Hrůzný Domov v Zašové: S novým šéfem prý přišla šikana

05.01.2013 15:45

Před nedávnem média upozornila na trestní oznámení, které podalo Ministerstvo práce a sociálních věcí kvůli praktikám v Domově pro osoby se zdravotním postižením v Zašové na Vsetínsku. V zařízení údajně docházelo k porušování lidských práv klientů. ParlamentníListy.cz však zjistily, že situace v tomto bývalém klášteru mohla být jiná a že celý případ provází řada podivných okolností.

Hrůzný Domov v Zašové: S novým šéfem prý přišla šikana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotně postižení - ilustrační foto

Krajská i ministerská kontrola začátkem loňského roku v zašovském domově pro muže s různě vážným mentálním postižením odhalila, že zde dochází k týrání klientů, kteří údajně museli snášet nadávky, společné kartáčky na zuby, minimum soukromí, společné sprchy či svolávání zvoncem na oběd. Klienti zde také pracovali bez nároku na odměnu. Jejich prohřešky pak měly mít za následek zákaz vycházek, sledování televize, pití kávy nebo zabavování cigaret.

Jak Zlínský kraj, tak i Ministerstvo práce a sociálních věcí podalo v souvislosti s poměry v domově trestní oznámení. Policie však porušení zákona nezjistila. O práci však přišel vedoucí domova, vrchní sestra i šéf Sociálních služeb Vsetín Jaromír Navrátil, který znovu usiluje o post ředitele. O tom, kdo nakonec bude řídit vsetínské sociální služby, pod které spadá i domov v Zašové, rozhodne v pondělí krajská rada.

Celá akce mohla být pečlivě připravena

K uvedeným zjištěním dospěla krajská a ministerská inspekce zřejmě na základě stížností Lukáše Bednaříka, jenž v domově nejprve působil coby odborný pracovník Národního centra na podporu transformace sociálních služeb. Nicméně o několik měsíců později se stal vedoucím zařízení. Ještě předtím však mělo dojít i na spor mezi ním a ředitelem vsetínských sociálních služeb.

Bývalý ředitel Navrátil k nástupu pana Bednaříka řekl: „Po několika měsících jsme začali cítit, že je něco špatně, protože pan Bednařík nebyl týmový hráč. Poté jsem mu zakázal vstup do zařízení, protože se nevhodně choval k lidem a zasahoval i do pravomocí ředitele. Například bez jakéhokoliv projednávání předem zpracovával koncepce na změnu organizační struktury. Pan Bednařík také celou dobu rozesílal na ministerstvo dopisy o tom, jak jsou u nás porušována lidská práva, takže se dá předpokládat, že za celou touto kauzou stojí on.“

Podle Navrátila byla celá akce odstartovaná krajskou a ministerskou kontrolou. „Z toho jsem odvozoval, že to bylo připravené, protože kdyby šlo o běžnou metodickou dohlídku zřizovatele, tak nám dají nápravná opatření a čas, za který musíme nedostatky odstranit,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz někdejší šéf vsetínských sociálních služeb.

A pokračuje: „Mám zato, že celá ta akce byla velmi dobře připravená, protože se zničehonic v Zašové objevila kontrola. Předtím tam byla naposledy v roce 2007 a nenašla žádné závažné pochybení. Ani v roce 2011 nebylo shledáno žádné pochybení v souvislosti s modelovým hodnocením kvality a metod poskytování sociální služby," tvrdí Navrátil.

Podmínky v domově nejsou ideální, ale…

Podmínky v domově jsou podle něj ovlivněny transformací, kterou prochází a kterou schválil kraj. Tento proces přeměny spočívá v tom, že klienti, kterým stačí podpůrná péče, totiž časem budou žít v chráněných bytech a ti, kteří vyžadují celodenní pomoc, by se měli přestěhovat do menších zařízení, kde budou mít více soukromí.

„Těsně po krajských volbách se navíc ještě objevil reportér, který měl udělat reportáž o této transformaci, PR článek. Místo toho vznikl text o zvěrstvech minulého vedení. Za týden vyšel další text o tom, jak se do Zašové vrací život,“ doplnil Navrátil s tím, že k porušování lidských práv zde nedocházelo, nicméně připouští, že v objektu nebylo vše v pořádku, neboť je starý několik desítek let a s ohledem na to, že má být asi za dva roky uzavřen, není ani vůle sem investovat.

„Dvě koupelny na 127 lidí je málo. Proto musel být rozpis na sprchy, aby byla dodržena hygiena. Ale protože jsou klienti postižení, tak čekali na sprchování nazí, i když jim bylo řečeno, že mají počkat, až je zavoláme. Oni si ale místo toho stoupli do řady. Co se týče svolávání zvoncem na oběd, tak ve škole přece také zvoní zvonek. Nevidím na tom nic špatného. Několik klientů se zapomene na zahradě a připomínalo se takto, že je čas oběda. A to, že klienti pracovali bez nároku na odměnu - bylo to tak zavedeno, bralo se to jako terapie nebo jako výcvik, ale bohužel to suplovalo nedostatek personálu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Navrátil s tím, že je spíše než o lidská práva klientů jde v domově nyní o porušování práv zaměstnanců.

Šikana postižených nebo zaměstnanců?

Po kontrolách odešel vedoucí zařízení, vrchní sestra a pan Bednařík se stal vedoucím centra, ačkoliv prý nesplňoval požadavky pro výkon této funkce. Poté, co se stal novým vedoucím domova v Zašové, se však zvedla vlna nevole ze strany některých zaměstnanců. Ostatní se bojí, že přijdou o práci. Vznikla stížnost proti dosud uveřejněným článkům i otevřený dopis proti Bednaříkově chování, který se dostal až na stůl hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka (ČSSD). Ten přislíbil, že se situací bude zabývat. Někteří lidé se dokonce domnívají, že pan Bednařík jeví psychopatické rysy.

Jedna z bývalých zaměstnankyň, která si přála zůstat v anonymitě, k tomu uvedla: „Na pracovišti byla šikana. Byla jsem několikrát na koberečku za nesmyslné věci. Pan Bednařík mi neustále opakoval, že nic nevím. Vyvrcholilo to, že jsem odešla, protože jsem se z práce vracela domů s brekem a do ní chodila s tím, že se mi svírá žaludek. Po nějaké době se začali ozývat i jiní zaměstnanci s tím samým problémem. Pak vyšla řada článků, které hovořily negativně o bývalém vedení domova. Je úplně jasné, že tyto informace novinářům podal nový vedoucí, pan Bednařík,“ prozradila.

Podle tohoto důvěryhodného zdroje Bednařík propouští zaměstnance, kteří mají jiný názor než on, nebo nejsou mladí. Pracovníkům přímo i nepřímo vyhrožuje výpověďmi. Nový vedoucí prý ale také křičí po klientech domova a hrozí jim vyhozením ze zařízení. V domově prý od jeho jmenování panuje strach jak chovanců, tak pracovníků. K porušování lidských práv v domově prý za vedení před panem Bednaříkem nedocházelo. Obec Zašová, v níž se objekt nachází, je však přesvědčena, že zde lidská práva klientů v posledních letech porušována nebyla a nejsou.

Obec o týraní nic neví

„Obec je přesvědčena, že k žádnému týrání nebo omezování osobních svobod v domově v posledních letech nedocházelo, a proto se také obrátila na Úřad pro ochranu osobních údajů, protože se domnívá, že v článcích nebyly pravdivé údaje a obec ani nedala souhlas se zveřejněním fotek klientů. Jsem si jistá, že zde k porušování lidských práv nedochází ani dnes,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Stanislava Prasličáková, která působí jako opatrovnice čtyřicítky klientů.

Svá tvrzení o tom, že v ústavu nejsou klienti týráni, Prasličáková opírá především o zkušenosti lékaře, který zařízení pravidelně navštěvuje. „Máme velmi dobré informace od lékaře, který je zároveň členem zastupitelstva. A ten se nikdy nezmínill o jediném případu, kdy by došlo k nějakému týrání. Pokud já vím, tak poslední léta se klienti, kteří mohli, volně pohybovali po vesnici,“ doplnila.

Nový vedoucí nařčení odmítá a věří, že je spasitel

Lukáš Bednařík všechna nařčení odmítá. „Já si nejsem vědom toho, že bych šikanoval zaměstnance nebo klienty. Ani si nejsem vědom toho, že by kvůli tomu odešel někdo ze zaměstnanců. Snažím se vůči klientům i zaměstnancům vystupovat velmi partnersky a otevřeně a zakládám si na tom, že komunikace je základ veškeré spolupráce. Takže toto zcela vylučuji jako dezinformaci nebo možnou snahu mě poškodit.“ A dodává: „V době, kdy jsem zde působil jako odborný pracovník národního centra, jsem nahlížel na to, jak služba funguje a zaznamenal jsem, že předchozí vedení nemá příliš zájem o změny. Spíše se snažilo o zachování stávajícího stavu, který právě vedl k porušování práv klientů,“ řekl Bednařík pro ParlamentníListy.cz s tím, že neměl potřebu se dnes již bývalému řediteli Sociálních služeb Vsetín Navrátilovi mstít za to, že mu zakázal vstup do zařízení.

Na dotaz redakce, zda za celou kauzou nemůže být jeho prospěchářství, Bednařík odpověděl: „Zásadně jsem si nepolepšil. Mám teď méně času a více starostí. Práci jsem vzal, protože jsem chtěl přispět ke změně, protože podmínky, které tam byly, byly otřesné a tristní. Snažíme se věci měnit k lepšímu. Pro mě je práce vyčerpávající a dělám to proto, že se snažím napravit podmínky, ve kterých tam jsou ti klienti nuceni žít," míní Bednařík.

A co se Bednaříkovi během posledních pěti měsíců, kdy je vedoucím zařízení, podařilo změnit? „Pracovníci dlouho žili bez vědomí zákona o sociálních službách, který je postaven na lidských právech a důstojnosti. To se změnilo. Začali jsme pracovat na nejpalčivější oblasti, a to je sexualita osob s postižením, takže vytváříme metodiky, aby pracovníci věděli, jak mají postupovat v určitých situacích. Co se týče otázky soukromí, tak s tím moc dělat nemůžeme. Jsme omezeni prostorovými podmínkami, ale plánujeme určité přesuny tak, aby tam, kde je na pokoji třeba šest lidí, jich bylo méně, “ uzavřel nynější šéf domova. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…