Francouzský novinář: O kauze Diag Human se u nás nepíše. Jde o pakatel

04.07.2011 18:07

Ačkoliv panuje kolem exekucí v souvislosti s kauzou Diag Human v Česku bouřlivá diskuze, v samotné Francii se o nějakých problémech Česka u pařížského soudu nemluví. Podle francouzského novináře Fabrice Martina Plichty prý francouzský tisk o případu mlčí. Částka 400 miliónů eur, o níž Diag Human bojuje, totiž údajně není ve francouzských poměrech zas až tak velká částka, aby francouzská média o případu referovala.

Francouzský novinář: O kauze Diag Human se u nás nepíše. Jde o pakatel

Podle právního zástupce společnosti Diag Human Jana Kalvody by soudy ve Francii údajně mohly zabavit například české pohledávky, peníze na účtech, dluhopisy, umělecká díla či budovy v majetku ČR. Nejzajímavějším objektem, kterého se prý může exekuce týkat, je ovšem České kulturní centrum v Paříži. Firma totiž požaduje až deset miliard korun, které jí prý přiřkli před třemi lety v Česku arbitři údajně pravomocným rozhodčím nálezem. A to jako odškodnění za zmařený obchod s krevní plazmou.

Jak ale ParlamentníListy.cz v tomto týdnu zjistily, kulturní centrum zatím žádným exekučním příkazem dotčené není, přestože u něj o možnosti exekuce média hojně referovala.

„Nemáme žádnou takovou informaci, že by se měla exekuce Českého kulturního centra týkat. Tu informaci Kalvoda vypustil do médií sám. Zatím nám tuto skutečnost soud v Paříži nesdělil," řekl redakci vedoucí právního oddělení ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Kauza Diag Human od začátku:


Seznam majetku státu může mít katastrální úřad
 

Kolik ale uměleckých děl anebo památek by případnou exekucí mohlo být postiženo, to zatím nikdo neví. A existuje vůbec nějaký takový seznam? Jak ParlamentníListy.cz zjistily, s největší pravděpodobností zatím ne.

„Nevím o tom, že by nějaký seznam existoval. Oslovil jsem s tímto dotazem francouzské ministerstvo spravedlnosti, ale to zatím mlčí," odvětil na to ParlamentnímListům.cz dopisovatel francouzského deníku Le Monde Martin Plichta.

„Musel by se majetek českého státu zjistit na tamějším katastrálním úřadu, jestli tam vůbec nějaký majetek ČR je uveden. Zda tak soud nyní činí, to nelze v tuto chvíli skutečně ověřit," vysvětlil k tomu pro ParlamentníListy.cz pražský právník Karol Hrádela.

„Francouzský tisk ale o této kauze vůbec nereferuje. Jediný, kdo se o tom velmi vágně zmínil, byl Le Monde a pak časopis o umění Artinfo France. Le Monde pouze napsal krátkou zprávičku, že arbitráž Česka se nyní řeší u francouzského soudu. Ona ta firma ale není francouzská, tak je to pochopitelné, že se nikde o tom nepíše," uvedl k případu novinář Plichta.

„Francie je velká země, těch afér je tady moc a 400 miliónů eur zase není pro tuto zemi tolik peněz, i když chápu, že pro Česko ano," zmínil dále.

Francouzský časopis už o Diagu psal 14. června

„Artinfo France pouze uvedl seznam uměleckých děl, které již byly z galerií Paříže stáhnuty, a také vypsal jména třech děl, které byly zabaveny soudem ve Vídni," referoval dále Plichta.

Artinfo France celostránkovým článkem pod názvem „Česká republika požaduje v souvislosti s hrozbou obchodníka s krevní plazmou navrácení uměleckých děl" upozorňoval 14. června na to, že o stahování uměleckých děl ze zahraničí požádal český ministr kultury Jiří Besser.

„Národní galerie stáhla již padesát děl ze zahraničí," sděluje mimo jiné Artinfo France. „Do Česka se také vrátil vzácný Manetův obraz, který je dlouhodobě v zápůjčce Muzea d´ Orsay....Mluvčí Národní galerie Eva Kolerusová řekla tiskové agentuře Associated Press, že ´případ může ovlivnit program zápůjček na mnoho let´," zmínil také týdeník.

Artinfo referuje i o samotném rozhodčím řízení a o tom, že kulturního centra v Paříži by se neměly exekuce v žádném případě dotknout, neboť je chráněn zásadami diplomatické imunity podle Vídeňské úmluvy. Nakonec týdeník dodal, že dlouholetý majitel firmy Diag Human Josef Šťáva akcie společnosti prodal.

Možná jste nečetli:


Jenže zatímco podle informací ParlamentníchListů.cz soud v Paříži ještě neučinil druhý krok, tedy neoznačil konkrétní díla, která mají být podle Diagu označena ve Francii exekučními příkazy, tak obchodník s krevní plazmou Josef Šťáva už zveřejnil, že se firma obrátí se svými požadavky také na soudy v USA, ve Velké Británii, či jinde v zahraničí. A tam prý také může Diag s exekucemi uspět.

Čtěte také:


Kalvoda k exekucím nechce nic uvést

„Naše vyjádření zůstává i nadále neměnné, a sice že do úplného skončení věci se nebudeme k otázkám týkajícím se kauzy Diag Human nikterak vyjadřovat," dodal k celému případu právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda. Neuvedl tak, zda je ohledně exekucí v případu nějaký posun a zda již ve Francii exekutoři „olepují" příkazy nějaký majetek České republiky.

Společnost Diag Human, kterou vlastnil ještě donedávna někdejší obchodník s krví Josef Štáva, se státem vede arbitráž, neboli rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález, a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. Podle informací ParlamentníchListů.cz má v září soud rozhodovat o jmenování druhého rozhodce do přezkumného senátu.

Poslední vývoj:


Šťáva začátkem letošního června zveřejnil, že akcie Diagu údajně prodal „mezinárodnímu konsorciu investorů". Jakému konkrétně, to zatím známo není. „O ceně nebudu vůbec mluvit. To se nedělá. Ale česká vláda to v této chvíli dobře ví, kdo je novým majitelem společnosti Diag Human. Já to zveřejnit podle smlouvy nesmím," napsal k tomu Šťáva naší redakci.

Související:


ParlamentníListy.cz se proto nedávno premiéra Petra Nečase otázaly, zda skutečně o prodeji zná podrobnosti. Předseda vlády ale celkem na tři sms zprávy vůbec neodpověděl. Na brífinku o dva dny později pak řekl, že mu tato věc není známá.


Čtěte také:  

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …