Demonstrace za Pospíšila? Čekalo se až pět tisíc lidí

28.06.2012 19:45

Demonstraci jsem se rozhodl uspořádat rychle, říká organizátor včerejší akce na podporu Jiřího Pospíšila Jakub Drápal. Studenta druhého ročníku pražských práv prý účast mile překvapila. Další protest se plánoval na čtvrteční podvečer, organizátoři ale museli místo konání přesunout. Kvůli taxikáři Ponertovi, který měl Václavské náměstí zamluvené dopředu.

Demonstrace za Pospíšila? Čekalo se až pět tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace studentů práv na podporu exministra Pospíšila na Palackého náměstí

Studenta, který středeční bleskovou akci svolal na místo českého Hydeparku, tedy Palackého náměstí, podpora občanů překvapila. „Naprosto mě překvapilo, jak rychle a kolik lidí na to zareagovalo, takovou účast jsem nečekal,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz organizátor Jakub Drápal z pražských práv. K vyjádření uznání a poděkování odvolanému ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi se rozhodl bleskově poté, co se o silně negativně hodnoceném kroku premiéra dozvěděl. „V jednu hodinu odpoledne jsem to začal organizovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Sledujeme kauzu kolem Pospíšilova pádu

Drápal je zároveň jedním z autorů únorové petice studentů na Pospíšilovu podporu. „Naplnila mě nějaká vlna odporu a s tím související energie něco v této věci začít konat,“ popsal svou motivaci student.

Nevidět Pospíšila černobíle

Na ministra spravedlnosti, který patřil dlouhodobě mezi nejpopulárnější politiky Nečasova kabinetu, je podle Drápala třeba pohlížet komplexně. Tedy jako na člověka, který udělal ve své kariéře i těžko omluvitelné chyby. Drápal při té příležitosti připomíná i fakt, že vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula byl jmenován právě Pospíšilem, ačkoliv prý nelze soudit, nakolik Pospíšil věděl, jak bude Rampula v úřadě v budoucnu jednat. „Byla zde i aféra s ústeckými a libereckými státními zástupci, jisté kroky v oblasti exekucí, ale těch pozitivních kroků bylo víc,“ konstatuje Drápal.

Student, který protesty proti odvolání Pospíšila odstartoval, očekával na čtvrteční demonstraci svolané Ondřejem Liškou ze Strany zelených podstatně větší účast. „Viděl bych to asi na pět tisíc lidí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Sám organizátor Liška byl střízlivější, hovořil o řádu stovek až tisícovek občanů. „Chci ale upozornit, že tato demonstrace rozhodně nebude na podporu pana Pospíšila, ale protestem proti rozkladu právního státu. Není politická a žádného politika také nepodporuje. Jde nám především o ten způsob, kterým byl Jiří Pospíšil odvolán,“ uvedl lídr zelených.

Jeho lidem do plánů nečekaně vstoupila komplikace v podobě pražského taxikáře Zdeňka Ponerta, který stál i za rozdělením iniciativy Holešovská výzva.

Pozor na taxikářův Hydepark

Podle Ondřeje Lišky měl Ponert horní část Václavského náměstí zamluvenou, proto museli organizátoři přesunout akci na Náměstí Míru. Tomu, aby lidé, kteří chtějí vyjádřit nesouhlas s kroky premiéra vlastně nedemonstrovali na podporu populistického taxikáře a jeho hlasité hudební produkce, zabrání pomocí infostánku.

„Budeme lidi, kteří přijdou na naši demonstraci směrovat na Náměstí Míru, navíc jsme o tom informovali na Facebooku,“ říká Liška. Otázkou je, jak na přítomnost cizího stánku zareagují Ponertovi příznivci a jeho improvizovaná "ochranka", složená z lidí často velmi neupraveného vzhledu a radikálních názoru typu "pryč s demokracií a poltickými stranami".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …