Exministr promluvil: Kauza Peake je narafičená

26.10.2012 17:55

Exministr školství Josef Dobeš (VV) soudí, že kampaň proti vicepremiérce Karolíně Peake (LIDEM) je narafičená. Peake kvůli tomu, že včas nezveřejnila, že inkasovala miliony korun za prodej vily, rezignovat nehodlá.

Exministr promluvil: Kauza Peake je narafičená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimo jiné i pokračující metanolové otravy

Vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (LIDEM, exVěci veřejné) má problém. V čestném prohlášení o svých příjmech z roku 2010 neuvedla milionové částky, jež měla nabýt už coby poslankyně. Mohla tak prý porušit zákon o střetu zájmů.

Celkem 18 milionů korun za prodej luxusní vily přiznala až dodatečně ve čtvrtek 25. října. Na kauzu jako první upozornil server Českápozice.cz.

Z různých politických stran se v souvislosti s nepřiznáním majetku Peake ozývají hlasy bažící po jejím odvolání. V podobném smyslu se vyjádřil třeba šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, nebo předseda Strany Zelených Ondřej Liška. 

Igelitky ani krabice od vína. Neodstoupím

Sama Peake ale nevidí k rezignaci důvod. "Peníze byly normálně přiznané a zdaněné daňovým přiznáním. Na to je dokumentace. Nikde nelítaly žádné igelitky ani krabice od vína. O rezignaci neuvažuji," sdělila ParlamentnímListům.cz.

Proti ní ovšem stojí nejen členové konkurenčních politických stran, ale třeba i ti, kteří s ní ještě donedávna sdíleli stejná poslanecká škamna. Třeba exministr školství a poslanec Josef Dobeš (VV).

Dobeš: Kauza je narafičená

"Kauza je nepochybně narafičená. Je narafičená samotnou Karolínou Peake," rýpl si přes redakci do své někdejší partajní kolegyně.

Vacek: Intriky ne

To exvéčkař Martin Vacek, v současnosti nezařazený poslanec, se  nedomnívá, že by se kolem Peake rojily jakékoliv intriky. "Myslím si, že na intriky uvnitř LIDEM je příliš brzy, neboť stranický systém se teprve ustavuje, preference jsou zatím nízké a volby v nedohlednu. Základna se teprve tvoří. Intriky z venku mohou být jen projevem závisti, nebo možného strachu, že by snad své snažení dotáhla do vítězného konce," řekl redakci Vacek.

Sám člen LIDEM ale svou šéfku hájí. "Kolegyně Peake se spolehla na doporučení své účetní a po upozornění doplnila své čestné prohlášení dopisem Mandátovému a imunitnímu výboru, což vítám," řekl redakci poslanec Viktor Paggio.

Peake v čestném prohlášení neuvedla příjem, který pochází ze smlouvy uzavřené ještě předtím, než začal platit její mandát. Šlo o prodej vily v pražské Troji, část splátek na účet Peake dorazila ale až poté, co už zasedala v zákonodárném sboru.

Doklady, smlouvy. Všechno mám

"V roce 2009 jsem s mužem prodala rodinný dům, kde jsme chtěli sami bydlet. Na všechno mám doklady, daňové přiznání, smlouvy. Účetní mě přesvědčila, že když jsem smlouvu uzavřela před vznikem mého mandátu, nezapadá to do přiznání. Jsem právník, ale ne účetní, neměla jsem se na to spoléhat, byla to špatná rada. Ale nešlo o žádné peníze v igelitkách nebo krabicích, nýbrž o legální prodej domu," vysvětlila ve Sněmovně při interpelacích vicepremiérka.

Dodala také, že za svůj nešťastný čin je ochotna čelit přestupkové komisi. "Samozřejmě, jsem na to připravena, nehodlám se snížit k tomu, že bych uplatňovala promlčení," doplnila Peake.

Místopředsedkyně vlády se k získaným milionům přiznala v pátek dodatečným dopisem, který bude přiložen k jejímu čestnému prohlášení o příjmech. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …