Další informace o firmě, kterou se starosta za Zelené rozhodl prodat. Pouze na PL

24.11.2017 7:35

ParlamentníListy.cz jako první médium přinesly informaci o detailech plánovaného prodeje společnosti 4-Energetická. Ta patří ze sta procent Praze 4 a dle našich zjištění je prozatím jediný zájemce o její koupi: Pražská teplárenská, která je spojována s Danielem Křetínským.

Další informace o firmě, kterou se starosta za Zelené rozhodl prodat. Pouze na PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

Pojítko mezi Teplárenskou, 4-Energetickou a Prahou 4 může být také v podobě tamního zastupitele Antonína Lébla. Ten si mimochodem v orgánech Teplárenské a PT Real Estate, a.s. může přijít na miliony korun ročně.

4-Energetická, a.s. spravuje řadu zajímavého majetku. Jde o kotle, kotelny, dálkové rozvody. Sečteno a podtrženo, firma má hodnotu vyšší než 100 milionů korun. Ovšem nabídka, která doposud leží na stole, se má pohybovat kolem 25 milionů. „A to je něco, co je nepřípustné,“ sdělil náš zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. „Pan starosta kolem toho hodně zuří a pracuje, ale nemyslím si, že by zastupitelé pro tento jeho záměr zvedli ruku,“ dodal.

Naše redakce samozřejmě oslovila všechny zastupitele Prahy 4, aby se k našim zjištěním vyjádřili. Někteří tak učinili, jiní ne.

„Nedokážu si představit, že pod hrozbou možného trestního stíhání by mohl zastupitel v klidu zvednout ruku pro prodej za cenu 25 milionů,“ uvedl letitý sociální demokrat Jiří Bodenlos.

„Pokud vím, materiál k vyhodnocení soutěže na prodej se ještě nezačal zpracovávat. Jako člen Rady jsem žádný materiál s odpovědí na Vaše otázky tedy dosud ani obdržet nemohl,“ vzkázal Zdeněk Kovářík, předseda klubu ODS a zástupce starosty.

Totožně i jeho kolega, radní Jaroslav Míth. „Městské společnosti jsou přímo v kompetenci starosty, prosím, obraťte se na něj. Já se s materiály seznámím, až budou připraveny pro jednání Rady,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

„Do současné chvíle jsem žádné konkrétní informace o výsledku výběrového řízení na prodej 4E nedostal. Pokud je mi známo, ani členové Rady za náš klub. Proto mohu odpovědět pouze v obecné rovině. Případný prodej pod cenou samozřejmě smysl nemá,“ řekl nám Viktor Janouškovec, předseda klubu zastupitelů STAN (Tučňák) na Praze 4.

„Nemám v ruce materiály k tomuto prodeji, budu je mít k dispozici týden před zasedáním Zastupitelstva. Samozřejmě budeme potom v našem klubu za ČSSD o tom diskutovat a hlasovat dle usnesení klubu,“ přidala se další členka zastupitelstva Dominika Krejčová. Podobně se vyjádřila také Jaromíra Eismannová. „O prodeji nemám tolik informací, abych mohla odpovědět,“ sdělila.

Starosta MČ Praha 4 Petr Štěpánek (SZ) doposud mlčí. Ústy svého mluvčího vzkázal, že se zatím nebudou k ničemu vyjadřovat.

Nás ovšem zajímal jiný úhel pohledu. Do naší redakce totiž dorazilo několik e-mailů, které popisují, v jak špatném technickém stavu mají být přesně ta zařízení, o které 4-Energetická pečuje. Jedná se především o kotelny, které jsou jakýmsi tepelným srdcem několika desítek škol a školek na území Prahy 4. Pro mimopražské: tato městská část má téměř 130 tisíc obyvatel a velikostí tak hravě převyšuje řadu okresních měst České republiky.

Anketa

Jak byste coby poslanci hlasovali ve věci vydání Babiše a Faltýnka v kauze Čapí hnízdo?

hlasovalo: 14594 lidí
Praha 4 si před časem nechala vypracovat stanovisko k tomu, jak to s kotelnami ve výše uvedených školách a školkách vypadá. Škála byla v rozmezí 0 (neprovozuschopné) až 5 (výborné, bez závad). O tom, že správa 4-Energetické pochybila a chybuje doposud, není sporů. Většina zkoumaných kotelen má totiž hodnocení na úrovni s popiskem „Nutný stálý technický dohled s častou regulací“. Ani jedna škola či školka dokonce neměla vybavení na té nejvyšší úrovni: tedy ohodnocení stupněm 5.

Michael Pech, vedoucí technického oddělení 4-Energetické, k tomu v interní komunikaci uvádí. „Do předání předmětných topných zařízení jiným školským provozovatelům je naší snahou odstranit nyní evidované poruchy, jež sice nezpůsobují odstávku topného zařízení, ale zhoršují jeho obsluhu i zvyšují pravděpodobnost poruchy zejména v mezních provozních situacích. Nic však nevyloučí vznik nových poruch.“ Tento email rozeslal řadě lidí. Byli mezi nimi i politici Míth (ODS) nebo Zicha (STAN).

ParlamentníListy.cz se opakovaně obrátily jak na zastupitele, předsedu představenstva Filipa Neussera, tak na zaměstnance úřadu MČ Prahy 4. Chtěli jsme vědět, jak je tento špatný stav možný, kdo jej zavinil a kdo za něj ponese odpovědnost. Úředníci a zaměstnanci společnosti nereagovali. Ani na opakované výzvy. Mlčela i sekretářka firmy, která má jen několik málo zaměstnanců, za jejichž mzdy ovšem před několika lety dala přes osm milionů korun.

A tak jsme se ptali samotných zařízení. Škol a školek, které se s „prací“ 4-Energetické setkávají denně. Přiznejme, že někteří ředitelé chtěli zůstat v anonymitě. Báli se. „Na Váš dotaz mohu sdělit, že v současnosti 4-Energetická má opravu kotle rozdělanou a minulý týden technik informoval paní školnici, že do předání kotelny bude oprava dokončena,“ sdělila Eva Kuříková, ředitelka MŠ Přímětická. „Jaké úkoly dostala 4E, to nemohu posoudit. Mohu ale potvrdit, že dlouhodobé závady v naší školní kotelně odstraněny nejsou. Nepřeji si však, aby v souvislosti s touto informací bylo spojováno moje jméno a naše škola,“ sdělil muž, jehož identitu nezveřejníme.

Jak to vypadá pod kuratelou 4-Energetické na školách a školkách? (1 - velmi špatné, 5 - výborné)

A co další? „Dobrý den, ano, vaše informace je pravdivá. Konkrétně na naší mateřské škole již nejméně rok je v provozu jen jeden kotel ze dvou, takže v případě poruchy i tohoto kotle hrozí odstávka celé mateřské školy, neboť nejenže by se netopilo, ale ani by netekla teplá voda. Tento stav trvá již druhou zimu a není žádná moc přimět někoho z 4-Energetické, aby tento stav odstranil. Začátkem každého měsíce je technikům nahlášen znovu a znovu tento problém, pokaždé je to zapsáno na kus papíru a opět nastává další měsíc čekání na zázrak. Na odstranění minulé závady jsme čekali dva (!!!) roky,“ uvedla zástupkyně MŠ Trojlístek.

Je toto správná péče hospodáře? Nevypadá to. Je toto adekvátní nakládání s rozpočtem v řádech desítek milionů korun ročně? Ani na to nemůžeme odpovědět. 

Otázkou zůstává, proč se k prodeji firmy Praha 4 uchýlila v době, kdy firma vykázala zisk. V tomto okamžiku navíc zdůrazněme, že o koupi se směla ucházet jen ta společnost, která už se 4-Energetickou v minulosti spolupracovala. Jednoznačně diskriminační přístup městské části vyvolává řadu otazníků mezi energetickými firmami, s nimiž jsme hovořili. Mají pocit, že jde o tendr šitý na míru.

Jak to celé dopadne, uvidíme už během dalších několika málo týdnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …