Jako debil a zrádce, tak se prý chová papež. Svatý otec vyzval, aby státy upřednostnily uprchlíky, a toto nám řekli Gazdík, Doubrava, Keller či Okamura

24.08.2017 14:02

ANKETA Jak informovaly Novinky.cz, papež František řekl, že bezpečnost každého jednotlivého uprchlíka je potřeba upřednostňovat nad národní bezpečností. Státy by dle něj měly zjednodušit proces udělování humanitárních víz a sjednocování rodin a měly by podstatně navýšit počet jejich udělování. Uprchlíci a žadatelé o azyl by měli dle něj dostat pracovní povolení a přijímající země by jim měly zaručit právo praktikovat svou víru a možnost legálně překročit hranice.

Jako debil a zrádce, tak se prý chová papež. Svatý otec vyzval, aby státy upřednostnily uprchlíky, a toto nám řekli Gazdík, Doubrava, Keller či Okamura
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

„Zásada ústřednosti člověka, kterou hlásal můj milovaný předchůdce Benedikt XVI., nás nutí vždy upřednostňovat osobní bezpečnost nad národní bezpečností,“ uvedl Svatý otec.

Papež se ve svém poselství snaží také prosadit to, aby se zajistily právní cesty pro bezpečné stěhování a usazování v nových zemích. „Znamená to především umožnit migrantům vstoupit do cílových zemí bezpečně a legálně,“ řekl mimo jiné papež.

Papež tím škodí církvi

Anketa

Co by měla udělat ČSSD v prezidentské volbě?

hlasovalo: 8197 lidí

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si o uvedených papežových návrzích myslí. Drtivá většina politiků návrhy římského biskupa odmítá, někteří je považují za přímo šílené a papež tím dle nich škodí nejen Evropě, ale i církvi. Někteří říkají, že papež chce zničit křesťanství i evropskou civilizaci. Papež by měl radši vyjadřovat soucit se znásilněnými a zavražděnými ženami a dětmi, které jsou obětmi muslimských imigrantů.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz nereagoval.

„Stanovisko papeže Františka opravdu nesdílím, jsem proti takovým praktikám. Řeší to jen důsledek krize, nikoli příčiny; a právě na příčiny krize je potřeba se soustředit. Bohaté státy na severní polokouli by měly najít konečně odvahu si přiznat, že neokoloniální politiku musí skončit a investovat peníze do vydrancovaných států na jihu. Připomínám, že Česká republika žádné kolonie neměla,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Myslím si pořád to samé: Musíme pomoci lidem, kteří prokazatelně prchají před válkou, a rozlišit mezi nimi a ekonomickými migranty. Zároveň by měla EU umět chránit své hranice. Myslím, že bezpečí občanů toho kterého státu je prvořadé. Rozevřít takto široce náruč Evropa nemůže ani z hlediska bezpečnosti, ani z hlediska ekonomické síly,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Zaznělo opravdu křesťanské poselství. Co se týče bezpečnosti státu vs. uprchlíka je bohužel pravda, že mnozí politici zneužívají argument bezpečnosti státu pro své demagogické a nemilosrdné přístupy,“ řekl redakci čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Prohlášení, že bezpečnost každého jednotlivého uprchlíka je potřeba upřednostnit nad národní bezpečnost, je samozřejmě scestné a svědčí o hrubé neznalosti problémů migrace a přesahu do bezpečnostní oblasti. Velmi mě mrzí, že za dobu pontifikátu papeže Františka dochází k tak enormní politizaci církve. Snadno se papeži dávají rady, když sám nenese žádnou odpovědnost a nemusí zajišťovat bezpečnost a ochranu občanů. Podobných prohlášení by se měl jednoznačně papež František pro přistěhovalce vyvarovat. Škodí to nejen jemu, ale i samotné církvi,“ upozorňuje místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

„To papež asi nemyslel vážně,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Už i papež ztratil rozum… Bezpečnosti našich našich dětí, žen, otců před muslimskými kolonisty

„Papež František správně upřednostňuje humanitu a solidaritu s uprchlíky a také právo na osobní bezpečnost. Nicméně existují dva problémy, kterým se papež vyhnul. Prvním problémem je odlišení skutečných uprchlíků, kteří utíkají z důvodu záchrany života – a těch, kteří se za uprchlíky vydávají. Tím mám na mysli ekonomické migranty či příslušníky teroristických organizací či lidi, kteří přijíždějí s cílem radikalizovat společnost. Druhým problémem je ústavní povinnost státu zajistit bezpečnost svých občanů a obranu země. Tato povinnost nemůže být dána nikomu jinému. Z toho vyplývá, že každý stát by si měl rozhodovat o tom, komu případný azyl poskytne a jakým způsobem bude rozhodovat. Ano, je nutno jednat podle platné legislativy, ale s ohledem na zajištění osobní bezpečnosti každého občana země. A tuto zodpovědnost z politické reprezentace nikdo, ani katolická církev, nesejme,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Naopak. Každý stát musí v první řadě chránit své občany a národní zájmy. Zcela reálně si řekněme, že bojujeme o budoucnost Evropy. Nemůžeme lidem, kteří berou naši vstřícnost jako naši slabost, při facce nastavit druhou tvář. Musíme chránit vnější hranice, a naopak zpřísnit azylová řízení a podmínky, za kterých žadatel azyl dostane. Když někdo opravdu potřebuje pomoc, pomůžeme. Ale když nerespektuje naši kulturu a zákony, nemá u nás co dělat,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„To, že už i papež ztratil rozum, je na pováženou! Možná, že by mohl zkusit vyjednat reciproční záruky, až bude původní křesťanské obyvatelstvo Evropy vytěsněno ze svého území. Každopádně bránit tuto naši krásnou zemi je absolutní priorita této doby! A ještě mě napadá, že by Jeho Svatost mohla migranty pustit do Vatikánu a jít příkladem,“ říká předseda SPD a senátor Jan Veleba.

„Svatý otec má ‚téměř svatou pravdu‘, že bezpečnost každého jednotlivce je důležitá jako bezpečnost státu – a jak pro nebe, tak i pro nás v SPD jsou si lidé rovni, takže bezpečnosti našich našich dětí, žen, otců dáváme přednost před ekonomickými turisty nebo muslimskými kolonisty – a právě ta bezpečnost jednotlivců, tedy občanů České republiky, je a musí být pro nás rozhodující. Každý ví, že riziko násilí, kriminality a terorismu roste přímo úměrně s počtem muslimských přistěhovalců. My v SPD říkáme od počátku jasně – prosazujeme nulovou toleranci nezákonné migrace a zákaz islámu v ČR,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Papeži jde o likvidaci křesťanství a evropské civilizace. Evidentně se inspiroval plánem miliardáře Sorose

„Myslím, že nadšení z jeho zvolení se rychle vytrácí, protože se chová jako, mírně řečeno, debil, nebo zrádce. I ve Vatikánu z něho střízliví. Začíná být čím dal víc jasné, že mu snad jde o likvidaci nejen křesťanské víry, ale o likvidaci civilizace samé. Jinak by přece nemohl takové stupidnosti pronášet. Někde jsem četl, že se uskutečnila schůzka šéfů církví, kde se snad měli dohodnout, že bude jednotná pro celý svět a bude to islám. Nevím, zda se uskutečnila, ale jeho žvásty to obávám se potvrzují. Nevím, v čích službách pracuje. Křesťanskou civilizaci v žádném případě nehájí. Bylo by také dobré, kdyby měl soucit s těmi znásilněnými a zavražděnými ženami a dětmi, které kulturně obohatili muslimští nájezdníci. Islám nenávidí nejen křesťanství. Papež nese spoluvinu na každodenních obětech řádění muslimských migrantů v Evropě. Je to pastýř, který dává vlkům své ovce v plen. Je to, jako kdyby otec nabízel své dcery ke znásilnění. Hnus,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Papežovu záměru nerozumím. Jde proti zájmům drtivé většiny stávajících obyvatel Evropy. Je přece zřejmé, že problémy některých muslimských a afrických zemí nevyřešíme tím, že jejich obyvatele přestěhujeme do EU. Proč se stejný tlak v tomto směru nevyvíjí na stabilní a bohaté arabské země a na USA? Mám pocit, že Vatikán má zřejmě mocenský zájem na destrukci sekulární Evropy. Jinak si tato slova papeže nedokážu vysvětlit. Vatikán zpochybnil bezpečnostní roli státu. Evidentně se inspiroval plánem miliardáře Sorose. Smyslem vzniku státních celků ale je ochránit jejich občany, tedy zajistit vnitřní i vnější bezpečnost země. Právě v tomto směru selhávají některé státy a instituce EU, protože nejsou schopny efektivně ochránit své hranice před masovou nelegální migrací směřujících do Evropy. Tento živelný proces je velkým bezpečnostním rizikem, a to nejen z hlediska nárůstu islámského terorismu. Proto je třeba zmíněnému nebezpečí aktivně čelit,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Odpověď by byla delší, a proto pouze konstatuji, že je to naprosto neuvážený výrok a v rámci Evropy není tato myšlenka v historickém kontextu ani uskutečnitelná,“ říká místopředseda STAN a senátor Jan Horník.

„Církev obrací své PR k rozvojovému světu. Tam cítí nové klienty ve velkých masách. V sekulární Evropě s klesající demografií jich už mnoho nezíská,“ myslí si europoslanec a člen vedení ODS Jan Zahradil.

„Myslím, ze by nám papež František měl jít příkladem. Počkám, kolik Vatikán přijme uprchlíků. Každá země si musí určit podmínky, za kterých bude přijímat uprchlíky. Česká republika vždy pomáhala lidem v nouzi, ve válečných konfliktech a živelných pohromách. Máme řadu problémů v naší zemi a musíme se především postarat o své občany,“ říká poslankyně Realistů Jana Hnyková.

Nechť nás nejen Bůh chrání před podobnými naivními, až pitomými nápady


„Nechť nás nejen Bůh chrání před podobnými naivními, až pitomými nápady. Na rozdíl od tohoto obyvatele Andělského hradu a jiných papalášů nás prosťáčky non stop žádná švýcarská garda ani elitní ochranka nechrání. A vyletět předčasně do luftu nechci. Přiznávám, že zřejmě oproti papeži hodlám nejen své osobní setkání s Bohem co nejvíce odložit. To znamená: Dosť bolo falešné humanity. Nic proti ní, ale nejlépe je poskytovat ji přímo tam, kde se něco děje. Tak se jistě nejen rodiny nebudou rozdělovat. Nechť se Svatý otec raději pomodlí za to, aby se všude možně a pro blbost přestalo válčit. Nu a pak bude nejlépe, odjede-li někam do zapadlé misie. Ostatně řada podobných euronaivků v čele se sestrou Angelou jej může doprovodit. Vracet se nemusí. A k tomu nám dopomáhej Bůh. Amen,“ uvedl poslanec Jiří Koskuba.

„S tím nesouhlasím. Národní bezpečnost je naprostou prioritou,“ reagoval na papežova slova europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Myslím, že se papež František zbláznil a věřte, že nás je tohoto mínění víc,“ reagovala poslankyně Pavlína Nytrová.

„Výrok papeže pokládám za skandální a samozřejmě tento názor kategoricky odmítám. Je jen dalším důkazem o zpolitizování nejvyšších orgánů církve. Jsem přesvědčen o tom, že řada věřících takovýto názor nesdílí a myslím, že řada z nich u nás právě proto ve volbách nebude volit ‚svoji‘ křesťanskou stranu, ale jiný subjekt. O přijímání migrantů mají rozhodovat samostatné svébytné státy, vůbec ne bruselská centrála, a už vůbec ne církev. Další důvod, aby si o setrvání v EU rozhodli občané v referendu sami,“ řekl poslanec Karel Fiedler.

„Papež František má ve věci uprchlíků naprostou pravdu (o podobných věcech hovořila ostatně i podobenství v Bibli), a zejména by si to měli uvědomit ti, kdo volají po tradičních křesťanských hodnotách u nás. Naše kulturní i civilizační hodnoty stojí na respektování víry i pomoci lidem v nouzi včetně nepodílení se na zvěrstvech proti lidskosti přímo nebo nepřímo; a je to i součástí našeho ústavního pořádku. To, že se staneme spolupachateli viníků úmrtí i utrpení jiných je ve svých důsledcích ohrožením naší bezpečnosti (stejně jako nacisty nebo komunisty, jak známo, fakticky ohrozilo jejich stavění koncentračních táborů a vyhlazování),“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Papež se zbláznil, nebo konvertoval k islámu? Podporuje přeměnu kostelů v mešity

„Co si o tom myslím? Že se asi zbláznil. Nebo že by konvertoval k islámu? Myslím si, že na vaši otázku neexistuje seriózní a slušná odpověď,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Papež František už dokázal vzbudit sympatie nepoměrně moudřejšími výroky i kroky. Ten poslední nese pečeť sílícího nátlaku, pod nímž se za ně ocitá. Kruhů, u kterých jím zaboduje, je víc – od ‚sluníčkářů‘ (těch z čiré naivity i za prachy) přes ‚neziskové‘ šedé eminence Sorosova ražení za jejich zády až po pravé viníky migračního tsunami. Tím víc ovšem ztratí u všech, kdo si podobné výčitky nezaslouží. Největší deficit křesťanské lásky vládne mezi válečníky a vydřiduchy, na jejichž konto padá stěhování národů především. Troufne si papež to, o čem je Desatero, žádat od nich? Co třeba formou novodobého ‚desátku‘? Napřed z mamonu, nakřečkovaného v daňových rájích – a postupně i ze všech ostatních daňových delikvencí a parazitních tunelů?“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

„Papeže si velice vážím, ale tyto jeho výroky považuji za hodně nešťastné. Vzhledem k tomu, že je jednou z nejstráženějších osob na celém světě, neměl by se tak lehkovážně vyjadřovat k otázkám národní bezpečnosti,“ míní europoslanec Jan Keller.

„Nesouhlasím,“ reagoval na slova papeže místopředseda senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer.

„Katolická církev má problém. Papež nevnímá realitu a žije v bublině bezpečného Vatikánu,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Slovy papeže požadují křesťané brzký konec své víry. Populační exploze islámského světa brzo přemění kostely v mešity. Jelikož ale obě víry mají stejného boha, věří asi křesťané v mírové soužití jako rovný s rovným. Asi nečetli Korán. Jsem ateista a dialekticky materialista, proto mám jasnou představu, jak to dopadne, bohužel. Někdy nevědomost činí člověka šťastným, proto přeji papeži Františkovi hodně štěstí při realizaci přísloví ‚Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem!‘,“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

Otevření dveří masové migraci je sebedestruktivní chování ohrožující naši vlastní civilizaci

„S tímto politickým názorem stejně jako s mnoha dalšími politickými postoji papeže Františka nesouhlasím absolutně. Bezpečnost je jedna ze základních věcí, které mají a musí státy svým občanům zajistit. Pokud by na tento svůj elementární úkol a smysl své existence státy rezignovaly, mohli bychom je opravdu definitivně zrušit. To si někteří, kteří touží po globální vládě odtržené od občanů, přejí. Já nikoliv, protože by to byl konec demokracie. Nezpochybňuji potřebu pomáhat jednotlivým lidem v tísni, ale odlišujme pomoc od sebedestrukce. Otevření dveří masové migraci je sebedestruktivní chování ohrožující naší vlastní civilizaci. Myslím, že to podobně vidí i celá řada jiných reprezentantů církve,“ upozorňuje poslanec ODS Jan Skopeček.

„Je to názor významné autority, zároveň ale autority, která nemá politickou odpovědnost ke svým voličům. Proto ho chápu jako obecný apel k tomu, že naše činy musí být maximalni míře humánní. Jako politik však musím upřednostnit bezpečnost občanů ČR. Je třeba hledat způsoby, jak pomáhat uprchlíkům z válečných zemí, zvláště dětem, zároveň však neohrožovat naší bezpečnost,“ reagovala poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

„Papež je papež a je potřeba mít k němu úctu a jeho názoru si vážit. Ale i papež se může mýlit,“ míní senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Na to se dá odpovědět jednou krátkou větou: Svatý otec se zbláznil. Určitě si tentokrát rád přečtu, jaké odpovědi dají politici z KDU-ČSL a ti, kteří mají křesťanské víry plná ústa. Pro čtenáře bude jistě zajímavé vědět, zda dají za pravdu svému papežovi. Myslím však, že nedají, protože jejich názorová slizkost jim velí říkat to, co chce slyšet většina,“ domnívá se poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Uvěřím jeho slovům, až ubytuje ve Vatikánu alespoň půl milionu muslimských přistěhovalců

„Uvěřím jeho slovům, až ubytuje ve Vatikánu alespoň půl milionu muslimských přistěhovalců,“ říká poslanec ANO Pavel Plzák.

„Výborná myšlenka! Vatikán jako městský stát může jít příkladem. Má jen zhruba tisíc obyvatel, tak jich může mít do roka 200 až 300 tisíc! Finančně je také dost silný, aby řádně uprchlíky zabezpečil,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Hodně by mě zajímalo, kolik Vatikán přijal uprchlíků a kolik z nich může praktikovat svou víru na jeho půdě,“ reagovala poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Papež se asi rozhodl obětovat křesťanské hodnoty ve prospěch ostatních. Nesouhlasím s ním,“ uvedl poslanec ODS Petr Bendl.

„Humanitární víza, jako nástroj pomoci, nelze zaměňovat s politickým azylem, který je v našem právním systému již zakotven. Ten ale lze udělovat pouze, a to ‚pouze‘ podtrhuji, skutečně potřebným, a nikdy masově, jak se domnívá ve své boží neomylnosti Svatý otec. Zatím jsem nezaregistroval nic, kromě filantropickych floskulí, čím by katolická církev pomohla situaci s migrací řešit. Miliardy, plynoucí Vatikánu z celého světa, by zcela jistě dokázaly situaci vyřešit lépe, než je všeobjímající patetismus a přesouvání odpovědnosti na národní státy, které nemají se vznikem migrační krize prakticky nic společného,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Papež František nežije zcela v realitě. V žádném případě se nesmí takto posuzovat takzvaná práva nelegálních migrantů. ČR musí nadále zastávat současný přístup,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Pokud podle Svatého otce běženci vstoupili do země bez řádného povolení, „kolektivní a svévolné vyhoštění přistěhovalců a uprchlíků nejsou vhodnými řešeními, zejména tam, kde jsou lidé vraceni do zemí, které nemohou zaručit úctu k lidské bytosti, důstojnost a základní práva“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …