Dluhy, pošramocená pověst. To zbylo za zakladatelem firmy, jíž vybuchl muniční sklad

09.12.2014 7:51

Na společnost Imex Group se po výbuchu dvou muničních skladů v areálu Vojenského technického ústavu ve Vrběticích řítí jedna špatná informace za druhou. Po kritice ministra financí Andreje Babiše, že firma s kontroverzní pověstí vůbec neměla munici v areálu skladovat, vyplouvají na povrch další varovná zjištění z minulosti. A renomé firmy rozhodně nevylepšují.

Dluhy, pošramocená pověst. To zbylo za zakladatelem firmy, jíž vybuchl muniční sklad
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Klíčovou osobou Imexu je Petr Bernatík senior. I když už ve společnosti nefiguruje, oficiálně ji vede jeho syn Petr, který den před první explozí vrbětický sklad, který vybuchl jako první, osobně navštívil. Jméno Bernatíka seniora ale stále, přestože ve společnosti oficiálně nefiguruje, budí mezi obchodníky s takzvaným speciálem, spoustu negativních emocí.

Na internetu lze nalézt hned několik odkazů, které popisují obchodní praktiky zakladatele Imexu. Mimo jiné pokus původní firmy Bernatíků Arms Moravia o prodej vojenského materiálu do embargovaného Konga. Tato firma skončila v konkursu s pohledávkami 19 miliónů korun.

Ostravská firma Arms Moravia, později přejmenovaná na Technoex, nakoupila na přelomu století protitankové střely u ministerstva vnitra. Podle dřívějších informací médií se v prodeji přímo angažoval tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross. Petr Bernatík s ním měl o obchodu osobně jednat. Gross mu pak nechal zbraně prodat přímo, bez soutěže. Co kus, to sedm tisíc korun. Pro zamýšlenou transakci do Afriky se firmě podařilo získat také předběžný souhlas tehdejšího ministra zahraničí Jana Kavana. Policie ale nakonec případ, v němž putovalo tisíc protitankových vrhačů, pět set kulometů a šest raketometů do Konga, odložila.

Ostravský krajský soud se v roce 2009 zabýval osobami obou Bernatíků – otce i syna. Byli obžalováni z toho, že v letech 2005 a 2006 provedli několik transakcí, které se měly uskutečnit bez patřičného povolení – licencí. Jednalo se o prodej samopalů a nábojů na Slovensko za více než čtvrt milionu korun. Mezi zbraněmi byly mimo jiné i samopaly Škorpion. Oba Bernatíkovi vinu popřeli, podle jejich právního zástupce Radka Ondruše všechny obchody proběhly v souladu se zákonem. Nakonec byli osvobozeni, údajně kvůli tomu, že pro obchod nebylo licence zapotřebí a stačily pouze takzvané průvodní listy.

Bernatíkova firma ale neměla dobré vztahy pouze s ministerstvem vnitra nebo zahraničních věcí. Hospodářské noviny například v roce 2006 zjistily, že ačkoliv firma dlužila státu takřka dva milióny korun na sociálním a zdravotním pojištění, licenční správa ministerstva průmyslu jí dál prodlužovala povolení k vývozu zbraní. Nic se nezměnilo ani poté, co vše vyšlo najevo. „Nepodařilo se jednoznačně prokázat, že došlo ze strany podnikatele k porušení zákona,” tlumočil tehdy stanovisko licenční správy mluvčí Jiří Havlíček.

Právní zástupce Imex Group Radek Ondruš ale tvrdí, že osoba Bernatíka seniora s kauzou muničních skladů ve Vrběticích, respektive Vlachovicích, nesouvisí. Bernatík senior otázky Parlamentních listů nechal bez povšimnutí. „Jediným společníkem společnosti je Ing. Petr Bernatík ml. Předmět dotazu nikterak nesouvisí s neštěstím ve Vlachovicích ani s činností společnosti jako takové, která nepovažuje za nutné je komentovat, a to zejména kvůli sporné pravdivosti citovaných odkazů,“ uvedl Ondruš.

S původní společností Bernatíka seniora Arms Moravia (později přejmenované na Technoex) bylo v loňském roce zahájeno insolvenční řízení, letos v lednu se dostala do soudem uznaného úpadku. Rodinný zbrojní byznys se přesunul na Imex Group. Podle údajů z insolvenčního rejstříku společnost dlužila věřitelům téměř 20 miliónů korun. Konkurs nyní směřuje do finále. Nezajištění věřitelé ale budou uspokojeni pouze částkou 1 miliónu 363 tisíc korun – tedy 6,8 procenty z celkové uznané pohledávky. Insolvenční správce Jiří Hanák letos dvacátého listopadu konstatoval, že rozvrhové usnesení ostravského soudu splnil, tedy, že věřitelům zaplatil. A požádal soud, aby konkurz zrušil. Škoda za pokračovatelkou rodinného byznysu – Imex Group – která měla pronajaty sklady ve Vrběticích a okolí, bude ale nesrovnatelně vyšší.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…