Děláš binec? Půjdeš do „vesnice pro lůzu“. Na severu Čech před volbami přituhuje

06.08.2018 13:24

Kdo se neumí slušně chovat, toho vyhodíme z města ven. Vybudovat vesnici pro lůzu – tak zní hlavní cíl občanského Sdružení Mostečané Mostu, které se v komunálních volbách chce z opozičních lavic opět vrátit ke kormidlu. Programový bod, který byl zveřejněn v pátek, se přes víkend stal bouřlivým tématem facebookových diskusí. Zapojili se do ní i hlavní rivalové, tedy sympatizanti současného vedení města, s nimiž je spolek na ostří nože. Dokonce mu vystavil účet „hříchů a nesmyslů“ za poslední čtyři roky.

Děláš binec? Půjdeš do „vesnice pro lůzu“. Na severu Čech před volbami přituhuje
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Blok 3 v Chanově, rok 2018: Asi příští rok padne k zemi. Vlevo je blok 2, který byl rekonstruován z dotací.

Vybudovat vesnici pro lůzu, která slušným lidem v Mostě znepříjemňuje život a ničí jejich bydlení, je jedním z prvních kroků, které udělají zastupitelé ze Sdružení Mostečané Mostu, pokud na podzim zvítězí ve volbách.  

Vzorem byl Amsterdam

„Nejzávažnějším tématem je pro nás vypořádat se s nepřizpůsobivými lidmi. Už deset let existuje takzvaná Mostecká Výzva! Šlapeme po tom celé roky, snažíme se dostat téma mezi politiky. Problém se stupňuje, je to každým rokem horší. Pro nás je řešením vystavět vesnici pro lůzu. Ten název berte s rezervou – těžko jsme hledali slovo pro to, jak záměr správně nazývat, protože háklivost sluníčkářů na vyčleňování nepřizpůsobivých mimo obec je veliká,“ vysvětluje František Ryba, ředitel největšího bytového družstva Krušnohor Most, který je zároveň výkonným sekretářem sdružení.

Název i celou myšlenku prý nakonec převzali od starosty Amsterdamu. „Byl u nich tak naštván právě problematikou nepřizpůsobivých, konkrétně cikánů, že vytvořil vesnici pro lůzu a do té je z města vytláčejí,“ dodává Ryba, který za nepřizpůsobivé považuje všechny neslušné obyvatele bez ohledu na barvu pleti.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

Čtenáři na Facebooku, nikoli překvapivě, na zveřejnění záměru okamžitě reagovali:

Michaela Jedináková: Chci vidět, kam až to dotáhnou. Snaha se cení, ale zatím každý s podobným nápadem tvrdě narazil na někoho sluníčkově smýšlejícího...

Martin von Plass: Prostě se toho nebojíme. Nebojíme se jít do toho osobně s legislativou! Podnikat takové kroky, abychom donutili vládu jednat.

Michal Pospíchal: Kdo je vůbec ta vaše lůza? Romové? To není lůza, to je parazit! Lůza a šmejd je narkoman, který páchá zločin za účelem získat finance na drogu. Lůza je prodejce drog! (…) Vystavíte vesnici pro lůzu? Za co? Za peníze slušných lidí? Jen tak dál, jen do těch hoven padejme hubou napřed! (…) Já jsem pro rezervaci za městem, jako to mají indiáni v USA. Tam si postavili svoje a nikdo jiný tam nebydlí.

Sidonie Smetáková Douchová: No já na vesnici pro lůzu klidně přispěju...

Lukas KU: Vesnice pro lůzu? Co je to za volební program, to je nějaký vtip? To bude městská policie sbírat feťáky a stěhovat je za město výnosem vezíra z Krušnohoru?

Odkaz na celý facebookový příspěvek je ZDE

Periferie by se ale netýkala jen menšiny jako v případě Chanova, ale všech, kdo porušují pravidla a ničí bydlení a majetek ostatním. „Když jsou někde Chanov nebo jemu podobné lokality, není od věci vystavět na periférii domky a snažit se tam dotyčné lidi vytěsnit,“ ztotožnil se s vizí lékař infekčních nemocí Jan Cee, který se stal jejich jedničkou do komunálních voleb.

Lékař Jan Cee na tiskovém brífinku. Foto: Lucie Bartoš

Odstrašující příklad a deset procent „cikánů“                                                

Sdružení je přesvědčené, že jeho nápady shrnuté do volebního desatera se setkají s dobrou odezvou místních. Program je totiž postaven právě na poznatcích od veřejnosti. „Sbíráme náměty od předsedů domů, a to po celé volební období. Vše shromažďujeme a pak to ještě podpoříme dotazníky ve zpravodaji,“ uvádí Ryba, který se bytovou problematikou zabývá 30 let, zná do detailu životní podmínky a potíže nejen v sociálně vyloučených lokalitách. Kandidovat ovšem nebude. 

Odstrašujícím příkladem, díky kterému s kolegy došli až na „vesnici pro lůzu“, je jejich zkušenost v sousedním Janově. Ten je prý ukázkou toho, jak by nechtěli, aby skončil Most. „V domech, kde zůstalo maximálně deset procent cikánů, je to zvladatelné za součinnosti lidí v domě, preventisty kriminality, represivnějších postupů městské policie a nakonec pak Policie ČR. Tlaky všech těchto složek jsou schopny do deseti procent cikánských rodin ještě nějak zvládnout. Jak je hranice překročena, je to nezvladatelné a můžeme dělat, co chceme, ale prostě to nejde. A to je přesně o tom vyčlenění ven na periférii: Co je nezvladatelné, musí z města ven. Nemá to jiné řešení. Jinak tady všichni umřeme na to, že nás umlátí troubové, co tam vysedávaj kolem baráků,“ říká Ryba, podle kterého zkušenosti z Janova vůbec nebyly levné: „Dali jsme do tohoto litvínovského sídliště 180 milionů korun na opravu domů. To je tak astronomické číslo, že si to nikdo z nás ani neumí představit.“

Vstupenka do vesnice pro lůzu

Zvelebili prý domy v dobré víře, že to bude na menšinu působit výchovným způsobem. „Jsem-li v krásném čistém prostředí, tak to na mě působí a mám tendenci to málo ničit, protože je to hezké. Tato filozofie se povedla v domech v Áčkách, kde žije třeba jedna cikánská rodina, ale ve chvíli, kdy se dostanete do Déček, kde to procento přerostlo významně deset procent, tak tam zvelebování, plastová okna, čisté výtahy jdou úplně vniveč. Oni to zdevastují a ničí. V tu chvíli už by tam neměli co dělat a musejí žít někde na předměstí v holobytě nebo holostavbě,“ dodává.

Lokalita u Stovky.

V Mostě jsou kandidáty do „luzné vesnice“ například v lokalitě Stovek, v dolní částí hlavní třídy Budovatelů. Odtud má inspirativní zkušenosti dlouholetý zastupitel Mostu, hornický předák Arnošt Ševčík: „Když jsem kdysi pracoval na technických službách, povedl se nám zajímavý jev ve Stovkách. Našli jsme lidi, kteří tam přímo bydleli a v rámci veřejně prospěšných prací tam uklízeli. Byli to opravdu cikáni. Můžu vám říci, že oni byli schopni si tou svou vahou sjednat pořádek. Představa, že on uklízí a jeho soused mu tam dělá bordel, tak to jste neviděli tu rychtovačku. Touto cestou jsme šli.“

Političtí rivalové právě řeší Chanov a demolici domů

Současné vedení města chce jít ale cestou budování kontejnerového městečka, zejména v Chanově, který je už dnes čistě romským sídlištěm odděleným od města čtyřproudovou silnicí. Záměr, který před dvanácti lety realizoval Jiří Čunek ve Vsetíně, oznámili před pár dny.

Chanovští obyvatelé bývají k fotoaparátům novinářů vstřícní. V parném dni dopoledne ale bylo sídliště nezvykle liduprázdné a obyvatelé bloku 3 nijak sdílní ke svěřování svých názorů na kontejnerové bydlení. „Běžte pryč, nebo na vás zavolám policii,“ reagovali tentokrát na zájem vyfotografovat si jejich zdevastovaný dům, který má příští rok padnout k zemi. V bloku 3, který je v dezolátním stavu, je stále obýváno asi 18 bytů.

„Chceme nejprve vystavět kontejnery a pak teprve bourat. Pokud se lidé do kontejneru nebudou chtít nastěhovat, vypořádáme nájemní smlouvu,“ řekl novinářům na poslední tiskové konferenci města náměstek primátora Hrvol. Nápad současné městské vlády řeší situaci v chanovském satelitu, SMM ale mluví o osadě i pro ty, kteří dnes obývají již pověstné Stovky nebo další vyloučené mikrolokality, kterých v šedesátitisícové obci přibývá.   

Současné vedení (Severočeši Most – nově ProMOST) už nechce investovat do vybydlených „králíkáren“, a to ani v centru města. Právě v těchto dnech tam končí demolice jednoho z podobně zdevastovaných domů:

Bagr se zbavuje posledních sutin po zdemolovaném bloku 31 v Mostě. Vedlejší bloky 34 a 35 naopak budou zrekonstruovány Mosteckou bytovou společností pro nové bydlení. Takzvaná Podžatecká čtvrť je nezvyklá tím, že tu u centra města stojí nejzdevastovanější bytové domy vedle luxusních (vlevo). Sousedí s lokalitou takzvaných Stovek, které se vedle Chanova staly první vyloučenou lokalitou přímo ve městě.

Bezdoplatkové zóny – jablko sváru

Jablkem sváru mezi Sdružením Mostečané Mostu a hnutím ProMOST současného primátora Paparegy jsou bezdoplatkové zóny. Právě „rybovci“, tedy SMM, stojí za nápadem udělat z celého Mostu bezdoplatkovou zónu. „Je potřeba ji vyhlásit na všechny obytné domy v Mostě,“ říká jednoznačně lídr Jan Cee.

Infobox

Sdružení Mostečané Mostu v roce 2018.

SDRUŽENÍ MOSTEČANÉ MOSTU

Do voleb jde se čtyřmi hlavními body:

- Postavit vesnici pro lůzu (vypořádat se s problémy s nepřizpůsobivými).

- Zakázat všechny herny ve městě.

- Oddychový park Šibeník pro malé i velké (současný centrální lesopark má být oplocen a hlídán, dnes zde dominují bezdomovci či pejskaři).

- Postavit miniaturní repliku zbouraného Starého Mostu (MiniMost – lákadlo pro místní i turisty i zahraniční, současné vedení jej vyškrtlo z plánů města).

Vedle lídra Jana Cee jsou kandidáty např. Luboš Pitín,Tomáš Ondrášek, Martin Domín, Svatopluk Matějka, Lucie Libecajtová, Blanka Nešporová, Arnošt Ševčík, Irena Čapková. Někdejší náměstkyně primátora Hana Jeníčková nekandiduje.

SEVEROČEŠI MOST je vládnoucí subjekt v Mostě a současně největší rival SMM. V letošních volbách chce prorazit jako nové hnutí s novým jménem – ProMOST. Reprezentují jej Jan Paparega, Alena Dernerová, Vlastimil Vozka, Sáša Štembera, Markéta Stará, Marek Hrvol, Alois Malý. Hnutí pomáhá podnikatel a bývalý radní Jiří Zelenka, který kandidovat nebude.

 

V červnu primátor Paparega tento nápad ze strany SMM odsoudil, na zastupitelstvu tedy neprošel, ale v červenci s ním přišla rada města, byť v mírné obměně. Podle SMM je potřeba navíc podpořit všechna města, která tyto zóny zavádějí, a společně tlačit na vládu. „Ne říct jako mostecký primátor Paparega, že Ústavní soud to stejně zruší, tak proč bychom to dělali,“ doplňuje ho Ryba. Ve chvíli, kdy jedno z hlavních postižených měst řekne, že to nemá cenu, protože to stejně Ústavní soud shodí se stolu, si podle něj z toho vedoucí představitelé státu budou dělat akorát legraci.

Rozpor mezi opozicí a radničním establishmentem je i v otázce hazardu. Sdružení Mostečané Mostu chce úplně zakázat herny ve městě. Jde prý o nešvar, který provází opět hlavně nepřizpůsobivé a lidi z nejnižší sociální skupiny. „Je velká tragédie, když člověk dostane výplatu a nahází ji během tří čtyř hodin do automatu a pak se vrátí domů, zmlátí manželku a děti, protože má vztek, že mu nezůstala ani koruna. Nebo v horším případě přitom ještě vykrade obchod nebo přepadne nějakého školáka, ukradne mu mobil a jde ho prodat za pár pětek. To je jev, který je pochopitelně velmi negativní a provází celou tu záležitost vypořádání se s nepřizpůsobivými,“ dodává Ryba.

Nemilosrdný účet: Šlapeme jim na paty

Pětačtyřicítku kandidátů SMM, kteří jsou vesměs bez politické příslušnosti, tvoří zejména předsedové bytových samospráv a společenství vlastníků bytových jednotek. Najdou se mezi nimi i strážník, důchodce, zdravotní sestra, geoložka, učitelé a podnikatelé nebo mladý vysokoškolský student Martin Domín, který se s programem politických matadorů ztotožnil včetně vesnice pro lůzu: „Rád bych pomohl městu z toho začarovaného kruhu o tom, že Most není místo k životu. Myslím si přesný opak – město Most je moderní, má náboj, má drajf, který musíme využít.“ Na kandidátce je také odvolaný ředitel knihovny Tomáš Ondrášek, který se nelíbil současnému vedení a musel letos své místo po 15 letech opustit.

Současnému magistrátnímu osazenstvu, s nímž je ve vyhroceném sporu, vystavil spolek dokonce účet „hříchů a nesmyslů“ za poslední čtyři roky. „Jsme opozice, samozřejmě musíme koalici trochu šlapat na paty, ale přiznám se, že mě nikdy nenapadlo, že těch prohřešků bude tolik. Jsem z toho překvapený,“ okomentoval Ryba dokument, který si budou moci všichni obyvatelé krušnohorských domů přečíst v srpnovém vydání jejich zpravodaje.

Celý volební program můžete číst zde.

Šedá eminence musí z kola ven

Přestože je mezi politickými rivaly v Mostě nejedno jablko sváru, povolební spolupráce není vyloučena. Má to zvláštní podmínku. Sdružení Mostečané Mostu je ochotno spolupracovat se všemi, a to i s novým hnutím ProMOST.  „Pokud se zbaví Zelenky. Pokud je přestane ovládat Zelenka, jsme schopni i s nimi spolupracovat,“ zní podmínka na „odstranění“ šedé eminence, známého podnikatele, který byl dříve rovněž členem SMM a později Severočechů.cz, kteří se rozpadli na dvě větve a dnes jsou z nich předvolební protivníci. „My jsme i tehdy, když jsme hodně vyhráli a měli 26 křesel, vzali do koalice úplně všechny kromě Paparegy (současný primátor) a Sigmunda, kteří byli nezařazení,“ připomněl František Ryba s tím, že cílem SMM je krásné, prosperující, slušné město: „A je nám jedno, s kým to budeme dělat.“

Komunální volby se uskuteční 5. a 6. října. V úterý 31. července byl poslední den pro podání kandidátních listin. Mostecké zastupitelstvo bude mít i v příštím volebním období 2018–2022 celkem 45 členů. Severočeši Most (nově ProMOST) mají nyní 18 zastupitelů, Sdružení Mostečané Mostu 10, ANO 6, KSČM 5, ODS a ČSSD 3. Vládnoucí koalici tvoří Severočeši Most – ČSSD – ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…