Dolejš prosazuje zákon omezující lichvu, ale nehlasoval pro něj. Neví proč

06.11.2012 19:35

Poslanec Jiří Dolejš (KSČM), stejně jako jeho sociálnědemokratický kolega, Milan Urban, nehlasovali pro projednávání novely zákony, již oba dlouhodobě podporují. Ani jeden nebyl schopen vysvětlit proč.

Dolejš prosazuje zákon omezující lichvu, ale nehlasoval pro něj. Neví proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

I poslanec Vít Bárta (VV) chce bojovat proti lichvě. V úterý tak v Poslanecké sněmovně předložil k projednávání tisk o spotřebitelském úvěru. O jeden hlas však jeho návrh na projednávání neprošel.

Zajímavé je složení těch, kteří pro projednávání nezvedli hlas. Mezi pravicovými politiky návrh projednávat nechtěli i dva levicoví. Jiří Dolejš z KSČM a Milan Urban z ČSSD se totiž zdrželi hlasování. ParlamentníListy.cz zajímalo proč.

Anketa

Věříte tomu, že se podaří v brzké době omezit lichvářství a neregulované řádění exekutorů?

hlasovalo: 1224 lidí

Nebyl jsem u zařízení, hájí se Dolejš

"Asi jsem v tu dobu nebyl u hlasovacího zařízení, důležité je, že ten zákon je v běhu," uvedl na adresu skoncování s mnohdy až lichvářskými podmínkami spotřebitelských úvěrů Dolejš. Jeho strana, stejně jako ČSSD, je podle něho dlouhodobě pro navrhovaný zákon. Své nehlasování pro projednávání tisku, který se ho týkal, ale stáčí na Bártu.

Bárto, svrhni vládu

"Pan Bárta  by měl vysvětlit, proč pro zákon nehlasoval před rokem a půl. Pokud chce teď hlasovat s námi, tak jsme samozřejmě rádi. Pokud je ale tak bojovný, ať hlasuje i proti vládě. Doufám, že ji zítra nepodpoří," vzkázal Dolejš Bártovi.

Také Milan Urban z ČSSD příliš konkrétně nevysvětlil, proč hlasoval proti Bártově návrhu. Na dotaz, proč nepodpořil projednávání tisku o spotřebitelském úvěru, reagoval zmateně. Nejdříve jakoby nevěděl, o jaký návrh šlo. "Jojojojo, spotřebitelský úvěr," reagoval zmateně. Poté, co si uvědomil, o jaký tisk šlo, se jal vysvětlovat, proč nechtěl, aby byl projednáván. Nepříliš přesvědčivě.

Urban: Nikdo o tom nic neví

"Věcně se tomu nebráním, ale projednávat návrh, o kterém toho nikdo moc neví, mi připadá zbytečné," řekl ParlamentnímListům.cz Urban  s tím, že návrh je nutné ještě prokonzultovat.

Dle údajů Exekutorské komory ČR přibylo v poslední době hlavně dlužníků, kteří svoji hospodářskou situaci nezvládají a zamotávají se do spirály půjček. Banky těmto dlužníkům odmítají poskytovat úvěry, ti jsou pak tedy odkázáni pouze na nebankovní sektor.  Právě jemu kralují lichvářské společnosti poskytující rychlé půjčky bez ručitele. Nevadí jim ani to, že klient má záznam v registru dlužníků.

RPSN? Tisíce procent ročně

Řada z nich nabízí pouze nízké půjčky do deseti tisíc korun. Až nemravná často bývá  takzvaná Roční procentuální sazba nákladů (RPSN). Ta v některých případech překračuje totiž i osm tisíc procent ročně.

Tyto obchodní praktiky, které jsou mnohdy až za hranicí etiky, tak často souvisí i s nárůstem exekucí. I těm by měla novela zákona o spotřebitelském úvěru zamezit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …