Drobil nic neukradl, vyšetřila policie. ODS: může se vrátit na vrchol

19.10.2011 18:19

Respekt informoval, že Policie ČR odložila případy prošetřované na základě trestních oznámení bývalého šéfa Státního fondu Libora Michálka týkající se údajné korupce na SFŽP. Policisté ani neshledali, že by v této souvislosti spáchal nějaký trestný čin bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil, který je místopředsedou ODS. Politici ODS se domnívají, že by měl proto dostat šanci vrátit se do vrcholné politiky.

Drobil nic neukradl, vyšetřila policie. ODS: může se vrátit na vrchol
Foto: ods.cz
Popisek: Bývalý poslanec za ODS a místopředseda strany Pavel Drobil

Respekt napsal, že Libor Michálek si šel na přelomu září a října vyzvednout na poštu obálku, kde bylo vyrozumění policisty z protikorupční jednotky Václava Němce, že většina Michálkových trestních oznámení na údajnou korupci na ministerstvu životního prostředí se odkládá, včetně vyšetřování, jakou roli v tom všem hrál sám Drobil.

Michálek nepochodil

Ohledně údajně nestandardních praktik na SFŽP se jedná v zásadě o tři případy. Mediálně nejviditelnější Čistírna odpadních vod Praha (ČOV), pak úložky prostředků SFŽP v bankách a vypsání veřejné zakázky na poradenství pro SFŽP.

Více ke kauzám:

Respekt píše, že Libor Michálek se z policejního vyrozumění dozvěděl, že detektivové nepovažují způsob zadávání zakázek na někdejším Michálkově fondu za trestný čin. Nebyla jím ani zakázka na poradenství. Stejně tak nenašli policisté důvod někoho stíhat za zakázku na stavbu čističky, kde mělo jít podle Michálkova podezření do pokladny ODS půl miliardy korun.

Čtěte také:
Drobil se možná vrátí do vlády, připustil Nečas

Nevina očišťuje

Politici ODS většinou míní, že Drobil by měl mít nyní právo dostat šanci na úplný návrat do vrcholné politiky, někteří říkají, že i když skončil jako ministr, tak Drobil z vrcholné politiky nikdy neodešel, neboť je stále místopředsedou ODS.

„Prokáže-li se u kohokoli nevina, nelze na něj pohlížet jinak, než že se ničeho nedopustil," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr zemědělství a předseda středočeské ODS Petr Bendl.

„Některé kauzy, například Pavla Drobila, se po policejním vyšetření ukazují tak trochu ´prázdné a falešné´. Pavel Drobil tak bez problémů může zůstat v politice," domnívá se první místopředseda Senátu a člen Grémia ODS Přemysl Sobotka

Psali jsme:
ODS stojí za Drobilem: Zůstaň v politice a bojuj

„Pan Michálek na mě nikdy nepůsobil důvěryhodným dojmem. Pro pana Drobila z celé kauzy určitě plynou nějaká ponaučení. Do politiky se časem vrátit může, lépe připraven zejména v oblasti personální politiky, tím myslím například jeho důvěru v Martina Knetiga a podobně," míní místopředsedkyně Senátu Alena Palečková.

Vše ke kauze Drobil ZDE
Téma Libor Michálek

Vrátit by se měl

„Do vrcholné politiky by se vrátit měl," uvedl stručně místopředseda poslaneckého klubu ODS a šéf pardubického regionu Jan Čechlovský. Stejný názor má i senátor Jiří Oberfalzer či poslanec Jaroslav Martinů.. „Ano, není žádný důvod, proč by se nemohl vrátit," říká šéf pražského regionu Boris Šťastný.

Čtěte také: Byznysmeni dali práci Michálkovi. Temné spiknutí, vypálil Benda z ODS

Poslanec Michal Doktor odmítá hrát mediální hry. „Presumpce viny je projekt pro milovníky svištícího ostří seker. Často procitnou, až když se jejich ohryzek tlačí na špalek. Nemíním ani teď svému kolegovi radit, co má, či nemá dělat. Nehodnotím lidi podle titulků v médiích," řekl redakci serveru ParlamentníListy.cz poslanec Doktor.

Mediální popravy

Podle senátora Tomáše Jirsy Drobil vrcholnou politiku neopustil. „Myslím si, že to celé na Drobila nahráli, aby se ho zbavili. Myslím si, že nyní může být klidně politicky aktivní. Také je potřeba zmínit, že v poslední době byl nařčen ledaskdo včetně Alexandra Vondry, Miroslava Kalouska a nakonec i Václava Klause. Kdybychom naskakovali na všechny mediální popravy, to bychom pak museli odepsat všechny politiky. Odmítám nadvládu mediokracie," zdůraznil senátor.

„Pavel Drobil ve vrcholné politice zůstal," reagoval stručně místopředseda ODS Pavel Blažek. „Tato zpráva je pro Pavla Drobila určitě pěkným dárkem k jeho úterním narozeninám. Dělat, či nedělat politiku je osobním rozhodnutím každého. Proto říkám: Pavle, vše nejlepší k narozeninám," napsal europoslanec Edvard Kožušník.

„Pro Pavla je to dobrá zpráva. Věřím, že s ní naloží klidně bez emocí, bude se dál věnovat práci ve vedení ODS. Jeho další ambice neznám, ale že by usilovat o získání postu ministra životního prostředí, nepředpokládám," řekla redakci poslankyně Zdeňka Horníková.

Záleží na premiérovi

Poslanec Aleš Rádl míní, že jelikož je Drobil stále místopředsedou ODS a poslancem, tak vrcholovou politiku významně neopustil. „Nikdo ho k tomu ani nevyzýval a jestli ho Petr Nečas zase vezme do vlády, záleží jen na samotném premiérovi. Ministr není post, kam se někdo vrací, protože policie odloží nějaké obvinění," vysvětlil Rádl.

Čtěte také: Drobil: Žádný úplatek jsem Michálkovi nenabízel

Poslankyně Jana Černochová upozorňuje, že Drobil byl jedním z mála politiků, který rezignoval hned v počátku celého případu. „Nevymlouval se slovy typu: ´rezignuji v případě, že mě policie obviní.´A já osobně považuji jeho krok za projev politické profesionality a vyzrálosti. Právo být aktivním politikem má každý, ale já se domnívám, že on sám je celou touto kauzou natolik znechucený, že o své politické kariéře momentálně vůbec nepřemýšlí," dodala Jana Černochová.

Čtěte také: Jednal obviněný Knetig na příkaz ODS? Premiér to popírá

„Jestliže se ukázalo, že všechna obvinění byla uměla vymyšlená, tak se jistě vrátit může," míní poslanec Jiří Papež. Poslanec Václav Baštýř míní, že pokud není spáchán trestný čin, tak není žádný důvod omezení jakékoli činnosti dané osoby.

Presumpce neviny

„To je rozhodnutí Pavla Drobila. Právo na návrat jistě má, ale v ODS to vždy rozhodují delegáti příslušných orgánů," domnívá se poslanec David Šeich.

Poslanec Jan Florián si myslí, že v demokracii a právním státu je potřeba respektovat presumpci neviny. „Pokud po vyšetřování orgány činné v trestním řízení uvedly, že nedošlo ke spáchání trestného činu, je na zvážení každého politika, pokud se chystá vrátit na vrcholnou politickou scénu, aby obhájil svůj morální kredit a bezúhonnost především u veřejnosti a vnímal její reakce. Poté by měl zvažovat další své kroky," doplnil poslanec.

Psali jsme:

„Jestliže bylo konstatováno, že k trestnému jednání ze strany pana Drobila nedošlo, pak je přirozené, že by měl mít právo na to ucházet se o jakoukoli politickou funkci, bude-li mít zájem," míní poslanec Jan Pajer. Stejný názor má i senátor zvolený za ODS Zdeněk Schwarz.

Svět spravedlnosti je idealizovaný, ne ideální

„Ano, vrátit by se mohl, ale v politice nikdy neplatí tento druh kondicionálů vzcházejících z idealizovaného světa spravedlnosti. Bohužel," posteskl si poslanec Pavel Bém.

Senátor Karel Šebek říká, že pokud policie a soud neprokáží vinu, pak je obecně člověk nevinný. "Politika je ovšem také věc důvěry a přesvědčivosti. Je dnes jen na Pavlu Drobilovi, zda bude usilovat o návrat do funkcí a zda přesvědčí ostatní, že patří tam, kde chce být. Já ho příliš neznám a pokud kdy budu hlasovat o jeho politickém postupu, dobře si to rozmyslím," dodává senátor.

Psali jsme: Drobil: Michálek kolem sebe plive. Za údajnou korupci může sám

Senátor Petr Pakosta míní, že nelze, aby politik automaticky napochodoval zpět na výsluní. „Pokud se něčeho dopustil, tak to byl špatný výběr spolupracovníků," míní senátor. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, ani expředseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř na dotaz redakce, zda se po odložení případů může Drobil vrátit do vrcholné politiky, nereagovali.

Konečné slovo má Pavel Zeman

Ačkoli policie odmítla trestní oznámení Libora Michálka týkající se nařčení Drobila z korupce ve věci čističky odpadních vod, server Aktuálně.cz 11. října uvedl, že dva žalobci Nejvyššího státního zastupitelství jsou přesvědčeni, že exministr životního prostředí Pavel Drobil by měl být obviněn kvůli tomu, že se údajně snažil Michálka zkorumpovat nabídnutím funkce.

Více:
Po Drobilovi půjdeme, pokud dá zástupce pokyn, slíbil šéf protikorupčního

Tento případ byl již odložen, ale nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman by měl rozhodnout, zda se případ znovu otevře. „Případem se budu detailně zabývat a rozhodnu v řádech několika týdnů," řekl podle Respektu Pavel Zeman s tím, že konkrétnější být nemůže.

Potvrzovalo by to tak částečně spekulaci, o které před časem informovaly ParlamentníListy.cz, že se připravuje Drobilovo obvinění, které má vést k jeho oslabení a oslabení premiéra Petra Nečase. Jak informovaly ParlamentníListy.cz, v ODS koluje spekulace, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil přes nejvyššího státního zástupce chce prosadit ochromení Pavla Drobila.

Více:
Pospíšil chce prý odstavit Nečase. Odstřelením Drobila

Vazby Tluchoře a Pospíšila?

Údajné vazby bývalého šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře na Pospíšila potvrdila Kristýna Kočí v tajně pořízené nahrávce z doby vládní krize. „Proč myslíte, že ta Plzeň, že ten Jurečko, že jsem šla na státní zastupitelství. Ty v tom klečí, Petr, pražský zastupitelství na tom leží, stejně jako Plzeň celá, nakonec i Renata Vesecká, celá tahle parta na tom klečí. Ty půjdou sedět. Mně je jedno, jestli Bárta ovládá celou policii, protože my držíme celou justici. Proto ten Pospíšil. Všechno je promyšlený, já to hraju teďka tak, že teď se musí získat lidi. ...Kmenta ty informace má, včera mi to řekl," rozpovídala se kolem vládní krize, když několik poslanců opustilo VV, Kočí.

Čtěte také:

Jurečko a Topolánek

Roman Jurečko je místopředsedou ODS v plzeňském regionu a členem výkonné rady ODS. Je předsedou představenstva Plzeňské teplárenské i členem správní rady Správy železniční dopravní cesty. Týdeník Ekonom v listopadu naznačil, že v případě jmenování do SŽDC mohlo jít o dárek od Topolánka za podporu v souboji o předsednictví s Pavlem Bémem v ODS v roce 2008, kdy ODS drtivě prohrála krajské i senátní volby a Topolánkova pozice byl otřesena.

Čtěte také: Republiku řídí kmotři. Takto šel Reflex po jednom z nich

Nyní v ODS kolují neověřené informace, že nedávno Topolánek několikrát předáky plzeňské ODS navštívil a že mu měl Jurečko pomoci v tom, aby se stal předsedou Teplárenského sdružení. Česká pozice uvedla, že Topolánek měl při své nominaci podporu rovněž právě „Jurečkovy" Plzeňské teplárenské.

Čtěte také:

Pospíšil se ohrazuje

Topolánek měl vždy velmi dobré vztahy s bývalým předsedou poslaneckého klubu Petrem Tluchořem, i když svou roli ve vládní krizi rezolutně popíral. Reflex před časem spekuloval, že by Jiří Pospíšil mohl být kandidátem této skupiny na předsedu ODS a říkají to potichu i někteří významní členové ODS. Reflex také psal, že právě Pospíšil měl seznámit nejvyššího státního státního zástupce Pavla Zemana s Romanem Jurečkem.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil reagoval prohlášením 12. října na tyto spekulace: „Nemám ve zvyku reagovat na každou novinářskou spekulaci, která o mě v médiích zazní. Proti včerejšímu článku serveru Parlamentnilisty.cz se však chci zásadně ohradit. Tolik nepravd a cílených lží jsem totiž na jednom místě dlouho nečetl. Je zcela evidentní, že cílem série manipulativních článků od stejného autora je snaha destabilizovat ODS před kongresem a narušit mé vztahy s panem premiérem. Tvrzení autora o mé snaze poškodit Petra Nečase mimo jiné vyvrací usnesení mého domovského regionálního sdružení ze dne 5.10. 2011, ve kterém jednoznačně vyjadřujeme plnou podporu premiérovi a předsedovi ODS Petru Nečasovi. O tomto usnesení však autor článku mlčí."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …