Demolice ghetta v Přerově pokračuje. Romové mají strach: Zimu nepřežijeme

01.07.2012 17:40

Demolice přerovského ghetta obývaného převážně Romy opět pokračuje. Po několikatýdenní odmlce se v lokalitě znovu objevila demoliční četa, která by měla postupně do konce září srovnat zchátralé budovy se zemí. Poté tu má vzniknout luxusní čtvrť s domy a obchody. Majitel ghetta však předpokládá, že nezačne s výstavbou včas. Zbylé nájemníky se totiž nedaří vystěhovat.

Demolice ghetta v Přerově pokračuje. Romové mají strach: Zimu nepřežijeme
Foto: Petr Kupka
Popisek: Demolice jednoho z domů ve Škodově ulici v Přerově

Další bourání ve Škodově ulici začalo jen pár dní poté, co se poslední nájemníci rozhodli sepsat petici, v níž požadují, aby město neprodlužovalo smlouvu o vystěhování a demolici s firmou Immofin CZ (dnes Opera Bohemia), která lokalitu před pěti lety koupila za jeden a půl milionu korun.

Romové: Další zimu tu nepřežijeme

„Čekáme na náhradní bydlení už několik let a nic. Majitel pro nás nic nedělá. Skoro nám to tu padá na hlavu. Navíc tu platíme osm tisíc i s elektrikou a je tu zima. Musíme topit dřevem. Jen se podívejte, jak to tu vypadá,“ říká nájemník a ukazuje redakci na špinavé sociální zařízení, o něž se musí dělit s několika dalšími rodinami, kterých tu bydlí posledních devět ve třech zchátralých objektech z původních osmi.

A pokračuje: „Když se tu něco pokazí, platíme to z vlastní kapsy. Další zimu v těchto barabiznách už nepřežijeme. Měl nám majitel dát milion jako odstupné, abychom si za ně koupili byty anebo by bylo dobré, aby město vypovědělo smlouvu s vlastníkem a řešilo naše náhradní bydlení samo,“ tvrdí asi pětatřicetiletý Rom, který si nepřál uvést své jméno.

ParlamentníListy.cz následně oslovily někdejšího jednatele společnosti Opera Bohemia Bohumila Chodila, který podle svých slov bude mít i nadále stěhování a hledání náhradního bydlení pro zbylé nájemníky na starosti. Ten však sdělil pouze to, že momentálně není schopen uvést nic konkrétního k aktuální situaci v ghettu a zavěsil. Již dříve však ParlamentnímListům.cz řekl, že si neumí představit, že by do oblasti měly být firmou, kterou zastupuje, investovány další miliony, protože nové výstavbě kromě stěhování nájemníků brání také stavební uzávěra v okolí. Právě proto se rozhodl požádat město o prodloužení termínu, proti čemuž teď nájemníci Škodovy ulice protestují a uvažují, že se v této věci obrátí na právníka.

Zácha: Situaci nájemníků musí řešit majitel

Podle náměstka primátora Michala Záchy (ODS) je na majiteli, aby řešil situaci nájemníků. „Čtvrť jsem navštívil a mám informaci, že do konce příštího týdne by měl být kompletně stržen dům číslo 15. Stavebníci musejí být obezřetní, protože objekt je podsklepený, takže hrozí riziko propadnutí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Ten se zároveň tento týden setkal se zástupcem petentů ze Škodovy ulice, kteří si stěžovali na nedůstojné podmínky k životu v polorozbořeném domě. „Chápu jejich rozladění, protože musejí žít ve čtvrti, kde probíhá složitá demolice. Až pro ně nový majitel najde místo k bydlení, pravděpodobně také jejich domy skončí v demolici. Situaci nájemníků ale musí řešit vlastník domů ve Škodově ulici,“ doplnil náměstek Zácha.

Podivné machinace s byty a pokuty za demolici

Firmě Opera Bohemia, jež lokalitu o rozměrech 4 886 metrů čtverečních od přerovského magistrátu v roce 2007 koupila, se zatím podařilo vystěhovat asi čtyřicítku nájemníků.  Stěhování však provází řada nejasností a podezřelých okolností, o kterých již ParlamentníListy.cz informovaly. Podle zjištění redakce zde dochází k fiktivním výměnám bytů, na kterých se podílí samo město, přičemž Opera Bohemia snaží donutit Romy opustit byty bez náhrady. Obyvatelé však mají platné smlouvy na dobu neurčitou a řádně platí nájemné.

Kromě toho má již Opera Bohemia na krku dvě pokuty v souvislosti s nebezpečnou demolicí objektů přerovského ghetta. Nejen, že není jasné, kdo vlastně demolici provádí, ale navíc není ani staveniště zabezpečeno. Lidé, kteří tu denně procházejí, jsou tak ohroženi na životech. I stavební úřad si stěžuje na ignoraci ze strany firmy. „Firma se nechová podle našich výzev. Když někdo bourá, tak má oplotit staveniště, aby bylo zabráněno ohrožení života a zdraví osob a zvířat. Dvakrát jsme firmu proto vyzvali, aby místo staveniště oplotila, což neudělala, a tak dostala pokutu. Společnost jsme také pokutovali za to, že nechodí na povinné kontrolní prohlídky,“ uzavřel vedoucí oddělení stavebního úřadu Jiří Just.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …