John je politický trosečník. Promarnil potenciál a je směšný

16.04.2012 20:32

Současný šéf Věcí veřejných Radek John byl svého času jedním z nejpopulárnějších politiků. Po řadě faux pas a skandálů v jeho straně je ale stále pravděpodobnější variantou, že ve své pozici skončí. Podle politologa Jiřího Peheho je ale nepodstatné, v jakých politických funkcích John je či není. Jde prý o ztroskotance, který už nemá, jak se z pomyslného popela zdvihnout.

John je politický trosečník. Promarnil potenciál a je směšný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John na zasedání VV

Šéf Věcí veřejných Radek John sice v čele strany stojí už téměř tři roky, obecně je však pokládán za jejího spíše jen formálního než skutečného lídra. V souvislosti s aktuálními kauzami kolem partaje a také radikálně upadajícími preferencemi se ale hovoří i o tom, že by i v této funkci měl skončit.

John to "doklepe". Co dál?

Po jeho rychlé cestě na politický vrchol (kromě šéfa VV a poslance byl také ministrem vnitra a místopředsedou vlády) by ale jeho "odstranění" z pozice lídra strany mohlo zapříčinit jeho politickou smrt.

"Doklepal" by svůj ještě dva roky trvající poslanecký mandát a z politiky se stáhl, nebo by v případě svého odchodu z čela Věcí veřejných mohl mít jiné politické ambice? Třeba ty hejtmanské, o kterých hovoří někdejší šéf resortu dopravy, Vít Bárta?

Trosečník trosečníkem zůstane

Právě na budoucnost "politického trosečníka" Radka Johna se ParlamentníListy.cz ptaly odborníků. Podle politologa Jiřího Peheho se varianta, že se z Johna stane "politický trosečník", nenaplní. "Politický trosečník se z něho nestane, on už dávno politickým trosečníkem je," řekl Pehe ParlamentnímListům.cz s tím, že šance na to, že by John povstal z legendárního popela, je nulová.

"John vstoupil do politiky jako velice populární postava, svůj potenciál ale promrhal během několika měsíců," uvedl odborník a dodal, že možnost, že by se John z politického ztroskotání vzpamatoval, je nereálná. "Od začátku byl John ve straně vnímán spíše než jako její lídr jako loutka. Je lhostejné, zda bude v této funkci pokračovat i nadále, nebo ne. Jeho politická kariéra je u konce," uzavřel politolog s tím, že nejen John, ale celé Věci veřejné se staly naprosto směšnou stranou.

Bureš kontruje: John senátorem?

To politolog Jan Bureš má jiný názor. Přesto, že stejně jako Pehe uznává, že Johnova popularita výrazně klesla, ohledně jeho politické kariéry tak skeptický není. "John byl celkem schopný ministr, po ukončení poslaneckého mandátu by se mohl ucházet třeba o post senátora. V horní komoře Parlamentu jde spíše než ve Sněmovně či ve vládě o osobnosti, teoreticky by tam uspět mohl," řekl redakci Bureš. Na dotaz, zda lze o Johnovi v případě, že přijde o post šéfa strany, hovořit jako o politické mrtvole, pak odborník uvedl: "Pokud se preference Věcí veřejných nezmění, budou za chvíli politické mrtvoly všichni jejich členové.

Radek John  je český publicista, moderátor, spisovatel, scenárista a politik. Od června 2009 je předsedou politické strany Věci veřejné. Od července 2010 do května 2011 působil ve funkci místopředsedy vlády a od dubna 2011 se navíc stal předsedou Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Nečasova kabinetu, v němž také zastával funkci ministra vnitra.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…