Bude křik: Radim Jančura nám prozradil toto o ČSSD

24.04.2017 4:40

ČSSD je financovaná organizovaným zločinem. S tak zásadním obviněním přichází v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz majitel společnosti Student Agency Radim Jančura. Ten zároveň vyjasnil svůj současný vztah k ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Podporuje ho, či nepodporuje?

Bude křik: Radim Jančura nám prozradil toto o ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura

„Pořád vnímám, že Andrej Babiš je velmi přínosný pro Českou republiku. Chápu, že pro absolutní demokraty je neakceptovatelný, neboť je autoritářský. Dal bych mu ale šanci čtyři roky vládnout, ať ukáže, co umí. Dlouhodobě by mohl být pro demokracii špatným elementem, ale krátkodobě může hodně republice pomoci, protože po tento čas potřebuje být manažersky řízena. A nikoli řízena politiky, kteří jenom žvaní a nepracují,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz známý podnikatel Radim Jančura.

Jste úspěšný podnikatel. Považujete za úspěšného podnikatele i Andreje Babiše? Ptám se možná banálně, ale jsou i tací, kteří to zpochybňují...

Je jedním z absolutně nejúspěšnějších podnikatelů. Je za ním více práce než třeba za Kellnerem. Jako úspěšného podnikatele ho beru. Je to prostě jiná liga, než jsem třeba já. Je to i tím, že začínal dřív, v době, kdy všechno šlo jednodušeji.

Jak si podle vás vede v politice?

Myslím, že dobře. Má to těžké. Je sám proti všem. Ukážou nám to volby.

Anketa

Kdo vyhraje 2. kolo prezidentských voleb ve Francii? (ptáme se na váš odhad, ne preferenci)

hlasovalo: 5262 lidí

Ostře se do sebe pouštějí bývalý a současný ministr financí – Miroslav Kalousek versus Andrej Babiš. Kdo z nich se vám jeví jako lepší ministr financí?

Myslím, že Babiš. Protože jít tou cestou, že budu dusit ekonomiku, nevede k dobrým výsledkům. Díky Babišovi se ekonomika dusit přestala a lidé začali věřit v lepší zítřky. A začali víc utrácet. Což je dobře. Ale mám pocit, že zbytečně moc utrácí státní správa. V tom by se měl Babiš polepšit a státní správu přidusit. Což nespočívá v tom, že dám úředníkům méně peněz, ale že jim zoptimalizuji procesy tak, aby jich mohlo být výrazně méně. A třeba i za větší peníz. Aby bylo úředníků každý rok méně, a ne více.

Vy jste Babiše nejdříve podporoval, pak už tolik ne. Jak to je teď?

Pořád vnímám, že Andrej Babiš je velmi přínosný pro Českou republiku. Chápu, že pro absolutní demokraty je neakceptovatelný, neboť je autoritářský. Dal bych mu ale šanci čtyři roky vládnout, ať ukáže, co umí. Dlouhodobě by mohl být pro demokracii špatným elementem, ale krátkodobě může hodně republice pomoci, protože po tento čas potřebuje být manažersky řízena. A nikoli řízena politiky, kteří jenom žvaní a nepracují. Až se dá republika do pořádku, tak pak bych trochu té demokracie do politiky dal. Doposud právě demokracie v politice byla cestou ke klientelismu a korupci. Mohl jste ovládnout nejdříve obecní stranickou buňku, poté krajskou a najednou se ten daný lobbista či skupina politiků dostali k moci a začali ovlivňovat velké strany ČSSD a ODS a tu politickou stranu začali korumpovat. Tvrdím, že demokracie patří mezi lid, ale nikoliv do stran. Za stranu by měl být odpovědný lídr, který je uznávaný proto, že něco dokázal. Jedině, co do toho dává, je vlastní čest. S tím, že když něco pokazí, musí být připraven, že odejde s ostudou a bude chodit kanály. Tuhle odpovědnost je zbytečné dávat lídrům typu Sobotky či Haška, protože jsou to lídři, kteří nic nedokázali a jediným jejich zaměstnáním byla politika. Ve chvíli, kdy přijde někdo uznávaný – nemusí to být nutně podnikatel, ale třeba filozof či ekonom, který něco dokázal a má obrovské jméno. Ten člověk přichází s tím, co má – a to je jeho renomé. To je ta největší motivace. V tu chvíli by měl mít ve své straně absolutní moc do doby, než ho strana sama sejme. Jednou se může stát, že Babiš bude svou vlastní stranou sejmut, protože nebude pro ně akceptovatelný. Toho se teoreticky může bát nejvíc. Aby když do toho ten člověk dal svoji čest a jméno, aby nemusel začít chodit kanálem. Myslím, že je na něm dobré, že vnitřní stranickou demokracii omezuje a je autoritářský.

Je pro vás v souboji dvou nejsilnějších politických subjektů, které jsou spolu ve vládě, přijatelnější hnutí ANO než ČSSD?

Jednoznačně. ČSSD spěje k poklesu jako předtím ODS, která se zase začala vyhrabávat odspodu, možná i díky tomu, že je opustili šíbři a lobbisté. 

Hnutí ANO vede po celou dobu, co je ve vládě, volební preference. I přesto, že se proti Babišovi objevují různá podezření, jako jsou Čapí hnízdo či aktuálně dluhopisy. Čím si to vysvětlujete?

Čapí hnízdo i dluhopisy dělali legálně skoro všichni. To není zločin ani korupce. Takhle to dělaly stovky nebo tisíce firem. A dělal to před vstupem do politiky. Bylo to legální, nebylo to úplně morální. Tím, že to dělali všichni, se to stalo něčím přirozeným. Teď to vytahuje politická konkurence a nefunguje to.

Co se týče těch dluhopisů, teď se objevuje kromě Babiše i vaše jméno. Jak si to vyhodnocujete? Vrací vám ČSSD úder proto, jak jste se postavil vloni v létě proti ministru vnitra Chovancovi v době takzvané policejní reformy?

Včera jsem zaznamenal, že Sobotka i Chovanec toho využili. Oni mi to vracejí ani ne tak za ÚOOZ, za podporu Šlachty. Spíš za to, že je kritizuji, že ČSSD je financovaná organizovaným zločinem. Když mám konkrétně říci kým, tak Martinem Romanem. Myslím, že do dneška je stále spolumajitelem Škody Transportation. O kterém každý ví, že má vliv jak na Chovance, tak na pana Sobotku. Martin Roman byl prostě odvěkým tajným sponzorem zejména ČSSD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…