Exekuce, odtah karavanu za statisíce, tahanice v chráněné oblasti na Kokořínsku: „Někdo si tu dělá, co chce,“ stěžuje si včelař, co odmítl poslechnout úřady

18.04.2018 8:00

KAUZA, BOJ S ÚŘADY Pavlovi Kotálovi se jeho koníček chovat včely prodražil. Včelstva chtěl chovat na Kokořínsku. Aby měl pro svou zálibu zázemí, přivezl si na pozemek v chráněné krajinné oblasti obytný přívěs. Jenže ruka úředníkova zasáhla, spor vygradoval a skončil exekucí. Kotál nechápe, proč, když jiní na Kokořínsku vesele staví, on nemůže mít na pozemku ani přívěs.

Exekuce, odtah karavanu za statisíce, tahanice v chráněné oblasti na Kokořínsku: „Někdo si tu dělá, co chce,“ stěžuje si včelař, co odmítl poslechnout úřady
Foto: Archiv Pavla Kotála
Popisek: Přívěds pana Kotála na jeho pozemku v chráněné oblasti Kokořínska

Pavel Kotál pracuje desítky let v chemickém průmyslu. Nejčerstvěji pak jako instruktor bezpečnosti práce pro státní ropnou společnost MERO. Kotál má ale tak trochu netradiční a s jeho profesí zcela rozcházející se koníček. Rád totiž chová včely. Na přelomu tisíciletí si koupil pozemek v přírodní chráněné oblasti Kokořínska a právě na něm se rozhodl včelstva jako svou volnočasovou aktivitu chovat.

Včely dle Kotálova soudu potřebovaly zázemí. Kotál se obrátil na správu CHKO Kokořínsko s tím, zda by mu nepovolili stavbu menší rekreační chaty. To se ale nestalo a výjimku nutnou pro stavbu objektu mu správa neudělila.

Kotál proto na místo přivezl přívěs a současně požádal správu o povolení k jeho umístění na pozemek. Jenže to, zdá se, přestřelil. Ani umístění přívěsu mu totiž správa CHKO nepovolila. Následovalo správní řízení k odstranění karavanu z pozemku a udělení pokuty za stání bez souhlasu CHKO. 

Podle toho, co ParlamentníListy.cz zjistily, obdržel Kotál první rozhodnutí k odstranění karavanu v roce 2006. Využil dle svých slov nicméně všechny prostředky, k tomu, aby se odvolal a celá věc se tak táhla více než deset let. K odstranění karavanu z jeho pozemku tak došlo až zkraje letošního roku.

KOTÁL MÁ ÚLY PĚKNĚ POD STŘÍŠKOU: 

Foto: archiv Pavla Kotála

Kotál celou dobu argumentuje s tím, že karavan de facto stojí na jeho vlastním pozemku a slouží rovněž i jako zázemí pro včelstva i jeho samotného jako včelaře. Poukazuje rovněž i na to, že v nejpřísněji chráněné oblasti Kokořínský důl, již stojí či probíhá stavba celé řady objektů. Aby své tvrzení doložil zaslal Kotál ParlamentnímListům.cz několik fotografií, které pořídil na Kokořínsku v nejpřísněji chráněné přírodní oblasti. 

„To si tu staví bohatí lidé. Ti lidé nemají hluboko do kapsy,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Kotál. „Tam je takový zvláštní stav. V té přírodní rezervaci, kde se nesmí stavět, tak se vesele staví. Tam je řada nových a rozestavěných objektů. Ale v zóně, ve které jsem já, kde zákon výstavbu nezakazuje, ale vyžaduje souhlas ochranářů, tak já tam nesmím mít ani ten karavan,“ postěžoval si Kotál, který celou věc považuje za šikanu. 

Pozemek, který vlastní, totiž podle něj v nejvíce chráněné krajinné oblasti nestojí. Podle muže se má nacházet až v zóně se třetím stupněm ochrany. „Ta už má daleko nižší stupeň ochrany,“ říká Kotál. Čtvrtá chráněná zóna je pak už ta s úplně nejnižším stupněm ochrany. I tak ale pro výstavbu ve třetí a čtvrté zóně vždy potřebujete povolení, výjimku od CHKO, sdělil Kotál.

PAVEL KOTÁL V CHRÁNĚNÉ ZÓNĚ KOKOŘÍNSKA VYFOTOGRAFOVAL NAPŘÍKLAD TENTO OBJEKT: 

Foto: archiv Pavla Kotála

„V tomhle mě vadí vlastně ten dvojí metr, že si někdo na té správě dělá jakoby, co chce. Ceny těch objektů, které se tam staví, jdou do desítek milionů, postěžoval si Pavel Kotál, podle kterého takové stavby nemají v přírodní rezervaci co dělat. 

Podobné předpisy jako na stavbu se vztahují i na vjezd či parkování automobilů. „Zákon o ochraně přírody říká, že v chráněné krajinné oblasti můžete parkovat s osobními automobily či karavany pouze na veřejných komunikacích. A když chcete mimo, tak musíte požádat o souhlas té krajinné oblasti,“ dodal Kotál.

Právě tento zákon by měl být tím, který se vztahuje na mužů karavan. Kotál se snažil před správou CHKO argumentovat i stanoviskem soudních znalců ve smyslu, že včely nějaké zázemí potřebují. Dokonce naší redakci sdělil, že měl k dispozici i petici místní organizace svazu včelařů České republiky. Za to, že neuposlechl, dostal již dříve ve správním řízení pokutu 25 tisíc korun. Dalších 50 tisíc pak musel zaplatit za to, že prý karavan neodstranil.

I TENTO ROBUSTNÍ OBJEKT VYFOTIL KOTÁL V CHKO NA KOKOŘÍNSKU:

Foto: archiv Pavla Kotála

Začátkem letošního roku byla zahájena  exekuce, za to, že Kotál svůj karavan neodstranil. „Tu exekuci v podstatě navrhla Česká inspekce životního prostředí za to, že jsem stále neodstranil ten karavan. Byla to exekuce na nepeněžní plnění,“ sdělil Kotál. „Nicméně ten exekutor si někde vymyslel částky, kolik by odstranění toho karavanu stálo v případě, že vlastně já bych ho neodstranil. Vyhodil tam částku nějakých 380 tisíc. Pak to narostlo asi na pět set tisíc. Ale nikdy mi to nezdůvodnili tyto částky,“ sdělil nám Kotál, kterému se tímto způsobem jeho koníček včelaření prodražil. „Tyto částky nemají reálný podklad a je těžké si představit odtažení mobilního karavanu za cenu 500 tisíc, leda, že by se jednalo o odstranění pomocí vrtulníku,“ dodal Kotál.

Podle Kotála na místě zůstalo šest včelstev bez zázemí. Šedesátiletý včelař musí veškeré potřeby, které chov o ně vyžaduje na místo donášet. ParlamentníListy.cz ve věci Kotálova přívěsu kontaktovaly i Českou správu životního prostředí a to prostřednictvím e-mailu, která je s mužem v dané věci ve sporu. Odpověď naše redakce zatím neobdržela.

DALŠÍ Z OBJEKTŮ, KTERÉ KOTÁL V NEJPŘÍSNĚJI CHRÁNĚNÍ OBLASTI NA KOKOŘÍNSKU VYFOTOGRAFOVAL:

Foto: archiv Pavla Kotála

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…