Co dobrého vykonal Drábek, paní poslankyně z ODS? Nastalo dlouhé ticho...

31.10.2012 13:37

Poslední říjnový den napsal tečku za dva a čtvrt roku dlouhým účinkováním Jaromíra Drábka ve funkci ministra práce a sociálních věcí. Resort změnil víc než kterýkoli z jeho předchůdců, ale žádných ód se při loučení nedočkal. Nad tím, co pozitivního tomuto resortu zanechal, se musela dlouze zamyslet i členka sněmovního sociálního výboru Lenka Kohoutová (ODS).

Co dobrého vykonal Drábek, paní poslankyně z ODS? Nastalo dlouhé ticho...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Po jmenování koaliční vlády 13. července 2010 patřil Jaromír Drábek mezi tu hrstku členů kabinetu Petra Nečase, kteří měli po odborné stránce mít na to, aby svůj resort úspěšně zvládli. Ministr práce a sociálních věcí se také několikrát nechal slyšet, že vystudoval technickou kybernetiku na ČVUT a že vybavení teoretickými znalostmi z oboru řídící technika může být každému vedoucímu pracovníkovi jen ku prospěchu.

K tomu přidal dlouholeté zkušenosti na platformě hospodářské komory, které zúročil v letech 2002 až 2008 ve funkci prezidenta Hospodářské komory ČR. K teoretickým znalostem a praktickým zkušenostem přidal i politickou odvahu, protože by se sotva našel jiný člen vlády, který by tak často čelil zástupcům veřejnosti v pořadech České televize typu Máte slovo Michaely Jílkové nebo Hyde park. Přesto jeho odchod vyvolaný obviněním jeho prvního náměstka Vladimíra Šišky s sebou nese pachuť nepodařené mise a pochvaly by se mu mimo TOP 09 stěží někde jinde dostalo.

Kontroverzní sKarty a nefungující úřady práce

„To nejviditelnější, co po Jaromíru Drábkovi v čele úřadu zůstane, jsou kontroverzní sKarty a stále nefungující systém na úřadech práce,“ říká pro ParlamentníListy.cz bez váhání poslankyně ODS a členka výboru pro sociální politiku Lenka Kohoutová, která dlouhodobě poukazovala na chybné kroky místopředsedy TOP 09 v čele resortu. Když však měla uvést, co pozitivního působení Jaromíra Drábka ve funkci ministra přineslo, nastalo dlouhé ticho.

Pomyslným záchranným stéblem by se mohly stát výroky Jaromíra Drábka, které uvedl ve svém posledním rozhovoru ve funkci ministra práce pro deník Aktuálně.cz. V něm za své největší úspěchy považuje realizaci důchodové reformy v celé její šíři, restrukturalizaci sociálního systému včetně sjednocení výplaty dávek na jedno místo a významný posun v oblasti ochrany ohrožených dětí.

Pochvala jen za novelu o sociálně-právní ochraně dětí

„Souhlasila bych se sociálně-právní ochranou dětí, to je skutečně velká přelomová změna, která tady už měla být mnoho let. Je škoda, že se nám novela od prezidenta vrátila zpátky a bylo by mi líto, kdyby veškerá práce na ní byla zmařena,“ přiznává Lenka Kohoutová, že v případě novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí jde o záslužný počin, který lze ministru Drábkovi přičíst k dobru.

Důchodová reforma sice je zapotřebí, ale protože není jisté, zda bude od příštího roku spuštěna, tak není důvodem ke chlubení. Tím méně pak sociální reforma, která především v prvních měsících roku takřka ochromila činnost na úřadech práce. Podnikový výbor odborových organizací působících při Úřadu práce ČR vydal pár dnů před Drábkovým koncem v čele resortu prohlášení, podle něhož byl chybou vznik „centrálního“ Úřadu práce ČR. Po změně organizační struktury je to teď administrativně i organizačně náročnější a zaměstnanci jsou vystavováni dlouhodobému stresu.

Zdvojené dávky jsou odepisovány jako škodné události

„Ten systém ani po roce stále nefunguje. Jednoznačně bych se tady postavila za úředníky z úřadů práce, protože oni mají každodenní činnost na krku a oni nejlépe vědí, co a jak nefunguje. Stejně tak máme nedostatek sociálních pracovníků, kteří nestačí provádět sociální šetření. Rovněž jsme dosud nedostali do rukou čísla, jak to dopadlo s výplatou zdvojených či dokonce ztrojených dávek. Máme informace, že jsou odepisovány jako škodné události,“ upozorňuje Lenka Kohoutová na to, jakým způsobem se řeší chyby z úvodních měsíců roku.

Stejně jako mnozí další považuje i členka sociálního výboru za nejpalčivější problém, který zůstal po tandemu Drábek-Šiška, sKartu. „Na výboru jsme doporučili, aby ministerstvo zastavilo její distribuci do vyřešení všech problémů. Byla jsem jedním z těch, kteří dohodli, že bude sloužit jen jako identifikátor, tedy jakýsi průkaz. Dále už to je jen na svobodné vůli příjemce dávky. Je ale zapotřebí, aby všichni věděli, že v zákoně je jasná dobrovolnost, jak budou příjemci dávky chodit, je to nadále jeho svobodné rozhodnutí,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Lenka Kohoutová.

Ministerstvo nemůže vydávat pokyny nad rámec zákona

Výjimkou má být jen režim hmotné nouze, aby se dávky nepoužívaly na něco jiného, než na co byly přiděleny. Jinak ale ministerstvo nemá svými nařízeními a metodickými pokyny porušovat to, co je dané zákonem. „Ministerstvo staví svůj metodický pokyn nad zákon a říká například, že nebude vyplácet dávky složenkami nebo že každému bude otvírat platební účet. To ale v zákoně není. Takže se domnívám, že první k rozlousknutí jsou sKarty, a to tak, aby byl dodržován zákon a zachována dobrovolnost,“ uvádí poslankyně.

Druhý velký problém k řešení bude, jak dál s důchodovou reformou, pokud se nepodaří schválit její spuštění od začátku příštího roku. Třetím balvanem, který bude třeba odvalit, je neúnosný stav na úřadech práce. „A pak je třeba prověřit na Ministerstvu práce podezřelé projekty v podobě nejrůznějších zakázek. To znamená odstranit ten systém ´já na bráchu, brácha na mě´, což rozhodně není nejlepší způsob zadávání zakázek,“ podotýká Lenka Kohoutová.

V TOP 09 za svým místopředsedou stáli neochvějně

Přestože během dvou a čtvrt roku čelil Jaromír Drábek tvrdé kritice opozice a i koaliční partneři přijímali některé jeho kroky s hlasitým skřípěním zubů, jeho domovská TOP 09 za ním stála pevně. „Tam byla vždy jednoznačná podpora i pokud jsme dojednávali sociální reformu. Když došlo na lámání chleba, tak poslanci TOP 09 a STAN stáli bezvýhradně za panem Drábkem,“ dodává členka sociálního výboru Lenka Kohoutová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …