Bobošíková se dotýká mentální úrovně politiků. A Václava Moravce

26.11.2012 15:29

Špatný zákon o přímé volbě a záměrná sabotáž? Podle prezidentské kandidátky Jany Bobošíkové na něco takového politici mentálně nemají, to by prý nevymysleli. Celá situace kolem špatných výpočtů Ministerstva vnitra navíc podle ní může vést až k destabilizaci země.

Bobošíková se dotýká mentální úrovně politiků. A Václava Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková v televizním studiu

Kandidátka na prezidentský úřad a šéfka strany Suverenita Jana Bobošíková podala na Ministerstvo vnitra žádost o opravdu kontroly podpisů, žalobu prý zatím dávat nebude. O samotné přímé volbě v neděli advokátka Klára Samková vyjádřila domněnku, že politici zákon napsali záměrně špatně, aby celou přímou volbu shodili.

Bobošíková však nevěří, že jsou toho politikové vůbec intelektuálně schopni. „Když vidím reakce našich politiků a vysokých úředníků, tak si myslím, že by až takové manipulace a zejména takové předvídavosti při vší úctě k nim opravdu nebyli mentálně schopni. A to říkám se vší vážností, prostě si myslím, že oni by to nevymysleli,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Jana Bobošíková.

Odložení prezidentské volby zničí zbývající důvěru v demokracii

Politolog Zdeněk Zbořil pak také varoval, že případné posunutí termínu voleb naštve lidi natolik, že budou následně volit „protestní“ kandidáty, za které považuje Vladimíra Franze či Tomia Okamuru.

„Každé odložení volby prezidenta, se kterou už nyní občané počítají, destabilizuje Českou republiku. Na druhou stranu se musíme držet zákonů, ale na toto všechno měl myslet zákonodárce. Samozřejmě že pokud bude přímá volba prezidenta odložena, tak je to opět znevěrohodnění našeho demokratického systému, opět to lidi neuvěřitelným způsobem naštve a budou čím dál tím méně věřit své zemi a věřit demokracii ve své zemi a to já považuji za velmi nebezpečné,“ upozornila předsedkyně Suverenity a někdejší europoslankyně.

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

To podle ní ovšem neříká nic o tom, že by se kandidáti neměli odvolávat. „Protože by se mělo činit podle práva, ale mělo by být zároveň naprosto jasné, že to byla Nečasova vláda, která předložila tento zákon a že to byl tento parlament, který ho rukou nerozdílnou koalice i opozice schválil,“ připomíná.

Přímá volba vyhlášena a Fischer už byl u Moravce aneb spravedlivá kampaň…

Čelila dosud během volební kampaně nějakému znevýhodňování a ústrkům? „Samozřejmě. Jestliže v okamžiku, kdy je vyhlášena přímá volba prezidenta, tak stojí u Václava Moravce v živém vstupu Jan Fischer, tak to jsme nerovnému zacházení čelili myslím všichni, to není jen že bych já osobně, ale některá média si dopředu své favority vybrala,“ kritizuje mediokracii.

Situace by se ale mohla s nastávající horkou fází kampaně zlepšit. „Myslím, že nyní média značně přibrzdila ve zvýhodňování jednotlivých kandidátů a opravdu říkám velmi vážně, že například veřejnoprávní televize se nyní snaží dávat všem kandidátům stejný prostor. Ostatně se o to snaží i televize Nova,“ říká Bobošíková.

TÉMATA: Vyřazení prezidentských kandidátů a Přímá volba prezidenta

„My tady máme dopisy, a má to určitě každý z těch volebních štábů, kdy nás naprosto rovnocenně začínají zvát do nejrůznějších diskusních pořadů, které jsou určené na volbu prezidenta. Řekla bych, že po té počáteční masáži, která ale u veřejnosti vytvořila vidinu dvou hlavních kandidátů, se nyní média, alespoň elektronická a některá tištěná, začínají chovat, nechci říct přímo vyváženě, ale spravedlivě. A to chci ocenit,“ zmiňuje.

Nechutné, nemorální, nevkusné

Jana Bobošíková patří k dlouhodobým kritikům Nečasovy vlády. Co soudí o tom, že se kabinet udržel i za pomoci nového poslance Romana Pekárka, nepravomocně odsouzeného za korupci, schválil církevní restituce a zvýšení daní?

„Je to nechutné. Ale je to demokratické. Tím neříkám, že to je morální, vkusné, ale bohužel náš právní řád umožňuje to, aby se v rámci našich demokratických procedur dělo to, co se děje,“ konstatuje kandidátka na prezidenta.

Sama ODS se k poslanci Pekárkovi zachovala „zvláštně“. V okamžiku, kdy byl jeho hlas důležitý ke schválení zásadních zákonů, nikomu nevadil. Poté se karta obrátila a byly slyšet výzvy, aby se poslaneckého mandátu vzdal.

„Je to jednání právně legální, ale pro mě osobně je to jednání za veškerou hranicí vkusu. Chci upozornit, že současné politické strany měly dvacet dva let na to, aby upravily právní řád tak, aby poslancům, byť nepravomocně odsouzeným, byl pozastaven výkon mandátu do doby, než se očistí nebo nastoupí do výkonu trestu,“ sděluje Jana Bobošíková redakci ParlamentníchListů.cz.

Hlavně ať vláda nic neinvestuje, vždyť neumí ani počítat

Nikdy nic takového však politici neudělali a podle jejích slov naprosto účelově používají právní řád, jak se jim to hodí. „A vzhledem k tomu, že do toho nevnášejí vůbec žádná morální kritéria, jsme svědky toho neuvěřitelného příběhu, který se před námi odvíjí a který bohužel lidi odrazuje od parlamentní demokracie a nutí je k tomu, aby hledali alternativní spasitele, což já si nepřeji,“ říká jednoznačně.

Koaliční vláda navíc začíná pomalu prohlašovat, že se v následujícím období chce po tvrdých škrtech soustředit na stimulaci hospodářského růstu a investice. Proti tomu však předsedkyně Suverenity razantně varuje. „Pevně doufám, že se jim to nepovede. Prostě nechci, aby tato skupina, která neumí ani pořádně počítat a teď se ukázalo, že neumí počítat ani do dvou, aby tady jakýmkoli způsobem investovala naše peníze, tedy peníze daňových poplatníků,“ míní tvrdě.

„Měli by se soustředit na zjednodušení právního řádu, na to pravomoc mají. Měli by se soustředit na snižování daní, a vůbec by se měli soustředit na zefektivnění funkce státu. Myslím, že to, co se děje kolem přímé volby, je naprosto krystalickým příkladem toho, že státní správa přestává fungovat. Nevím, kdo by chtěl ještě hmatatelnější důkaz,“ pokračuje ve filipice vůči vládě.

„Ne nyní sebrat peníze vybrané od občanů a prizmatem toho, že neumějí ani zlomky, je někam investovat. Toho já se obávám,“ opakuje důrazně Bobošíková.

Situace je příliš vážná, nehrajme si s ohněm

Politologové spekulují, zda se Nečasovu koaličnímu kabinetu do příštích voleb, pokud přežije, povede napravit obraz u voličů a aspoň částečně zpět nalákat ztracenou podporu občanů.

„Nevím a nebudu se pouštět do politologických rozborů, ale řeknu slovo předsedkyně strany Suverenita. Suverenita udělá všechno pro to, aby byla v těch dalších volbách alternativou současným politickým stranám, protože my už nechceme přihlížet tomu, co se tady děje a my se opravdu obáváme, že je ohrožena svoboda, že je ohrožena demokracie, že je ohrožena suverenita, že jsou ohroženy principy tržní ekonomiky a že naše země směřuje, nechci říkat přímo k zániku, ale do hodně hluboké krize,“ varuje.

Její strana prý udělá všechno proto, aby tomuto vývoji zabránila. „Nechci se pouštět do rozborů, jestli Peake bude mít ministerstva dvě nebo tři, nebo z které židle na kterou přeskočí, popřípadě jestli se Petr Nečas své židle udrží pomocí poslanců obviněných z vraždy nebo z defraudace. Situace je příliš vážná, opravdu. Kdo říká, že ne, hraje si s ohněm,“ uzavírá s vážným upozorněním v rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz Jana Bobošíková.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …