Hejtman Palas se děsí: Jednání pojišťoven ohrožuje veřejné zdravotnictví

12.04.2012 7:03

Vedení Moravskoslezského kraje a zdravotní pojišťovny se na svém jednání nedohodly. Kraj totiž nesouhlasí s razantní redukcí lůžkového fondu v krajských zdravotnických zařízeních, které pojišťovny prosazují.

Hejtman Palas se děsí: Jednání pojišťoven ohrožuje veřejné zdravotnictví
Foto: redakce
Popisek: Senátor Jaroslav Palas

 

„Nesouhlasíme s tímto návrhem. Tato redukce se dotýká především našich zdravotnických zařízení, protože návrh počítá s redukcí 19 procent lůžek u nás a jen 2 procenta v ostatních zdravotnických zařízeních. Redukce je namířena proti našim zdravotnickým zařízením, a s tím my kategoricky nesouhlasíme,“ uvedl po jednání pro ParlamentniListy.cz hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD). Jedná se podle jeho slov o útok na veřejné zdravotnictví. 


Návrh pojišťoven může nastartovat likvidaci malých nemocnic


Návrh je podle Palase sestaven tak, že může nejen nastartovat likvidaci malých nemocnic, přesun lukrativní péče do soukromých zdravotnických zařízení ale v neposlední řadě rovněž zasahuje do činnosti Územního střediska záchranné služby kraje.


„Tak jak byl návrh sestaven je, dle našeho názoru, v rozporu s kritérii Svazu zdravotních pojišťoven , který stanovil počty lůžek dle jednotlivých odborností pro zachování smluvních vztahů v rámci restrukturalizace lůžkového fondu. Byl zde stanoven minimální počet lůžek v závislosti na spádové oblasti pro jednotlivé obory. To vše převedeno vzhledem k celkovému počtu obyvatel Moravskoslezského kraje stanovuje optimální počty lůžek v kraji dle jednotlivých odborností,“ sdělil Palas.


Už teď jsou jednotlivé zdravotnické odbornosti poddimenzované


V Moravskoslezském kraji je k 1. březnu 2012 celkem 5 628 lůžek z toho v krajských nemocnicích je 2 433 lůžek. V ostatních nemocnicích je celkem 3 195 lůžek.  Zdravotní pojišťovny navrhují zrušit v krajských nemocnicích celkem 453 lůžek a ostatních osmi nemocnicích jen 79 lůžek.


„Už v současné době však množství lůžek dle odborností v žádném oboru nesplňuje optimální počet. Například u odbornosti interna je naplněnost lůžek oproti optimálnímu stavu jen 76,57 procent. Po navrhované redukce bude pod stanoveným optimálním stavem lůžek mínus 400. V gynekologii je množství lůžek vzhledem k optimu 56,90 procent, v chirurgii 58,71 procent pediatrii 76,40 procent, v ORL 50,40 procent, orthopedii 62,38 procent a v oftalmologii 36,00 procent,“ uvedla mluvčí kraje Šárka Vlčková. 


Hejtman Palas: Ortopedii v Orlové zrušit nedovolíme


„My máme rozdělené pozice a postoje do tří oblastí, tam kde se dokážeme dohodnout a shodnout, tam kde budeme diskutovat a tam kde kategoricky odmítneme návrhy pojišťoven. To kde odmítáme pozici pojišťoven je například rušení ortopedie v Orlové. Naopak jsme připraveni se dohodnout u nemocnic Krnov a Opava. Počítáme s tím, že plicní z Opavy by přešlo do Krnova a operativa urologických nemocí by šla z Krnova do Opavy. Tam vedení nemocnic jednají a samozřejmě tam jsme schopni se dohodnout,“ uvedl Palas. Upozornil však také na další vážnou problematiku. Akreditovaná pracoviště, kde se vzdělávají lékaři, mají přesně stanovený počet lůžek a pokud počet lůžek klesne, pracoviště akreditaci ztratí.


„To by měly pojišťovny vzít v úvahu, tak abychom neztratili možnost si sami vzdělávat lékaře v našem kraji. To je jeden pohled na věc. Ale druhý pohled je, aby oddělení byla maximálně využita a aby byla i geograficky dostupná pro všechny naše občany. Aby se za porodem nemuselo jezdit třeba 80 km. Takže tyhle pohledy všechny promítneme do jednání a budeme se snažit o maximální vstřícnost vůči pojišťovnám. Nicméně jsou dimenze, za které neustoupíme,“ tvrdí hejtman Palas, podle nějž připraví náměstek Karel Konečný (KSČM) už na příští jednání v příštím týdnu rady podklady pro další jednání se zdravotními pojišťovnami.


Náměstek Konečný: Pacient je u nás na prvním místě


„Jde nám o naše občany. Pro krajská zdravotnická zařízení je na prvém místě pacient a dostupnost standardní zdravotní péče. Právě to je ohroženo takovým razantním a jednostranným rušením lůžek,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Konečný. Už při zrušení interny v Českém Těšíně se podle jeho slov výrazně zvýšil počet pacientů interních oddělení v Havířově a v Třinci. „Pokud posuneme toto zařízení kousek dál, vytváříme poměrně složitou situaci pro tyto lidi, protože jsou to chroničtí pacienti, starší pacienti a sociální slabí. A to na ně vytváří neúměrný tlak. Domnívám se, že při těchto restrukturalizacích je třeba postupovat daleko-daleko citlivěji a skutečně průběžně vyhodnocovat situaci,“ řekl Konečný, podle něhož ještě není vyhodnocena stávající restrukturalizace, u které bylo zrušeno 227 lůžek a už se mluví o další.


„Podobně dneska signalizoval možné problémy i zástupce Oderské nemocnici, kde má dojít k redukci interního oddělení. Ovšem Jičínská nemocnice nemá takovou kapacitu, aby mohla tuto redukce zcela pokrýt a to už je problém,“ sdělil Konečný, podle něhož má oderská nemocnice v současné době 38 lůžek, pojišťovny chtějí zrušit 18, což je skoro polovina. Podle Konečného, by ředitel oderské nemocnice souhlasil maximálně s redukcí 9 lůžek.


Pojišťovna pokládá jednání s krajem za vstřícné


Podle mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenky Mazurové byla jednání s vedením kraje vstřícná: „Obě strany se dohodly, že předložený materiál považují za pracovní výchozí materiál, o kterém budou dále jednat. A předpokládáme, že se dohodneme,“ řekla Mazurová.


„Ekonomická opatření musí být v rovnováze se zachováním dostupné péče na potřebné kvalitativní úrovni. A toto v návrhu zdravotních pojišťoven schází. Jsem přesvědčen, že se nakonec dohodneme, protože i ty pojišťovny jsou tu proto, aby nasmlouvaly péči pro své pojištěnce tak, aby byla dostupná, efektivní, odborně na výši a jsem přesvědčen, že v tomto ohledu máme stejný zájem,“ řekl také náměstek Konečný, který předpokládá konec se zdravotními pojišťovnami jednání na konci měsíce dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…