Dá radnice 12 milionů na odměny nebo ne?

06.11.2012 20:45

Magistrát Českých Budějovic zvažuje, jestli neseškrtat balík peněz určený na odměny zaměstnanců. Vloni to bylo neuvěřitelných 12 milionů korun, letos by to podle primátora Juraje Thomy (HOPB) mohlo být vzhledem k nižšímu rozpočtu města méně.

Dá radnice 12 milionů na odměny nebo ne?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Rozpočet je totiž napnutý a mělo by se šetřit. S tím ale nesouhlasí náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD)

„Rozpočet bohužel nedovoluje, aby se navyšovaly platy o míru inflace, proto je podle mne důležité, aby tento systém odměňování zůstal," upozornil Miroslav Joch.

Na jednoho úředníka přijde na odměnách za půl roku okolo 10 tisíc korun. Vloni radnice mezi skoro 500 úředníků, rozdělila 12 milionů korun. Na každého by to bylo okolo 20 tisíc. Někdo ale dostal méně, někdo více. Peníze se přidělují podle počtu odpracovaných let na radnici i podle výkonu, nebo třeba podle počtu mimořádných služeb.

„Jsou to peníze, které umožňují, aby byli ti schopní odměněni nad rámec platu. O odměnách pro úředníky budějovického magistrátu rozhodují vedoucí odborů, případně tajemník magistrátu,“ vysvětlil Miroslav Joch.

Brzy boj o odměny začne

Protože se ale blíží schvalování rozpočtu na rok 2013, čeká tak brzy boj o odměny radní i zastupitele.

Odměňováni jsou třeba i úředníci, kteří pracují na úřadě 10 nebo 20 let, ale i ti, kteří pracují dobře nebo ti, kteří jsou městu i jinak prospěšní.

„Já jsem navrhl zmenšit objem peněz asi na polovinu Návrh rozpočtu je skutečně velice napjatý a při jednání o návrhu rozpočtu se škrtaly peníze třeba na školy, sociální zařízení, městskou policii nebo na údržbu veřejných ploch. To je třeba si uvědomit,“ podotkl primátor Thoma.

V Českých Budějovicích ale podle kolektivní smlouvy dosud z celkového balíku 12 milionů připadají tři miliony na odměny, což souvisí s odchodem do důchodu nebo třeba s 20 lety zaměstnání na magistrátu. Zbytek jsou pak odměny za jednotlivé mimořádné úkoly.

Některá jihočeská města řeší problém jinak. Rozdělí na odměnách tolik peněz, kolik pak na tuto složku na konci roku v městské pokladně zbude. Řádově jde o tisíce korun za rok.

Úředníci se někdy příliš nepřetrhnou, za co odměny? ptají se někteří občané

Nutno podotknout, že na odměny mají nárok nejen řadoví úředníci, ale i vedoucí odborů. Liší se často samozřejmě i podle výše platů.
Obyvatelé Českých Budějovic vnímají odměňování úředníků různě. Často ale kriticky.

„Já dělám v soukromé sféře a musím skutečně makat. Jednou ročně dostanu dva tisíce, a to jsem deset hodin v práci a měsíčně beru patnáct tisíc. Úředníci často dělají půlku práce, to jsou samá kafíčka, drby, řečičky, chození na obídky a ještě si nárokují odměny? Odměňovala bych skutečně jen za efektivitu práce. Sama jsem na radnici kdysi, než jsem se vdala, dělala a musím říct, že mnozí se tam skutečně nepřetrhnou,“ myslí si obyvatelka krajského města Jana Marková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…