Dvořáková si pozvala na přednášku Zemana. Vyzval k vyhladovění Senátu

11.04.2012 20:59

VIDEO UVNITŘ: Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Miloš Zeman se veřejně činí. Ve snaze o zviditelnění své osoby přijal pozvánku od profesorky Vladimíry Dvořákové k přednášce na téma vládní politika v době krize. Zeman, jak je u něj zvykem, sršel vtipem, hýřil bonmoty, káral, ale předně poučoval, a to nejen studenty, ale i samotnou Dvořákovou, která přednášku uváděla.

Dvořáková si pozvala na přednášku Zemana. Vyzval k vyhladovění Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Miloš Zeman pro někoho trochu nezvykle ve svém úvodním slovu pochválil ekonomickou krizi a zkritizoval řady ustrašenců, kteří v ní vidí  pouze hrozbu. „ Krize je zároveň výzva a příležitost, ve které se rodí nové myšlenky, nová paradigmata, ale také nové osobnosti,“ soudí Zeman.

Krize je příležitost

Podle expremiéra je hlubinná příčina krize narůstající rozpor mezi vzrůstajícími ambicemi většiny společnosti na straně jedné a technickým a ekonomickým pokrokem v produkční sféře (průmysl, zemědělství) na straně druhé.

„Nebýt krize Winston Churchill by byl bezvýznamným poslancem a Charles de Gaulle bezvýznamným plukovníkem... Německo a Japonsko bylo po válce vybombardováno, a stará základna byla totálně zmodernizována, což byla příčina hospodářského zázraku obou zemí,“ pomohl si expremiér příkladem hospodářské krize ze 30.let, resp. válkou.

Starostové jsou osobnosti

Na pozdější dotaz studentů, zda u nás v současné chvíli vidí nějakou politickou osobnost, Zeman odpověděl. „Osobnosti jsou, ale na regionální úrovni. Jsou to starostové, kteří vedou obec více jak dvě volební období. Doufám, že tyto osobnosti nahradí v parlamentu zjevy kluků, kteří slezli z lokomotivy, stali se váženými poslanci a pořídili si byt na Floridě,“ opřel se Zeman do svého někdejšího korunního prince Stanislava Grosse. Podle něj by si politici měli vysoké funkce vyšlapat od chodníku. „Chirac byl starostou Paříže, Clinton guvernér Arcansasu, nevěřte těm s jeleními kroky,“ varoval studenty.

Řecký stav je výsledkem populismu, zleva i zprava

Příčiny nelichotivého stavu Řecka, které se potácí na prahu bankrotu, vidí Zeman v čirém populismu. „Řecká pravicová vláda před časem snížila daně o deset procent, což podlomilo příjmy státního rozpočtu, následující levicová vláda ještě nafoukla státní výdaje. Současný stav je tedy zapříčiněn kulminací levicového a pravicového populismu,“ vysvětloval studentům svůj názor.

A co u nás

Cestu z krize pro Českou republiku představil Zeman na jednoduchých ekonomických poučkách keynesianského střihu. „Spořením ještě nikdo nezbohatl, řešením je zastropování životní úrovně, zvýšení daní, omezení přebujelého státního aparátu a přesun spotřeby na investice,“ hledá záchranu.  Podíl investic klesl z třiceti na deset procent za posledních deset let, což podle Zemana způsobilo podvázanost naší ekonomiky. „Investiční výdaje jsou vytlačeny splátkami na úroky z dluhu a předraženými zakázkami,“ kritizuje.

Zeman by v kůži premiéra navrhoval zvýšení přímých i nepřímých daní a daňovou progresi kvůli solidaritě. „Mezi čtyřma očima mi podnikatelé, kteří jezdí za mnou na Vysočinu, řeknou, že zvýšení korporátní daně o jedno, dvě nebo tři procenta by jim nevadilo, kdyby dostali zakázky typu PPP (spolupráce státu a soukromníka - pozn red.). Stát musí tímto způsobem investovat do bytové výstavby, dopravní infrastruktury, oprav kulturních památek atd,“ radí.

Problém je podle expremiéra populismus českých politických stran.  „Pravice nabídne podnikatelům nižší daně, levice nabídne lidem vyšší podporu v nezaměstnanosti, ale podnikatelé nepotřebují nižší daně, ale zakázky. Lidé nepotřebují podporu v nezaměstnanosti, ale práci.“

Protestantská etika

Není tajemstvím, že Zemanův oblíbený politik byl zavražděný švédský premiér Olaf Palme. A i tentokrát vyzdvihoval expremiér před studenty ekonomie příklady úspěchu skandinávských zemí. „Švédsko má nejvyšší daně, v žebříčku konkurenceschopnosti OECD je na druhém místě. Tím se nepotvrzuje, že vysoké daně vyvracejí konkurenceschopnost. Za posledních deset let Švédsko snížilo svůj dluh o 50%, “ chválil expremiér seveřany. Podle něj jsou země, kde převažují protestanti, daleko ekonomicky i sociálně úspěšnější, než líný katolický jih Evropy -  jako Itálie, Španělsko nebo Portugalsko. „Řecko vynechám, tam jsou pravoslavní, ale z tohoto hlediska mají blíže ke katolicismu, “ rozesmál přítomné v sále.

Peníze se neztrácí, pouze přelévají

Recept na boj s korupcí má Zeman stále stejný. Zákon o prokázání původu majetku, který by umožňoval následnou konfiskaci nelegálně získaného majetku. „Třikrát jsme jej předkládali v parlamentu, třikrát nám to zamítla pravice s argumentem, že je to administrativně náročné,“ připomněl své působení v ČSSD.

Existence tohoto zákona by podle Zemana pomohla „vyvrátit“ pochybnosti o korupci bývalého ministra spravedlnosti. „Traduje se, že Pavel Němec přijal úplatek ve výši 162 milionů za propuštění katarského prince. Je to falešná, hloupá a zlá pomluva a jediné, co by ji pomohlo vyvrátit, je zákon o prokázaní původu majetku, který by dokázal, že v majetkovém přiznání pana Němce žádná taková položka nefiguruje. Právě jsem vám podal návod, jak se vyhnout žalobě,“ dodal Zeman s širokým úsměvem.  „To až časem proniknou do takovýchhle detailů,“ reagovala zaskočená Dvořáková.

Doporučená literatura

Během přednášky došlo samozřejmě na otázky publika. Student Tomáš Freml z Národohospodářské fakulty se pokoušel na Zemana zaútočit obvyklou pravicovou poučkou. „Když sebereme peníze soukromému sektoru, tak ten nemůže investovat. Podle mě, když investuje stát, je tam vyšší prostor pro korupci, musí o tom rozhodovat úředníci, ty bychom mohli propustit. V čem je podle Vás lepší, když investuje stát,“ tázal se nervózně hosta.  

„Vycházíte ze zamlčeného předpokladu, ten spočívá v tom, že podnikatel má inherentní tendenci investovat a když vydělá určité prostředky, tak reinvestuje. Rád bych vás upozornil na klasickou práci Thorstena Veblena Theory of Leisure Class (Teorie zahálčivé třídy - pozn. red). Práce operuje s pojmem prestižní spotřeby. My tu, pane kolego, máme podnikatele a pseudopodnikatele. Kdyby všichni byli baťovského nebo slušovického typu, tak by to, co já navrhuji, nemuselo existovat,  ale uvědomte si, že tady máme obrovskou plejádu pseudopodnikatelů, kteří tunelují, vyvádějí zisky ze své firmy a investují je do prestižní spotřeby, jako vila na Mallorce nebo soukromé tryskové letadlo. Většinou mimochodem tito podnikatelé zkrachují. Těm nízké daně nepomohou. Mnou navrhovaný systém místo spotřební poptávky vytváří investiční poptávky. Pro skutečného podnikatele není nic důležitějšího, navíc pokud je zakázka dlouhodobá, za jasných podmínek.  Až tu budeme mít samé Bati, nebudu nikdy navrhovat zvýšení korporátních daní,“ uzavřel Zeman argumentaci.

Šetření

V rámci úspor by Zeman ústavní cestou zrušil Senát. „Je to nejdražší cestovní kancelář v republice a mnozí politici si rádi zaletí na služební cestu a až pak zjistí, že dotyčná země vůbec Senát nemá, a nemají se tedy s kým družit, to už se tu také stalo,“ připomíná. Cesta ke zrušení horní komory vede  přes tu dolní. “Říkám tomu vyhladovění Senátu. Státní rozpočet je totiž jediný zákon, který schvaluje pouze sněmovna. Pokud do výdajové kolonky Senát napíšete nulu, co se stane? Senátor se stane čestnou funkcí, v Senátu se nebude svítit, nebude se tam topit, tak se zbavíme Senátu pouhým rozpočtovým opatřením,“ rozesmál svým odvážným plánem studenty.

A co Dobeš?

V rámci dotazů došlo také na hodnocení politiky bývalého ministra školství Josefa Dobeše. „Zaměstnávat pana Bátoru, podle mého soukromého názoru, může jen blbec,“ nebral si Zeman servítky.

K obecné školské reformě pak nadhodil své postoje. „Jsem proti školnému, protože vytváří diskriminační bariéru. Jsem ale pro tvrdou penalizaci za opakování zkoušky, zápočtu, natahování doby studia, atd,“ konstatoval. Státní dotace by podle Zemana měly do škol plynout na základě následného umístění studentů na pracovním trhu.

Co říci závěrem?

Miloš Zeman se na závěr debaty rozloučil s posluchačstvem vtipem, který mu přirostl k srdci. "Klaus a Zeman přijdou do pekla. První předstoupí před satana Klaus. Hodně jsi hřešil, Václave, pohleď na tuto ženštinu, páchnoucí, tlustou s osmi bradavicemi a třemi bradami, teď si tě odvede a navěky spolu budete kopulovat. Pak jde na řadu Claudia Schiffer. Hodně si hřešila Claudie, ..."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …