Fašisté, seknul Zeman své odpůrce. Zpražil Ukrajinu a vysmál se kvůli Mynářovi

19.03.2019 12:40

Z PROFILU Babišova návštěva v Bílém domě, vztah k PPF miliardáře Kellnera, setrvání kancléře Mynáře ve funkci, vztah k médiím či důvody pro setrvání České republiky v EU. Nejen k těmto tématům se ve svých odpovědích na otázky čtenářů serveru ParlamentníListy.cz vyjádřil prezident Miloš Zeman.

Fašisté, seknul Zeman své odpůrce. Zpražil Ukrajinu a vysmál se kvůli Mynářovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Čtenáři ParlamentníchListů.cz mají již od roku 2013, kdy Miloš Zeman nastoupil na Hrad, jedinečnou možnost s hlavou státu přímo komunikovat. Prezident republiky prostřednictvím svého profilu na PL odpovídá na dotazy, které mu čtenáři položí. Reaguje pochopitelně dle možností ve svém programu.

První sérii odpovědí hlavy státu v roce 2019 přinášíme právě nyní. Prezident na dotazy reagoval osobně před svým odjezdem na třídenní návštěvu Karlovarského kraje.

První tazatel, na jehož otázku hlava státu reagovala, se zajímal o nedávnou schůzku premiéra Babiše s americkým prezidentem Trumpem v Bílém domě. Čtenář se ptal, proč nebyli pozváni oba současně, tedy Andrej Babiš i Miloš Zeman.

Anketa

Kdo v posledních letech nejvíc uškodil ODS?

23%
71%
2%
hlasovalo: 14240 lidí

„Většinou se nezvou premiér a prezident společně. Například rakouský kancléř Kurz byl také pozván bez účasti rakouského prezidenta. Nicméně já jsem nevyhověl Spojeným státům ve třech věcech. Za prvé ve vydání Nikulina, za druhé v kritice vypovězení ruských zpravodajců a za třetí v kritice Huawei. Tam jsem si se zájmem povšiml, že v jednom ze svých posledních tweetů prezident Trump prohlásil, že nebude Huawei blokovat při jejím vstupu do amerických sítí,“ uvedl prezident Zeman.

Čtenář Pavel Kosina položil prezidentu hned několik otázek najednou. Zajímal se o jeho vztah k tehdejší KSČ, finanční skupině PPF či způsobu, jakým se během uplynulých 30 let dostal do nejvyšších ústavních funkcí. Občan předem Zemanovi vzkázal, aby jeho dotazy nebral jako urážku.

„Neberu to jako urážku, ale jako výraz až extrémní neinformovanosti. Můj vztah ke KSČ. Byl jsem, jak známo, dva roky za pražského jara členem KSČ a byl jsem vyloučen kvůli nesouhlasu se sovětskou okupací. Jak možná víte, vyloučení nemohli vykonávat žádnou intelektuální práci, nemohli publikovat, nemohli učit. Byl jsem kromě toho třikrát vyhozený z práce a to je můj vztah ke KSČ, tedy Komunistické straně Československa,“ konstatoval prezident republiky.

„Druhá otázka zněla, kdo mě dosadil do funkcí. Nu, kdybyste si trochu všiml, že v této společnosti probíhají svobodné a demokratické volby, tak všechny funkce, které jsem kdy zastával, byly výsledkem svobodných a demokratických voleb. Za třetí, můj vztah k PPF. Je to silná česká firma, kterou podporuji stejně tak jako všechny úspěšné české firmy. Jsem rád, že se uplatňuje například na ruském nebo na čínském trhu. Jsem rád, že nyní podepsala smlouvy právě se jmenovanou společností Huawei. Vážím si úspěchů českých podnikatelů a nemám rád neúspěšné podnikatele,“ odpověděl Miloš Zeman.

Své dotazy můžete prezidentu Zemanovi klást ZDE

Další z občanů se tázal, proč prezident považuje Vratislava Mynáře za nejlepšího kancléře, když nezískal prověrku a bez stavebního povolení si v Osvětimanech postavil rybník.

„Za prvé, proč považuji Mynáře za nejlepšího kancléře? Protože s ním mám hlubokou každodenní zkušenost, kterou tazatel zcela pochopitelně míti nemůže. Připouštím, že v jeho případě není porušován žádný zákon, protože žádný zákon neukládá kancléři prezidenta republiky mít bezpečnostní prověrku. Pokud jste tak malicherný, že vás vzrušuje nějaký rybníček na černo, já věřím, že pan kancléř si ono povolení následně opatří,“ uvedl Miloš Zeman.

Čtenář Ladislav Bartoníček se tázal, proč prezident tolik podléhá médiím a nechává se unést do emotivních výroků. „Především bych neřekl, že podléhám médiím. Pohrdám médii a máte pravdu, že někdy cituji emotivní výroky Jana Wericha, jako například ‚kde blb, tam nebezpečno‘ a podobně, protože si myslím, že znám několik málo opravdu schopných novinářů, kterých si vážím a některým z nich jsem dal i státní vyznamenání,“ připomněl Zeman.

„Na druhé straně lidé, kteří jsou sebevědomí a málo informovaní hlupáci, jsou podle mého názoru jakýmsi informačním polutantem (odpad, odpadní látka, pozn. red.). Nechci zrovna použít výrazu Andreje Babiše, že jde o zkorumpovanou sebranku, ale ani s tímto výrazem nemám zásadní potíže,“ dodal prezident republiky.

Mezi témata, která občany zajímala, byla i situace ve Venezuele a postoj českého prezidenta. Čtenář se ptal, zda celá záležitost nepřipomíná situaci v Chile a svržení prezidenta Allendeho. „Nebudu argumentovat tím, že stanovisko vůči novému prezidentovi Venezuely sdílí asi 50 států, protože i 50 států se samozřejmě může mýlit. V žádném případě bych nevedl paralelu mezi Allendem, který byl špičkový intelektuál, a Madurem, o jehož intelektuální potenci se dá s úspěchem pochybovat,“ má jasno Miloš Zeman.

„Podstatnější je děsivá míra hospodářské a sociální devastace Venezuely, a to za Allendeho v Chile nebylo, i když tam samozřejmě také byly ekonomické potíže. Takže jestli by mně někdo připomínal Pinocheta, tak by to byl právě Maduro,“ dodal prezident.

Čtenářka se zajímala o osud válkou trpících dětí v syrském Mosulu a možnosti, jak jim pomoci. „Sám se snažím pomáhat pravidelně českým dětem v Klokánku, protože dávám třetinu svého platu na tyto účely. Na druhé straně uznávám, že je zapotřebí pomáhat i dětem v postižených oblastech, a proto podporuji, když například pomáháme na Středním východě nebo v Afghánistánu. Je samozřejmé, že Česká republika nemůže samostatně tuto pomoc poskytovat v takové míře, aby utrpení dětí bylo výrazně sníženo. Je zapotřebí mezinárodní koordinace takovým způsobem, aby se například syrským sirotkům vybudovala vesnička a podobně,“ uvedl prezident Zeman.

K dalším tématům mezi dotazy patřil ukrajinský zákon uznávající banderovce za bojovníky za svobodu a válečné veterány. Dotaz zněl, zda Miloš Zeman kvůli tomu podpoří sankce vůči Ukrajině. 

„Právě proto, že říkám, že sankce ničemu napomáhají, tak místo toho budu naléhat, aby Česká republika se od takového zákona, bude-li přijat, distancovala. A to mimo jiné i proto, že banderovci vraždili volyňské Čechy, a také proto, že vraždili i československé vojáky, když se pokoušeli proniknout na západ,“ řekl prezident.

Ohledně osudu ministra zahraničí Petříčka, o němž se často debatuje, bychom podle Zemana měli počkat na jeho další výkon. „Jak známo, odmítl jsem jmenovat pana Pocheho a jsem rád, že mně Andrej Babiš vyhověl. Abych vetoval i druhého kandidáta na ministra zahraničí, to už bych považoval na nepřiměřené. Takže počkejme, jak se pan Petříček ve své funkci osvědčí nebo neosvědčí,“ odpověděl Zeman na další dotaz.

K záležitosti Poche–Petříček se vztahovala i další otázka a prezident zopakoval svůj jednoznačný postoj: „Poche není ministrem zahraničí, a dokud já budu prezidentem, nikdy nebude.“

Další z čtenářů serveru ParlamentníListy.cz se zeptal, proč prezident označil tzv. Istanbulskou úmluvu za neškodnou pro Českou republiku. „Nikdy jsem neřekl, že Istanbulská úmluva je neškodná. Naopak jsem řekl, že je prospěšná pro muslimské země, které jak obecně známo, utlačují ženy. Řekl jsem také, že je zbytečná pro nás, protože u nás nehrozí ženská obřízka, nehrozí vynucené sňatky a podobně. To je vše,“ uvedl Miloš Zeman.

Čtenáře zajímalo i někdejší tzv. Centrum Klinika a důvody, proč ho policie nebyla schopna vyklidit mnohem dřív. „I když je to spíše otázka pro policejního prezidenta, případně pro ministra vnitra a prezident nemůže těmto dvěma lidem nařizovat, tak s vámi v zásadě souhlasím, protože vyklizení Kliniky, například v noci, by bylo užitečným činem a dlouhé váhání je chybou a slabostí,“ má jasno prezident.

Mezi tématy otázek se objevila i česká účast na misi v Afghánistánu v souvislosti s loňským útokem, kdy padl český psovod Procházka, a zda ho zabil afghánský voják. „Je to ještě horší. Zastřelil ho voják speciálních sil afghánské armády, kterou my školíme. Nicméně nezapomeňte, že Tálibán, který se přihlásil k těmto i jiným útokům, využívá dezerce z afghánské armády a infiltruje některé vojáky této armády. Takže odpověď na vaši otázku zní: Bojujeme proti Tálibánu, a to proto, aby se neopakovala situace, kdy Tálibán bude opět organizovat teroristické akce na území euro-americké civilizace,“ míní prezident republiky.

Terorismu a naší účasti v misích se týkala i další otázka. Čtenář se zajímal o její význam a zda naši vojáci nejsou jen žoldáci. To prezident razantně odmítl. „Odpovídal jsem na to mnohokrát, ale pokud se domníváte, že máme tolerovat riziko, že na našem území bude nějaký teroristický útok, jako byl v západní Evropě nebo ve Spojených státech, pak ano, pak máte pravdu, že v Afghánistánu nemáme co dělat. Pokud chceme tomuto riziku zabránit, je naše účast užitečná,“ sdělil Zeman.

Proč je prezident zastáncem našeho členství v Evropské unii? Odpověď byla stručná. „Odpovím jednoduše, proč jsem zastáncem našeho členství v EU. Čistý zisk z Evropské unie je v současné době 750 miliard korun. Tečka,“ uvedl Miloš Zeman.

Závěrečný čtenářský dotaz, na který prezident odpověděl, se týkal jeho zdravotního stavu. „Kdyby můj zdravotní stav byl skutečně špatný, například bych na podzim minulého roku neabsolvoval dvě časově i jinak náročné návštěvy Izraele a Číny, což bylo jistě obtížnější než pietní akt v Praze. Nicméně, zvládl jsem to dobře, a přestože mě občas pobolívají nohy, v zásadě si nestěžuji. Nevidím důvod, proč se účastnit těch akcí, kde se objevuje fašistický dav, házející květiny do odpadkových košů,“ uvedl prezident Miloš Zeman na otázku čtenáře serveru ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…