Dělá pro Babiše zadarmo a říká: Je to pocta

03.04.2012 9:24

Jeden z nejbohatších Čechů v republice, podnikatel Andrej Babiš, míří i do Zlínského kraje. Přibývá tu totiž sympatizantů hnutí Ano 2011, s veřejností proto bude diskutovat ve Zlíně 20. dubna v kině Květen v Malenovicích. Babiš prý odpoví na jakoukoli otázku.

Dělá pro Babiše zadarmo a říká: Je to pocta
Foto: tan
Popisek: Jaroslav Obermajer

 „Na setkání představíme také regionální manažery a dáme velký prostor pro diskusi s občany. Všichni kdo přijdou, se budou moct zeptat na nejrůznější otázky,“ popsal akci Jaroslav Obermajer, koordinátor hnutí Ano 2011 pro Zlínský kraj.

Sám Obermajer pracuje jako vedoucí výzkumu a tiskový mluvčí společnosti Deza z Valašského Meziříčí, která patří pod Agrofert Holding. Zatím má hnutí Ano v celé republice 18 843 sympatizantů, to jsou lidé, kteří se přihlásili k jejich myšlenkám a zaregistrovali se, přihlásili pod svým jménem a uvedli bydliště.


O tom, jaká je atmosféra v Babišově hnutí ve Zlínském kraji, koho nominují na senátora i co vedlo Jaroslava Obermajera k iniciativě v Ano 2011, na to se ptala redakce ParlamentníchListů.cz. 

Pracujete pro Agrofert deset let, takže jste se přidal k této aktivitě, abyste podpořil zaměstnavatele?

Tak to není. Hned, jak byla možnost se registrovat do hnutí Ano 2011, udělal jsem to. Byla mi blízká myšlenka boje proti korupci, se kterou jsem se hned na začátku ztotožnil. Pozici koordinátora mi pak nabídli. A že je mým zaměstnavatelem Andrej Babiš? Je pravda, že má osobní dobrá zkušenost s ním k mému názoru účastnit se aktivit v hnutí přispěla. Ale jsem jediný z krajských manažerů, který pracuje v jeho firmě.

Jak Vás platí za práci koordinátora?

Dělám tuto práci zadarmo, ve svém volném čase.

Když je Vám blízká myšlenka boje proti korupci, setkal jste se sám někdy s podplácením?

Ne, právě proto, že pracuji v Agrofertu. Tady by nic takového neprošlo. Stačí ale zapnout televizi a člověk si rychle udělá obrázek o tom, jaký je stav v republice.

Dnes je Ano 2011 stále občanským sdružením, do konce června dojde ke změně na politické hnutí, máte už své kandidáty na senátora nebo do krajských zastupitelstev?

Jsme ve stádiu, kdy vytváříme program. Neznám důkladně naše sympatizanty a proto jsme se rozhodli neúčastnit voleb do krajských zastupitelstev. Je těžké najít rychle zhruba třináct krát padesát lidí na kandidátky tak, abyste za ně mohla dát ruku do ohně. Pro volby do Senátu kandidáty hledáme. Za Zlínský kraj jsme zatím žádné vhodné lidi nenašli, ale tipy máme. V případě, že se s někým poctivým dohodneme, delegujeme ho.

Určitě jsou ale místní osobnosti, o kterých uvažujete, že by právě oni mohli zabojovat o křeslo senátora, nebo ne?

Ze Zlínského kraje Vám zatím žádnou osobnost, kterou bych chtěl konkrétně jmenovat, nedám. Sympatizují s námi podnikatelé, živnostníci, ředitelé společností i dělníci.

Nepřejí si to?

Dá se těžko vybrat, jsme na začátku, hledáme.

Když neznáme žádná jména, jaká kritéria by měl Váš kandidát na senátora splňovat?

Měl by to být člověk morálně čistý, bezúhonný, měl by mít za sebou úspěšnou profesní kariéru a být v daném volebním obvodě známou osobností. Samozřejmě by se měl ztotožnit s našimi tezemi, které vytváříme.

A co třeba Vy, nelákala by Vás kariéra senátora?

Myslím si, že jsou vhodnější kandidáti. Cítím se platnější v pracovních pozicích, které teď vykonávám.

Kolik lidí je v hnutí právě ze Zlínského kraje a jaký je trend? Zvyšuje se zájem, snižuje nebo stagnuje?

Ze Zlínského kraje máme zaregistrovaných tisíc sto sympatizantů. Pak jsou další lidé, kteří nabízejí pomoc. Těch je asi přes padesát. Neustále se nám ale hlásí další a další lidé. Někteří chtějí nezištně pracovat, pomáhat s tvorbou programu a tezí pro příští volby, organizací akcí. Pokud zájem přerůstá naše možnosti, odkazujeme je na centrum v Praze.

Jsou nějaké výjimky v republice, dá se třeba vysledovat, že v některých regionech Ano 2011 oslovuje více lidí a jinde třeba vůbec?

Ne, zájem je podobný v celém státě. Zlínský kraj je v podstatě v průměru. Třeba v Ústeckém kraji máme asi tisíc pět set sympatizantů. Souvisí to také s počtem obyvatel, kteří v krajích žijí. Podpora hnutí Ano je v podstatě ve všech koutech republiky stejná, nejde o regionální záležitost. V celé republice jsou různá regionální politická nezávislá uskupení, která oslovují lidi. My jsme občanské sdružení, které nabízí řešení pro lidi v celé republice a zabývá se celospolečenskými tématy.

Každopádně v případě regionálních voleb zřejmě přidáte i nějaká témata specifická pro daný kraj, pokud chcete uspět, že?

Důležitý je rozvoj zlínského kraje. Detailní program zatím nemáme, je na to příliš brzy.

Jaké jsou aktuální Vaše aktivity ve Zlínském kraji?

Lidé mohou podepisovat petici pro vznik politického hnutí. Teď nás čeká návštěva pana Babiše. Setkání se uskuteční 20. dubna od 17. hodin v kině Květen v Malenovicích ve Zlíně. Zveme všechny občany, kteří mají chuť se dozvědět, kam směřujeme a jaké jsou naše cíle. Už se takové setkání uskutečnilo v Ústí nad Labem, další bylo v Českých Budějovicích, ve čtvrtek v Pardubicích. Účastní se vždy stovky lidí, takže můžeme vidět, že se o nás zajímají. Samozřejmě pak potřebujeme vybrat kandidáty na senátory, připravit pro ně kampaň a být v ní úspěšní. Pak se budeme připravovat na parlamentní volby v roce 2014.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …