Diletantismus. Přihrávání kšeftů příbuzným a známým, říká o ANO bývalá starostka. A hovořila konkrétně

29.11.2017 13:42

ParlamentníListy.cz byly upozorněny na fakt, že Praha 12 vypisuje štědré zakázky na právní služby advokátní kanceláři Salmon. Jan Salmon je přitom předsedou ANO na Praze 22. Na Praze 12 navíc vládne právě hnutí Andreje Babiše v čele se starostou Milanem Maruštíkem.

Diletantismus. Přihrávání kšeftů příbuzným a známým, říká o ANO bývalá starostka. A hovořila konkrétně
Foto: Hans Štembera
Popisek: IV. celostátní sněm hnutí ANO

Bývalá starostka městské části Praha 12 Daniela Rázková v krátkém interview pro ParlamentníListy.cz o vládě hnutí ANO uvedla: „Diletantské vedení radnice, přihrávání zakázek příbuzným a známým, nezvládnutí uchopení moci, minimální starost o veřejné záležitosti, prodeveloperský přístup proti obyvatelům sídliště,“ konstatovala na adresu vládnoucí síly.

Mimochodem, v té souvislosti byla redakce upozorněna na možnou prodeveloperskou aktivitu tamního zastupitele Františka Adámka z ČSSD. Ten po neúspěchu ve sněmovních volbách podle našich informací míří do řídících orgánů pražské TSK (Technická správa komunikací hl. m. Prahy).

Ještě předtím, než jsme začali mapovat údajné provázanosti, naše redakce oslovila všechny zastupitele a samozřejmě i členy rady, aby se k problematice možných zakázek pro „známé“ vyjádřili. Drtivá většina tamních politiků samozřejmě mlčela. Někteří později uvedli, že e-maily nedostali.

Vedoucí odboru kanceláře městské části Eva Ingrid Antl Burianová ovšem případné politické propojení AK Salmon (člena hnutí ANO) s vedením ANO na radnici odmítla. „První objednávku této AK učinila bývalá starostka PhDr. Daniela Rázková, která se týkala výběrového řízení na výstavbu Komunitního centra k Dolům. Následně se tato AK přihlásila do řádného výběrového řízení. Dle veřejně dostupných informací by měl být (Jan Salmon) členem Hnutí ANO 2011.“

Tento postoj však Rázková, kterou jsme konfrontovali, popřela. „Opakuji, že AK Salmon přivedl na radnici Robert Králíček (poslanec hnutí ANO, uvolněný člen rady Prahy 12). Na justici.cz dohledáte u jeho firem, že mu tato advokátní kancelář vyhotovovala také jeho soukromé podnikatelské dokumenty. Přikládám materiál z Rady ze dne 12. 12. 2016, na které jsem chyběla, neboť jsem byla nemocná. Nebyla jsem v té době starostkou, jak chybně uvedlo tiskové oddělení. Materiál jsem si schovala, protože byl příkladem neřádného předkladu,“ dodala.

Smlouva mezi Prahou 12 a AK Salmon s. r. o.

A o jaké částky vlastně jde? Dejme slovu našemu zdroji. „Miliony z radnice Prahy 12 by měl získat Jan Salmon pro svou advokátní kancelář. Je z ANO stejně jako vedení Prahy 12,“ uvedl.

Při pohledu do registru smluv uvidíme, že Praha 12 Salmonově kanceláři skutečně zakázku přidělila. „Služby budou poskytovány do vyčerpání maximální hodnoty veřejné zakázky, nejdéle však do 31. 12. 2018,“ stojí ve smlouvě, jejíž hodnota je 2 miliony korun + příslušná výše DPH.

Anketa

Souhlasíte s premiérem Sobotkou, že bez přijetí eura se staneme ,,,satelitem" a ,,ztratíme vliv na rozhodování v EU"?

4%
96%
hlasovalo: 8236 lidí
Zástupkyně radnice v té souvislosti ParlamentnímListům.cz přiblížila, že „proběhlo řádné výběrové řízení, jehož vítězem se stala AK Salmon, se kterou má MČ uzavřenou rámcovou smlouvu na administraci veřejných zakázek v celkové maximální hodnotě 2 miliony korun. Tato částka je ohraničena plněním do konce roku 2018, nebo jejím dřívějším vyčerpáním. Zároveň však městská část není smlouvou zavázána tuto částku vyčerpat“.

Daniela Rázková, někdejší starostka, si vzpomíná na samý počátek, kterým se měl prostřednictvím poslance ANO Králíčka Jan Salmon na radnici Prahy 12 dostat. „Máte správné informace, pan Salmon je členem Hnutí ANO a po výměně na pozici starosty městské části v listopadu 2016 jej ‚dovedl‘ k zakázkám Prahy 12 Robert Králíček, který mi pana Salmona představil jako právníka, jenž bude administrovat zakázky. Byla jsem v té době místostarostkou. Jejich výběr byl na přímo po domluvě ANO s ČSSD, s kterou mělo a má ANO v radě většinu. Výše takto obdržených objednávek by mne nepochybně zajímala. Advokátní kancelář stojí jednak za zpackaným zrušeným výběrovým řízením na zakázku na rekonstrukci Komunitního centra K Dolům a vrácením evropské dotace ve výši 8 000 000 korun, jehož důsledkem je nerealizace evropského projektu a kroky ke zbourání Králova domu v ulici K Dolům, jak lze dohledat v usneseních rady Prahy 12. Dále se podepsali na protiprávně vyhlášeném výběrovém řízení na zeleň v příspěvkové organizaci Správa bytových objektů a tady jak lze očekávat jejich neblahé kroky nekončí... bude zajímavé to kompletně investigativně zmapovat.“

ParlamentníListy.cz poskytly prostor pro vyjádření i nově zvolenému poslanci hnutí ANO Králíčkovi, který byl z politicko-byznysových praktik nařknut.

Znáte se s panem Salmonem z minula?

Pana Salmona znám od vzniku Oblastní organizace Praha 22, kdy v této době začal chodit na krajské předsednictvo Krajské organizace Praha. Před touto dobou jsem jej neznal.

Je pravda, že jste ho přivedl na radnici Prahy 12?

To tak úplně pravda není. Jediné, co jsem pro pana Salmona udělal, bylo to, že jsem ho seznámil s bývalou paní starostkou Rázkovou. Paní Rázková hledala schopného právníka na administraci zakázky Komunitního centra K Dolům, neboť původní dodavatelská firma nepracovala řádně a následně od smlouvy odstoupila, což znamenalo zpoždění výstavby projektu komunitního centra. Na jejich následnou spolupráci jsem neměl žádný vliv a paní Rázková si řídila spolupráci i komunikaci s panem Salmonem sama či přes tajemníka úřadu. Ke schválení objednávky právní kanceláři AK Salmon došlo, díky hlasům části městské rady, dne 12. 12. 2016 zhruba tři týdny po plánované výměně starosty, kdy si tehdejší první místostarostka ponechala kompetenci komunitních center.

Dne 19. 12. 2016 byla schválením rady vyhlášena zakázka malého rozsahu s názvem Administrace veřejných zakázek. S touto zakázkou jsem já neměl nic společného, nepřipravoval jsem zadávací dokumentaci, a už vůbec ani náznakem nedohadoval pomoc pro nějakého spřízněného dodavatele služeb. Dokonce při výběru dodavatele právních služeb jsem v celé zakázce nefiguroval ani jako člen výběrové komise, ani jako člen rady, který by vítěze zakázky za městskou část vybral a podepsal s ním smlouvu na příslušné období. Následně 6. 3. 2017 byl rozhodnutím rady městské části schválen výběr nejvhodnějšího dodavatele na zmiňovanou zakázku, do které se pan Salmon přihlásil a díky nejlepším nabídnutým podmínkám pro naši městskou část i zvítězil. Zakázka byla vypsána do rozsahu 2 milionů korun. Vyčerpaná částka z této zakázky nepřekročila hodnotu 500 tisíc korun a dále už nebude stoupat. Čerpání bylo už v minulosti zastaveno a ve spolupráci se dále nebude pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…