Billa a opilí vojáci USA: Žehlí se to, ale svědci hovoří

25.05.2023 10:21

Expresivnější výměna názorů mezi zákazníky. Tak popsala slovenská Billa incident, do něhož byli ve slovenském Zvolenu zapojeni tři opilí vojáci USA. A státní orgány už to žehlí. Slovenské ministerstvo obrany tvrdí, že incident je zveličován. Americká ambasáda si stěžuje, že se někdo snaží událost zneužít k tomu, aby „očernil“ americké vojáky. Svědci nicméně hovoří: Američtí vojáci měli být „opití ako dogy“ a v Bille se měli i poprat.

Billa a opilí vojáci USA: Žehlí se to, ale svědci hovoří
Foto: FCB
Popisek: Billa ve slovenském městě Zvolen

Velký rozruch rozpoutali v neděli večer ve slovenském městě Zvolen američtí vojáci. Trojice, která ve volném čase zašla do místní Billy, měla být zjevně opilá. V supermarketu se začali nejprve hlasitě hádat mezi sebou, pak se jejich hněv obrátil proti dalším nakupujícím. Přivolané policii pak jeden z nich vulgárně nadával, nakonec vyhrožoval, že všechny zabije. Zpacifikován měl být až donucovacími prostředky.

Oficiální vyjádření supermarketu ale věc nazvalo jako „expresivnější výměnu názorů mezi zákazníky“ a popřelo, že by šlo o fyzický útok. S tím ale nesouhlasí svědci, kteří od neděle čile diskutují na sociálních sítích.

„Bol som tam okolo pol ôsmej večer. Traja muži, z nich jeden černoch, sa po anglicky hádali. Potom sa aj bili. Jeden z nich skončil na zemi. Opití boli ako dogy,“ popsal očitý svědek deníku Pravda.

Jeden z nich měl odmítnout předložit doklady a následně se s policisty fyzicky střetl před prodejnou.

Na policejní stanici si trojici přijel vyzvednout český velitel mise NATO, kterému podléhali.

Vojáci měli být z vojenského výcvikového prostoru Lešť, kde se cvičí alianční jednotky. Když sem v rámci posílení východního křídla NATO v loňském roce zamířili (společně s Čechy a příslušníky dalších armád), vyjadřovali obyvatelé Zvolena i přilehlé obce Modrý Kameň obavy. Starostka Modrého Kameně Mária Bednárová ale prohlásila, že místní lidé jsou na zahraniční vojáky zvyklí, neboť v minulosti zde byli i vojáci sovětští.

Slovenské ministerstvo obrany oznámilo, že incident eviduje jako vzájemnou slovní potyčku, při které neútočili na další zákazníky, ani na majetek. „Vnímáme snahu celou věc účelově zveličit,“ ohradilo se ministerstvo.

Nedávný ministr obrany Jaroslav Naď, který v loňském roce podepsal s USA dohodu o vojenské spolupráci, na tiskové konferenci zdůrazňoval, že šlo „pouze o mírné narušení veřejného pořádku, žádný trestný čin“. „Takže až vás zase budou strašit, že sem američtí vojáci vozí jaderné zbraně a znásilňují tu ženy, tak jim nevěřte,“ vyzval.

Ještě dále ve svém vyjádření zašla americká ambasáda v Bratislavě. Ta incidentu litovala a nazvala jej „nepřijatelný projev neúcty ke slovenské policii a komunitě“. „Spojené státy respektují slovenský právní stát a podrobujeme se slovenské policii,“ ujistilo velvyslanectví.

Své prohlášení ale zakončilo v mnohem méně pokornému duchu: „Bohužel se někteří snaží využít tohoto incidentu jako příležitosti k rozdělení našich zemí a očernění mnoha amerických vojáků a vojákyň, kteří přišli pomáhat a podporovat Slovensko, našeho spojence, od brutální ruské invaze na sousední Ukrajinu“.

 

 

Slovenská policie reagovala vyjádřením vděku americké ambasádě, a rovněž tomu, že vojáci byli okamžitě posláni domů. „Američané se zachovali jako skuteční spojenci,“ ocenila.

A současně se ohradila proti tomu, že „z tématu začali žít prominentní výrobci dezinformací, kteří jsou přecitlivělí na opilé Američany, ale na druhé straně oslavují „osvobození Bachmutu“. Načež policie doporučila těmto „konzumentům bludů“, aby se více soustředili na opilství řidičů na silnicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Špatná reklama armádě., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 25.05.2023 10:50:25
Pokud museli být vojáci zpacifikováni policií, tak to mam bylo husté. Zřejmě si vojáci připadali jako nadřazení lidé a jejich chování bylo stejné jako chování armády dočasně umístěné na našem území.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…