Chystá se brutální čistka v Českém olympijském výboru. Peníze, hlavy, smlouvy, doktoři

23.07.2021 21:00 | Kauza

EXKLUZIVNĚ „Spolu jsme silnější! V Tokiu byly zahájeny olympijské hry.“ Tímto titulkem láká v pátek vpodvečer stránka Českého olympijského výboru na rok odkládanou sportovní událost. Vedle textu je odkaz na videoklip zpěváka Paulieho Garanda a rovněž na lokální televizi s přenosy z her. O tom, co se děje na pozadí, ani slovo. ParlamentníListy.cz však v pátek večer hovořily s vysokým vládním činitelem, který poslední události nepozoruje s klidem. Sdělil nám, jaké kroky Babišův kabinet hodlá učinit.

Chystá se brutální čistka v Českém olympijském výboru. Peníze, hlavy, smlouvy, doktoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní zahájení Olympijského festivalu v Olymp Centrum sportu Ministerstva vnitra

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí
Na lékaře českého tenisového týmu Vlastimila Voráčka, který byl prvním pozitivně testovaným na koronavirus na palubě českého olympijského speciálu do Tokia, se snesla obrovská vlna kritiky, že se nenechal vakcinovat. V prohlášení svým kritikům vzkázal: „Očkovat se nenechám, není jasné, kdo koho nakazil.“

„Není vůbec jasné, kdo, jak, koho a kdy mohl infikovat. Ohrazuji se proti tomu, že jsem to musel být já. Jen jsem byl jako první pozitivně vytestovaný nevalidovaným testem PCR,“ doplnil Voráček v prohlášení zprostředkovaném Českým olympijským výborem (ČOV).

A právě v této organizaci, kterou až do roku 2025 povede Jiří Kejval, je zakopán pes.

„Doktora Voráčka nominoval tenisový svaz na základě jeho odborných schopností. Očkování není podmínkou účasti na olympijských hrách a nelze ho vynucovat ani podle Olympijské charty, i když my jsme ho samozřejmě důrazně doporučovali všem,“ uvedl ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Co si pod slovem „důrazně“ může běžný člověk představit, není jasné.

„Nevíme. My to nevíme!“ rozčílil se v pátek večer vysoký vládní činitel. „Je nepochopitelné, že pan Kejval zvolil takto liknavý přístup, kdy původně o těch věcech vůbec nechtěli mluvit, pak před sebe strčil nějakého mluvčího a dál dělá, že se nic děje, to takto nejde,“ sdělil redakci.

Jenom u ostrých slov nezůstal. „My se v nejbližší době plánujeme podívat na veškeré detaily spojené s financováním, což pan Kejval jistě ocení. Zároveň nás budou zajímat přesné náklady na přepravu sportovců!“ uvedl důrazně. Vládním speciálem letěli do Tokia nejen olympionici, ale i funkcionáři.

OlympijskýTým.cz v pátek večer
 
 

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí
„Samozřejmě nikdo na vládě nerozumíme tomu, jestli se pánové Kejval a Kaderka (z Českého tenisového svazu, pozn. red.) znají tak dobře, že si tak moc věří, aby se vzájemně nekontrolovali, ale ten pan doktor Voráček dělá všechno proti tomu, co žádá vláda; jak apeluje na občany, je pro mě opravdu nepochopitelné, že tam takový člověk vůbec letěl,“ pokračoval citovaný zdroj.

Kromě auditu a zjištění nákladů se prý nabízí ještě další aktivní postup. „Pan Kejval by měl, pokud myslí hlavou, rezignovat,“ doporučil na dálku současnému předsedovi ČOV. „Jak tak znám jejich uvažování, budou hledat obětního beránka, ale to opravdu nebereme,“ doplnil náš zdroj.

Mezi nakaženými je excelentní plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková nebo silniční cyklista Michal Schlegel. Ten tak bohužel nestihne olympijský silniční závod, který se jede už v sobotu.

„Strašně to bolí, a zatím jsem celou tuhle situaci nestrávila a nevím, jak s tím vším naložit. Už jsme si poplakaly, zanadávaly, zase poplakaly,“ uvedla Nausch Sluková. „Doufám, že nebudou následovat další sportovci, protože tohle je noční můra každého olympionika, který se dostane až takhle daleko, a těsně před branami se něco takového stane,“ doplnila.

Že Kejvalův ČOV předvedl naprostý amatérismus, sdělil pro změnu vedoucí agentury zastupující Nausch Slukovou.

Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …