Janek Kroupa stál před soudem. Český rozhlas s ním. Byli jsme u jednání, které zaujme i Babiše

14.01.2019 16:19

Reportér Janek Kroupa opět působí svému zaměstnavateli, veřejnoprávnímu Českému rozhlasu, vrásky na čele. Tentokrát byl kvůli jeho článku dokonce rozhlas postaven před soud. Věc souvisí s kauzou nahrávek premiéra Babiše a bývalého novináře MF Dnes Marka Přibila.

Janek Kroupa stál před soudem. Český rozhlas s ním. Byli jsme u jednání, které zaujme i Babiše
Foto: repro foto youtube.com
Popisek: Reporter Janek Kroupa

Příběh začíná v létě 2017, kdy na serveru Českého rozhlasu vychází článek reportéra Janka Kroupy. Novinář v článku uvedeném jako exkluzivní materiál tvrdil, že současní a bývalí policisté sbírali kompro materiály na tehdejšího policejního prezidenta Tuhého a ministra vnitra Chovance.

Kompromitující materiály měli podle Kroupy předávat někdejšímu redaktorovi MF Dnes Marku Přibilovi, který je následně, jak psal Kroupa, předával přímo premiéru Babišovi.

Jedním z těch, na které měla na základě článku Janka Kroupy padat vina, je bývalý policejní důstojník a tehdy vedoucí zaměstnanec Generálního finančního ředitelství Milan Večeřa. „Právě Večeřa spolu se Stanislavem Hájkem nosili Přibilovi materiály, které on poté nosil k Andreji Babišovi,“ tvrdil Janek Kroupa.

Anketa

Byl Bohuslav Sobotka dobrý premiér?

4%
96%
hlasovalo: 6933 lidí

Je tu však jedno velké ale. Dotčený Milan Večeřa od počátku tvrdí, že Kroupa ve svém článku od začátku do konce lže. Tuto verzi podporují i zprávy z médií z počátku března loňského roku, které uvádějí, že Večeřu svým vyšetřováním očistila Generální inspekce bezpečnostních sborů, který se na základě toho mohl vrátit na původní místo u finanční správy, o které byl na základě Kroupova článku připraven.

Kromě toho se Večeřa rozhodl bránit soudně a na Český rozhlas podal žalobu. Soud se k projednávání žaloby dostal až teď, na počátku ledna. V pondělí proběhlo první stání, na kterém obě strany předkládaly svá tvrzení. Zatím rozhodnuto nebylo, jednání bylo po několika hodinách odročeno na 11. února.

Na počátku soudního líčení se soudce dotazoval obou stran na možnost smírného řešení sporu. První hovořil právní zástupce rozhlasu, který konstatoval, že veřejnoprávní instituce, kterou zastupuje, se nikdy smírnému řešení nebrání, právě naopak.

Slova Večeřovy advokátky to ale rozporovala. Právní zástupkyně žalobce totiž uvedla, že byla snaha Český rozhlas kontaktovat a vše narovnat mimosoudní cestou, ale rozhlas prý prakticky nereagoval.

Právní zástupkyně Milana Večeři před soudem jednoznačně odmítla veškerá Kroupova tvrzení v článku s tím, že jde o lži. Podle jejích slov nelze hovořit ani o zkreslených či upravených faktech, ale jsou to jednoznačné lži. Její klient zcela odmítá, že by jakékoli kompro materiály někomu poskytoval.

Naproti tomu právník, který u Obvodního soudu pro Prahu 2 zastupoval veřejnoprávní Český rozhlas, tlumočil stanovisko svého klienta tak, že zcela stojí za vším, co je v článku uvedeno, a může to prokázat. V průběhu jednání předložil soudu další materiál s tím, aby byl zařazen mezi důkazy. Šlo o údajný přepis e-mailové komunikace mezi Milanem Večeřou a Markem Přibilem.

Problém je v tom, že nešlo o žádné screeny samotných e-mailů, ale prostý text, o němž právník rozhlasu tvrdil, že jde o přepis e-mailů. Na to v průběhu jednání upozornil i sám soudce. 

Během zhruba dvouhodinového jednání soud velmi pečlivě a podrobně rozebíral jednotlivé části zmíněného článku a vždy vyzýval obě strany, aby se k věci vyjádřily. Rozhodně se tak nedá říct, že by soudce bral případ na lehkou váhu. Další jednání bude pokračovat v únoru a je možné, že dojde k předvolání několika svědků. O tom však zatím rozhodnuto nebylo.

Janek Kroupa dává svými články Českému rozhlasu zabrat opakovaně. Před časem se dokonce rozhořel ostrý spor mezi ním a generálním ředitelem rozhlasu poté, co Kroupa vydal kontroverzní reportáž o Agrofertu, jejíž obsah byl zpochybňován. 

Před lety se Janek Kroupa „proslavil“ reportáží v TV Nova o kauze Budišov, na základě které se několik lidí včetně dnešní eurokomisařky Věry Jourové dostalo do vazební cely. Později se ukázalo, že se Kroupa nechal napálit člověkem, který v reálu za podvody sám stál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …