Exministr financí: Ekonomika státu nefunguje. A vláda se k ničemu nemá

16.11.2012 20:20

Česká republika je vedle Maďarska jedinou zemí střední Evropy, která se potýká s recesí. Vláda se soustřeďuje na snižování konsolidovaného fiskálního deficitu a Česká národní banka nastavila svoji klíčovou úrokovou sazbu takřka na nulu. Podle ekonoma Pavla Mertlíka jsme se tak ocitli v pasti likvidity.

Exministr financí: Ekonomika státu nefunguje. A vláda se k ničemu nemá
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiéra Nečase si Miroslav Kalousek poslal pro vodu

Ekonomové musí hledat východiska z pasti likvidity, kdy jsou všechny standardní hospodářsko-politické nástroje podpory hospodářského růstu za daných fiskálních omezení prakticky vyčerpány. „Česká republika je vedle Maďarska jedinou zemí střední Evropy, která se potýká s recesí. Vláda se soustřeďuje na snižování konsolidovaného fiskálního deficitu. Česká národní banka nastavila svoji klíčovou úrokovou sazbu na 0,1 procenta, tedy takřka na nulu,“ popsal složitou situaci Pavel Mertlík, rektor Bankovního institutu vysoké školy.

Právě Bankovní institut vysoké školy inicioval uspořádání mezinárodní vědecké konference v Praze s tématem „Ekonomický růst, očekávání a nástroje“. Hlavním zahraničním hostem je Jens Matthias Arnold, který působí jako expert Ekonomické sekce OECD v Paříži a také jako hostující profesor na prestižní francouzské univerzitě Sciences Po. Před příchodem do OECD působil několik let ve Světové bance ve Washingtonu.

Reforma daňového systému a kvalita vzdělávacího systému

Česká republika by se jako členská země OECD měla podle Jense Arnolda co nejvíce inspirovat doporučeními, která pro ni Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj každý druhý rok zpracovává. „Sám nejsem odborníkem na Českou republiku, ale vím, že jí byla doporučena reforma daňového systému. To znamená ve větší míře se zaměřit na vyšší výběr majetkových daní a také daní, které jsou spojeny se znečišťováním životního prostředí,“ konstatoval expert Ekonomické sekce OECD na adresu naší země.

Za důležitý faktor úspěšného fungování ekonomiky považuje Jens Matthias Arnold z dlouhodobého hlediska také to, jakým způsobem funguje vzdělávací systém, respektive jaká je jeho kvalita a jak k němu stát umožňuje přístup různým vrstvám obyvatelstva. Se vzděláním souvisí i pracovní trh, jehož flexibilitu OECD neustále zdůrazňuje. „Pokud legislativa příliš míří na ochranu pracovníků, tak to ve svém důsledku způsobí, že firmy nechtějí nabírat další zaměstnance, čímž se pracovní trh brzdí,“ upozornil Jens Matthias Arnold.

Koncepci napsat umíme, ale uvést do praxe už ne

Se znalostí místních poměrů poukázal bývalý ministr financí a nynější rektor Bankovního institutu vysoké školy Pavel Mertlík na to, že v minulosti připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu koncept strategie konkurenceschopnosti, který ale stejně nebyl uveden do praxe. „Napsat to umíme, ale implementace chybí,“ posteskl si pro ParlamentníListy.cz Pavel Mertlík. V té souvislosti připomněl, že ve zprávě OECD za rok 2011 se píše, že Česká republika roste pomaleji než její sousedi.

„Na jedné straně nám vyrostla konkurence v globálním světě, patrné to je především v automobilovém průmyslu. Na straně druhé máme vyčerpané kapacity. Před deseti lety tu zahraniční investoři nacházeli volnou kvalifikovanou pracovní sílu, která vzešla ze zkrachovalých socialistických podniků. Teď tady taková situace není a zdroje jsou vyčerpány. Když sem dnes přijde velký investor, tak je může jedině překoupit od konkurence,“ uvedl exministr financí.

Vláda by měla umět ukázat směr dalšího vývoje

Uvědomuje si přitom, že růstový model, který byl úspěšný v minulé dekádě, se v podstatě už vyčerpal. „Podmínky se změnily a model, který se nastartoval někdy kolem roku 1999, tak ještě nějakou dobu dobíhat bude. Ale vidím tu absenci jasného uchopení problému ze strany vlády a nastínění nějakého směru vývoje,“ prohlásil rektor Bankovního institutu vysoké školy Pavel Mertlík.

„Také si myslím, že je třeba prorůstový model změnit. Došlo k řadě změn, které je třeba reflektovat,“ přidal se ekonom Rakouské národní banky Petr Jakubík, podle něhož je nutné přijít s nějakou kredibilní strategií. „Ale nejde jen o to nějakou strategii mít, ale jde o to, aby ta strategie byla dostatečně vysvětlena,“ zdůraznil ParlamentnímListům.cz Petr Jakubík, že je třeba, aby té strategii uvěřily domácnosti.

Firmy pod zahraniční kontrolou u nás omezily investice

„Slabá poptávka domácností je to, co nás také táhne dolů. A to se nezmění, pokud se nějakým způsobem nezmění důvěra obyčejných lidí ve fungování ekonomiky. Nestačí tedy s kredibilní koncepcí přijít a jednotlivé kroky vysvětlit, ale i věnovat pozornost problému korupce a reformě veřejného sektoru, což s celkovou strategií souvisí,“ dodal ekonom Oesterreichische Nationalbank Petr Jakubík.

Členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová poukázala na další z důvodů, proč si vedeme hůře než okolní státy. „Od našich sousedů nás odlišuje vysoký význam firem pod zahraniční kontrolou, které v posledních letech změnily svoji strategii. Zatímco před krizí reinvestovaly v České republice až 50 procent svého zisku, od roku 2008 naopak repatriují 60 až 80 procent ve formě dividend. Po odeznění krize by se situace měla vrátit k reinvestování,“ řekla redakci Eva Zamrazilová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…