Co z vás zbyde, Češi? Jen chudáci a boháči, odhaduje Koskuba

26.02.2012 11:33

TÝDEN Je stávající systém kapitalismu vůbec reformovatelný? Nebo je pravda to, že jeho reformování je jen prodlužováním agónie, jak zaznělo v pořadu ČT Planeta Země 2012 - Odhalení? Co si myslíte o oznámených možných protestech studentů? A zaznamenal jste i vy nějak osobně navýšení DOP a zdražení ve svém rodinném rozpočtu? Tím vším se zabývají komentáře týdne poslance Jiřího Koskuby (ČSSD) a senátora ODS Jaroslava Kubery.

Co z vás zbyde, Češi? Jen chudáci a boháči, odhaduje Koskuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

„Tohle tedy není zrovna lehká otázka! Žijeme v době objevů, enormního rozvoje vědy a techniky, éry digitalizace. Ale je to podstatně jiné, než tomu bylo ve století devatenáctém! Tehdy ještě lidé zvládali vše sledovat. Uměli se z toho i radovat. Opravdový vzdělanec, vědec, cestovatel, byl elitou. Dnes na to máme spíše jisté blonďaté zpěvačky, modelky, herce, sportovce. Rozhodující však není ani tak jejich skutečný výkon či tvorba. Ale výše příjmů, počet skandálů, jejich mediální obraz,“ říká na toto téma ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

A dodává, že jsme zaplaveni obrovským množstvím informací, ale neumíme se v nich orientovat. „Jejich kvantum už nezvládáme. Podstatné mizí mezi nepodstatným. Ona totiž i každá operační paměť standardního počítače má své limity. Natož mozek člověka. A tak si neradi připouštíme, že svým způsobem lidstvo „blbne“. Nepřipouštíme si, že za této situace jsme vystaveni pochopitelnému tlaku, kdy snadněji přijímáme hlavně to, co se do nás natluče. Pokud možno rychle a snadno. Na to máme třeba reklamy, ale hlavně média. Mimochodem, dříve ke gentlemanovi i střední vrstvě patřily noviny. Dnes civíme hlavně na TV, či monitor počítače, tabletu, chytrého telefonu. Spíše než o kvalitní a důsledné zpravodajství horlivého zaníceného novináře jde o senzaci, show či bulvár. Nejlépe vše dohromady. A o to taky jde. Masírováni jsme nepřetržitě. Žijeme v epoše „mediokracie“. Pozitivního je pomálu, zato katastrofy táhnou,“ konstatuje dále poslanec Jiří Koskuba.

A dodal, že kapitalismus opravdu prodělává svou těžkou a vleklou krizi. Nůžky mezi bohatými a chudými se nepředstavitelně rozevírají. Střední třída chudne a mizí.

„Z termínu sociální stát se pro mnohé stalo sprosté slovo. Neříkám to jen proto, že jsem socan. To je fakt. Americký sen, kdy jednomu z miliónů se podaří zázračně zbohatnout, již miliardám lidí jako jediná naděje na přežití stačit nemůže. Pravda, zrovna u nás se právě nyní vskutku často bohatne přímo „zázračně“! Ale všichni vědí, že zhusta nejde o žádný zázrak. Spíše o lumpárnu. Stejně tak je naivní si myslet, že jinde je to jiné. Že tahle Země svými zdroji umožní žít všem více než 7 miliardám lidí stejně, podle našeho západního vzoru.  A taky proto pod rouškou šíření demokracie jde většinou totiž hlavně a jenom o byznys. Asi se hodnoty společnosti změnit musí. Nebo se vrátí ty tradičnější. Prachy přece nemohou být tou jedinou vymožeností!“ myslí si Koskuba. Doplňuje však to, že recept, i když je felčar, na efektivní změnu systému nemá. „To bych byl génius a jistě bych pak sehnal dost podpisů na to, aby mezi kandidáty na prezidenta přibylo další jméno. Ne-li rovnou na prezidenta zeměkoule,“ zakončuje první téma s nadsázkou Koskuba. 

Kubera: Můžeme čekat globální celosvětový chaos

Podle Jaroslava Kubery kapitalismus, tak jak o něm máme představu, už dávno neexistuje. „Lidstvo se vzájemně okrádá, možná je to lidská podstata. Ovšem dá se skutečně očekávat, že na konci tohoto přežívajícího způsobu systému může být globální celosvětový chaos,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor.

České školství a protesty studentů

Začínají povstávat studenti i vyjadřovat nesouhlas s vývojem v českém školství na všech stupních akademici. Co vnímáte vy jako největší bolest současného školství a kam myslíte, že máme našlápnuto?

„Slušnost mi nedovoluje říci, kam máme se školstvím pod panem ministrem Dobešem I. našlápnuto. A jeho vládní partou. Největší bolestí současného školství byly volby v roce 2010, následný nástup veverek do vrcholné politiky, a tím i páně ministrův do vládní funkce. A to, že se v ní zuby nehty drží a je držen. Vzdělání v každém případě chybí řád a pořádek. Skutečná a rozumná všeobecnost. Stačí juknout se občas na obecné znalosti právě mladých v pořadu Nikdo není dokonalý. Není to smutné?“ upozorňuje Koskuba.

Jak ale dodal, nemyslí si, že každý musí mít maturitu, natož vysokoškolský titul. „Výuční řemeslnický list stále čeká na svou rehabilitaci. A kupříkladu diplomovaná zdravotní sestra či laborant se skutečnými praktickými zkušenostmi jsou pro mne větší zárukou profesionality, než nějaký bakalářský či magisterský diplom. Až si toto přiznáme, uleví se nám,“ pokračuje ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba. 

Kubera: Právo na protesty mají, ale nikoli nárok

Podle senátora Kubery mohou být protesty studentů i akademiků škol oprávněné, ovšem neznamená to to, že mají nárok na to, něco jimi získat. „Soukromé školy a jejich studenti si neuvědomují, že vlastně typické soukromé školy u nás nejsou – vždyť ony dostávají státní dotace stejné jako ty státní. Tak proč se jim nelíbí to, že by tam měl někdo sedět v akademických radách? Já vím, že tam je podezření z toho, že takový člověk může být politicky angažovaný a nebude se umět od své politické orientace odpoutat, ale to neznamená, že musí stát těm protestům vyhovět. Tak to prostě není,“ myslí si Kubera. A jak dodal, bohužel si je dobře vědomý toho, že z vysokých škol zaznívají zcela jiné názory. „Ale nic naplat, vše je o penězích…“ zdůraznil Kubera to, aby lidé při posuzování či kritice nějakých rozhodnutí uměli na ně nahlížet co nejobjektivněji.

Šetří se i u politiků?

Kvůli zvýšení DPH se v řadě českých domácností muselo přejít na jistý úsporný režim. Donutilo to nějakým způsobem Jiřího Koskubu nebo Jaroslava Kuberu se nějak uskromnit?

„Asi by bylo trapné a falešné tvrdit, že ano. I vzhledem k tomu, že se stále mezi lidem šíří fámy o legálních - rozuměj poctivých - statisícových měsíčních příjmech poslanců. Protože to opravdu, ale opravdu není pravda – jak by řekl jeden známý sběratel per. Naštěstí zatím mne spíše trápí problémy s kvalitou toho, co se nám v obchodech nabízí, dováží. Je to ostuda naše i EU. Nezapomínejte, že jako lékař moc dobře z praxe vím, že skutečně kvalitní potravina není jenom lahůdka a luxus. Je to podstatný základ zdraví. Je mi proto českých zákazníků upřímně líto. Kvůli kvalitě i zdražování. Dost to spolu souvisí. Obávám se však, že můj eventuální návrh patřičnému ministerstvu na zavedení varovných nálepek na prodávané potraviny, podobně jako u tabáku, „Zdražování s DPH škodí zdraví!“ by asi neprošel. Nebo stručnější „Kalousek škodí Vašemu zdraví!“,“ uzavřel komentář týdne poslanec ČSSD Koskuba.

Kubera: Šetřím stále, bez ohledu na DPH

Jaroslav Kubera o sobě říká v nadsázce, že je velký lakomec. I proto se ho zdražení nijak nedotýká. „Já se k financím chovám tak, jako když jsem vydělával desetkrát méně, šetřím bez ohledu na DPH. Na obědy nechodím už 15, 20 let, nejsem žádný gurmán. A naštěstí ani moje rodina ne, jíme, abychom přežili, nežijeme, abychom jen jedli. Asi mi to nebudete věřit, ale k obědu si dávám tři výborné rohlíky z nedaleké pekárny – a za ty zaplatím 9 korun. A opravdu mi to stačí,“ uzavřel komentář týdne částečným poodhalením svého soukromí senátor Kubera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …