinak bychom měli hnát firmy k odpovědnosti či nákupy ukončit ihned. Kupodivu u chřipky máme každý rok očkování na nové kmeny,“ objasnil Roman Šmucler, předseda České stomatologické komory.  
 
„Ani po dvou letech nemůžeme říci, že víme o covidu-19 vše. Stále nás ještě překvapuje, proto rozumná míra obezřetnosti je namístě. Už víme z minulých let, že v letních měsících je aktivita této nákazy slabší, na podzim lze očekávat další vlnu, jak bude silná a zda se objeví další mutace, můžeme ale pouze spekulovat. Zdravotní systém ale musí být nachystán a je nutné udělat vše pro to, abychom již nemuseli přistupovat k plošným opatřením,“ upozornil Vít Kaňkovský, první místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku a člen výboru pro zdravotnictví, lékař.
 
„No, já jsem původem dětský doktor, nikoliv epidemiolog. Očkování jsem vždy podporoval, proto myslím, že úvaha o nutném přeočkování, tedy čtvrté dávce před začátkem podzimní sezóny, je správná.  Hlavně bych chránil spoluobčany 65+ a všechny další s komorbiditami – rizikové osoby s oslabenou imunitou a chronickým onemocněním či s přidruženými nemocemi. Chci věřit, že se k SARS-CoV-2 budeme chovat jako k závažnému, leč komunitnímu respiračnímu onemocnění. Tzn., že doufám, že další plošná opatření nebudou potřeba,“ doufal Tomáš Fiala, senátor za obvod Strakonice (nestraník za ODS), místopředseda senátního výboru pro zdravotnictví, ředitel nemocnice ve Strakonicích. 
 
„Ano.“ Takto krátce odpověděl bývalý poslanec hnutí ANO Rostislav Vyzula, který byl ve Sněmovně i předsedou výboru pro zdravotnictví, přednosta kliniky onkologické péče. „V tomto případě má pan ministr podle mne pravdu,“ uvedl Pavel Plzák, od roku 2013 do 2021 poslanec hnutí ANO, lékař.
 
„Pan ministr Válek se od svého působení v roli ministra na osvětu očkování naprosto vykašlal. Čísla pozitivně nakažených ukazují statistický pokles. Jak by ne. Netestuje se a PCR jsou již zpoplatněny, tedy lidé na testy nechodí. Spícím medvědem bych spíše označila ministra Válka,“ konstatovala Jana Pastuchová, poslankyně hnutí ANO od roku 2013, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku, členka výboru pro zdravotnictví, záchranářka.  
 
„Bude-li potřeba další dávka vakcíny k posílení imunity, jinou možnost nevidím,“ sdělil Hasan Mezian (ČSSD), v letech 2012 až 2018 senátor za obvod Litoměřice, lékař. „Já jsem 30 let lékař záchranné služby, na tuto otázku se ptejte prosím odborníků, virologů a vakcionologů, mezi poslanci žádný takový není,“ prozradil Milan Brázdil, od roku 2013 poslanec hnutí ANO, člen výboru pro zdravotnictví.
 
„Přesně to tak bude. Jako s většinou viróz. Nu a když už se ty vakcíny vyrobily, nakoupily, tak jistě bude tlak i je použít. Ale ‚expertů‘ na covid vyrostlo již tolik, že to nechme na nich. Tedy pokud možno těch skutečných. Dostanou-li slovo. Nu a nouzový stav je už v této zemi zřejmě trvalý. Nebo se snad mýlím?“ ptal se Jiří Koskuba, v letech 2010 až 2017 poslanec ČSSD, primář II. interního oddělení v pražské nemocnici Na Bulovce. 
 
„Covid je virus a dá se předpokládat, že stejně jako chřipka bude mít větší intenzitu během jara a podzimu. Měli bychom se s ním však naučit žít stejně jako s dalšími respiračními viry. Nelze neustále žít v izolaci a řešit situaci omezeními, která mají nedozírné ekonomické následky. Pokud se dotyčný jedinec chce očkovat, mělo by to vždy být po konzultaci s lékařem, zda převládají benefity nad riziky. Nikdy by neměl být nikdo společensky nucen k takovému očkování, jako je omezení vstupu do provozoven, na akce atd. Určitě bychom se neměli vracet k neustálému testování bezpříznakových jedinců, které stojí nemalé finanční prostředky. Dále by stát měl přistoupit čelem k odškodnění za případnou újmu spojenou s očkováním proti covidu-19,“ domnívala se Karla Maříková, poslankyně SPD, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví, profesí zdravotní sestra.
 
„Pokud existuje někdo, kdo dokáže spolehlivě předpovědět vývoj epidemie covidu na podzim, je to kandidát na letošní Nobelovu cenu za zdravotnictví. Obecně však s panem ministrem zdravotnictví souhlasím, podle mne s námi bude covid i na podzim a je potřeba očkovat a objednat dostatek nových antivirotik pro rizikové skupiny,“ myslel si Boris Šťastný, zakladatel ústavů pro seniory a nemocné Alzheimerovou chorobou, bývalý poslanec a zdravotnický expert ODS.
 
„Já chápu, že se různí nepřátelé svobody těší, že by na podzim mohla přijít covidová vlna, která by je vrátila zpět do hry a dala jim záminku řádit. Ale nemuseli by se alespoň těšit tak okatě. Zda pro někoho bude nebo nebude vhodná další dávka vakcíny, to není politická otázka, ale otázka osobního přístupu k vlastnímu zdraví. Žádní Válkové do toho nemají co mluvit. Já si například žádnou čtvrtou dávku nemohu nechat píchnout, protože dosud nemám ani tu první. A zda bude nutné přijímat na podzim nějaká opatření? S odstupem doby se ukazuje, že takřka všechna vládní opatření byla spíše kontraproduktivní: lockdowny nepomáhají, jak vidíme na příkladu Švédska na jedné straně a Číny nebo naší republiky na straně druhé. Účinek povinnosti nosit roušky je také značně pochybný. Násilné utlumení ekonomiky způsobilo nesmírné škody. Pouze si na úkor občanů posílili svoji osobní moc někteří lidé, nejen politici, jako byli Hamáček s Vojtěchem, a nyní se na to samé třese i ministr Válek, ale i mocichtiví a nenávistní lidé mimo politiku typu Kubka či Flégra. Chci věřit tomu, že pokud se Válek a jeho kumpáni pokusí znovu zavádět nějaká plošná opatření, veřejnost se hlasitě ozve,“ je přesvědčen Luboš Zálom, místopředseda Svobodných. 
 
„Za prvé bych chtěl zdůraznit, že ministr Válek je stále podezřelý z šíření dezinformací a z dalších trestných činů a pokračuje v tom. Už několikrát ukázal ve veřejném prostoru, že lhal. Ale nejenom že lhal. Šířil poplašné zprávy typu – kdo nebude očkován, tak zemře, respektive říkal, že kdo bude očkován, tak neumře. Mě nepřekvapuje, že to říká. Za tímto tlakem stojí obrovská lobby farmaceutických společností, které chtějí dále tlačit své výrobky. Předpokládáme, že po senátních a komunálních volbách přijde další mutace, ať už bude reálná, nebo nereálná. A na ni bude nové očkování, které bude univerzální. Určitě to budou preferovat. Bude muset být buď přeočkování komplet, anebo čtvrtá či pátá dávka. Podle mě je to zločin. Něco, co dostane spoustu lidí zase do kolen, včetně středního stavu, podnikatelů, živnostníků. Zpráva WHO jasně říká, že Švédové, kteří šli naprosto jinou cestou než zbytek světa, mají sedmou nejmenší nadúmrtnost. My jsme na nějakém sedmnáctém místě. Prohlašovali jsme se za premianty. Jak je vidět, lockdowny, zavírání jednotlivců nebo společnosti nikam nevede. Za mě to, co dělá ministr Válek, jsou zprávy pro určitou část populace, která se má začít bát a připravit se na to, že do nich někdo zase něco bude píchat, že budou zase muset nosit roušky či respirátory či být zavření v okresech. Doufám, že v budoucnu najde někdo odvahu, ať už státní zástupce, soudy, policie, a začne tyto zločiny vyšetřovat. Lidi, jako je pan Válek, nebo minulé ministry zdravotnictví postaví před řádný soud a dojde na spravedlnost. Je to neslýchané a jsou to kroky, které vedou společnost na kraj duševního a  fyzického zdraví a také chudoby, čehož jsme teď svědky,“ řekl Jakub Olbert, předseda hnutí Otevřeme Česko Chcípl PES.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …