Europoslanec: Brusel za pomazánkové máslo nemůže. "Práskli" nás Slováci

03.11.2012 20:55

Evropští byrokraté od nás schytali další kritiku a výsměch za údajný zákaz názvu „pomazánkové máslo“ a „marmeláda“. Ve skutečnosti však o žádný zákaz nejde a šlamastyku si způsobili naši výrobci. Navíc vše odstartovali Slováci, kteří si na naše takzvané máslo stěžovali!

Europoslanec: Brusel za pomazánkové máslo nemůže. "Práskli" nás Slováci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

"Je až zarážející, jak některá média využívají cokoli k vyvolání protievropské hysterie,“ stěžuje si pro ParlamentníListy.cz europoslanec Pavel Poc (ČSSD) a připomíná nedávný případ  pomazánkového másla. “Toto tak zvané „máslo“ se začalo vyrábět už někdy v osmdesátých letech, ještě si pamatuji, že tehdy hodně lidí nadávalo právě na to, že si tu věc koupili a zjistili, že to žádné máslo není.“

Skutečně, každý, kdo se podívá na složení, mnohdy s překvapením zjistí, že většina pomazánkových másel s máslem nemá nic společného. Je to směs kyselé smetany, sušeného mléka, sušené syrovátky a bramborového škrobu, obsahuje jenom přibližně 31 procent tuku.  

Dost bylo pajcování

S europoslancem souhlasí i paní Machálková, kterou jsme potkali u regálu s mléčnými výrobky v supermarketu v Sokolově: „Je to podvod, další klamavá náhražka,“ říká ParlamentnímListům.cz a rozpovídá se. „Od války nesnáším všechny náhražky, jako byl margarín nebo cukerín. Není nad pravé máslo a sádlo. Když si kupuji máslo, chci máslo a ne krabičku plnou škrobů a dochucovadel,“ rozčiluje se nahlas. „Dneska je ale ošizené i to pravé máslo, smetana a šlehačka. Tu bez ztužovače neušleháte. Když jsem dřív koupila šlehačku, byla hned tuhá,“ dodává ještě. „Jen ať v tom Bruselu dělají pořádek. Máslo má být máslo a rum má být rum. Už toho pajcování bylo dost. Ještě by měli udělat pořádek s těma párkama. Nechci si za drahý peníze kupovat pomleté kůže s chrupavkami a peřím,“ dodává rázně.

Začalo to na Slovensku

Pavel Poc  ParlamentnímListům.cz vysvětlil, jak to vlastně s tím zákazem na pomazánkové máslo je: “Evropská komise nemá ve zvyku řešit něco, co nikomu nevadí, ale v tomto případě podalo Slovensko stížnost proti užívání klamavého názvu máslo na tomto výrobku, který je na Slovensko od nás vyvážen. Komise tedy na základě toho podání vyzvala Českou republiku k úpravě názvu. Když k tomu nedošlo, nemohla Komise postupovat jinak, než dát žalobu k Evropskému soudu. Takže mediálně žádané žvásty o EU, která nám zakazuje pomazánková máslo, nejsou nic jiného, než bulvární manipulace. Prostě jedna členská země EU dala na druhou členskou zemi stížnost pro nedodržování předpisů, na kterých se všechny členské země dohodly a Evropská komise musela konat. Tečka. Nic víc na tom není."

České pomazánkové?

Zajímalo nás také, co Pavel Poc říká na reakci některých našich výrobců, že budou svoje výrobky jako pomazánkové máslo nadále označovat stejně. "Pokud jsem dobře četl, tak výrobci pouze řekli, že budou pomazánkové máslo vyrábět dál. Tomu samozřejmě nic nebrání a nikdy nebránilo, podobná pomazánka se vyrábí leckde v EU, i když obvykle v ní, myslím, nebývá tolik bramborového škrobu. Název pochopitelně budou muset výrobci změnit, což zcela jistě dobře vědí. Slyšel jsem někde, že tomu chtějí říkat "České pomazánkové" či nějak podobně, nebo dokonce vyvolat nějakou soutěž. To už je podle mě věc marketingu, stejně jako ono „odvážné“ prohlášení o pokračování výroby, kterou nikdy nikdo nikomu nezakázal."

Česko vědělo, do čeho jde

Pavel Poc vysvětlil kauzu marmeláda a zdůraznil přitom důležitý fakt. "Na jednotných názvech výrobků jako marmeláda, džem, nebo rosol, se členské státy Evropské unie dohodly již před naším vstupem. Česká republika věděla, do čeho jde a koneckonců se s tím vypořádala celkem bez problémů.

Jenže potom Hamé požádalo o registraci ochranné známky "Zaručená tradiční specialita" pro svoje tak zvané marmelády, nedostala ji a média z toho opět udělala umělé vytvořený skandál. Firma Hamé totiž prostřednictvím ministerstva zemědělství požádala pouze o registraci tří druhů svých "marmelád" jako zaručené tradiční speciality, a to pro celý trh Evropské unie. Evropská komise nakonec ani ve věci nerozhodla, ale pouze doporučila české straně žádost stáhnout, protože by musela dát stálé komisi pro potraviny negativní stanovisko a zástupci členských států by rozhodli také negativně. Upřímně řečeno, nebyli jsme sami, kdo se musel přizpůsobit názvosloví a proč by zrovna český výrobce měl mít patent na unijní "marmeládu z čehokoli", když se už před víc než deseti lety státy dohodly, že marmeláda je prostě výrobek z citrusů. Co se týká kritizované výjimky Rakouska pro meruňkovou marmeládu, jedná se pouze a jenom o výjimku pro rakouský vnitřní trh. Česká republika o takovou výjimku nikdy nepožádala, vysvětlil Pavel Poc ještě ParlamentnímListům.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …