Babiš chce vládnout sám. Okamura lidem říká, co chtějí slyšet, říká lidovecký nestor Hovorka

09.04.2018 5:20

ROZHOVOR „Andrej Babiš chce především vládnout sám, aby nebyl nikým omezován ve své představě vládnutí,“ říká poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka. Ke snaze odvolat Michala Murína z čela GIBS tvrdí, že obvykle se vysoce postavení policisté odvolávají jenom z velmi závažných důvodů, které zde zřejmě scházejí. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zároveň zdůraznil, že veřejnoprávní média se nemohou chovat jako ta komerční a vylepšovat obraz politiků podle jejich přání.

Babiš chce vládnout sám. Okamura lidem říká, co chtějí slyšet, říká lidovecký nestor Hovorka
Foto: Archiv LH
Popisek: Ludvík Hovorka

V kauze otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii se zatím neobjevily nezpochybnitelné důkazy, ale část Evropy reaguje vyhoštěním ruských diplomatů. Jsou to správné kroky? Je potřeba zostřit vztahy s Ruskem?

V podobných případech se nezpochybnitelné důkazy hledají velmi těžko. Stejně tak je někdy nesnadné rozeznat skutečného diplomata od zpravodajce rozvědky. Věřím tomu, že vyhošťování diplomatů nebude plošné, ale bude se dít na základě informací, které má BIS.

Česko tedy vyhostilo tři členy ruského diplomatického personálu. Je to adekvátní počet?

To je otázka na BIS.

Domníváte se, že vyhoštění tří ruských diplomatů je ukázkou toho, že Andrej Babiš drží s Bruselem, který nerad vidí spolupráci s KSČM či SPD? Jde o vypočítavost šéfa hnutí ANO, jak tvrdí jeho kritici?

Myslím, že je to především reakce na aktivity rozvědky cizího státu.

Mluví se také o zneužití situace, aby byl vyhrocen vztah s Ruskem, a radikální příznivci Moskvy říkají, že je to příprava k ozbrojenému konfliktu. Domníváte se, že taková událost může vyvolat vážný konflikt?

Nedomnívám. Takové případy se v minulosti stávaly.

Prezident Miloš Zeman zaúkoloval BIS, aby zjistil, zda taková látka z Čech pochází. Jaroslav Štefec ale upozorňuje, že pokud se chce prezident Zeman dozvědět, jestli byly v ČSSR a později v České republice vyráběny chemické látky blízké látkám projektu Foliant, ať se neptá BIS. „Konkrétní informace mají armádní chemici, velmi významná část z nich byla v archivech Vojenské lékařské fakulty v Hradci Králové,“ napsal také na Facebooku. Jsou důvody k prověření?

Podle některých dokumentárních filmů se bojovými otravnými látkami zabývaly armády zemí východního bloku. Nemusí to nutně znamenat, že se všude vyráběly, ale jejich účinky se zřejmě zkoušely.

Když k tomu přidáme, že Číňané evidentně neinformovali českou stranu o tom, že zatkli poradce prezidenta Miloše Zemana, a to, že Paul Ryan vynechal při své návštěvě Prahy setkání s prezidentem, jde o naprostý krach zahraniční politiky Miloše Zemana? Usilovně se snaží mít dobré vztahy s Ruskem a Čínou, ale vypadá to, že ho nerespektují. Jak si situaci vysvětlujete vy? Navíc za známku toho, že Zemanova politika krachuje, je považováno i to, že mu dodnes nepoblahopřál Donald Trump ke zvolení, ani se s ním nesetkal.

Pan prezident Zeman si své poradce a spolupracovníky nevybírá příliš pečlivě a zřejmě platí, že s kým kdo zachází, s tím taky schází. Předpokládám, že vysocí američtí ústavní činitelé včetně prezidenta Donalda Trumpa mají zřejmě jiné priority.

Co říkáte na snahu Andreje Babiše odvolat Michala Murína z čela GIBS? Protestují lidé oprávněně?

Obvykle se vysoce postavení policisté odvolávají jenom z velmi závažných důvodů, které zde zřejmě scházejí.

Trvá vyjednávání o vládě už příliš dlouho? Přeje si Andrej Babiš ve skutečnosti předčasné volby? A dostal by v nich více hlasů?

Andrej Babiš chce především vládnout sám, aby nebyl nikým omezován ve své představě vládnutí.

Tomio Okamura řekl v médiích, že se bojí vyjít v Praze na ulici a obává se i fyzického napadení. Vysvětluje to tím, že je proti němu vedena kampaň. Nato se ale ozvaly hlasy, že jen sklízí plody své politiky a toho, že šíří sám nenávist. Jak situaci chápat? Co Okamura dělá dobře a co špatně? A jak reagovat na informace novinářky Sabiny Slonkové nebo Jiřího Kubíka o pochybných finančních tocích v hnutí? Navíc Okamura se velmi kriticky staví k novinářům, říká, že jsou zkorumpovaní a lžou…

Pan Tomio Okamura bude vždy říkat to, co si lidé přejí slyšet. O finančních tocích se hodně mluvilo už v době, kdy se ztratily peníze z účtu Úsvitu přímé demokracie, než byla založena SPD Tomia Okamury. Zeptejte se bývalých poslanců původního Úsvitu, možná vám k tomu řeknou více informací.

Jan Svěrák a další posbírali deset tisíc podpisů pod petici Pět vět na obranu České televize. Znamená to, že česká veřejnost je ochotná bránit Českou televizi, nebo se přikláníte k opačnému názoru, a tomu, že umělci jen chtějí peníze z veřejnoprávního média? Jaké dění byste teď uvítal, co se týká ČT? Zeman a další hovořili o personálních změnách, na druhé straně sílí aktivity proti.

Myslím, že útoky na Českou televizi pramení z toho, že je kritická k nešvarům v domácí politice. To se snad od veřejnoprávního média očekává. Každý politik, který chce, aby se o něm psalo pozitivně, má možnost chovat se slušně a korektně, nebo si může média koupit, nebo se snaží ovlivnit složení mediálních rad veřejnoprávních médií, jejich rozpočet a podobně. Česká televize ani Český rozhlas se nemohou chovat stejně jako komerční média a vylepšovat PR politiků podle jejich přání.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …