Kašlat na něj! Po videu na téma „opilý Zeman se válel na zemi mezi Rusy“ začalo být veselo

11.04.2018 10:51

ANKETA Bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín, který získal jako jediný po roce 1968 statut veterána třetího odboje, na pondělní protibabišovské demonstraci ve Zlíně mimo jiné prohlásil: „Miloš Zeman v době, kdy byl premiér, se účastnil různých alkoholických večírků na zámku řeckého milionáře – několikanásobného agenta StB – v Ostravě-Porubě. Zúčastnili se jich i pracovníci ruských tajných služeb z konzulátu v Brně. Následně byly sledovací akce BIS zaměřené na tento ruský konzulát zastaveny.“ Podle něj to bylo zneužití pravomoci, případ by se měl otevřít a Miloš Zeman postaven před soud. ParlamentníListy.cz se otázaly politiků, jak na to reagovat a zda je svědectví pan Hučína věrohodné.

Kašlat na něj! Po videu na téma „opilý Zeman se válel na zemi mezi Rusy“ začalo být veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhla demonstrace proti premiérovi v demisi Babišovi i hlavě státu Zemanovi. Míting zakončila zpěvem státní hymny Dagmar Pecková

Ještě si však na úvod připomeňme, co všechno Vladimír Hučín na zlínské demonstraci řekl: „Musím říct jednu věc. Když jsem nastoupil k BIS, tak tehdy byla u moci ODS. Přišel rok 1997 a dostala se k moci vláda ČSSD v čele s Milošem Zemanem. (Miloš Zeman byl ve skutečnosti premiérem menšinové vlády v letech 1998 až 2002 – poznámka autora.) Jako důstojník BIS jsem měl dvě možnosti. Buď budu držet hubu a krok, nebo se podřídím k aktivitám, které vycházely od Miloše Zemana,“ sdělil a připomněl případ Markéty Regecové a prodej pozemku. „Ta žena nechtěla ten pozemek prodat za cenu, která jí byla nabízena. Miloš Zeman nařídil, že se musí udělat všechno, aby ji přinutili. Bylo nařízeno nezákonné sledování, odposlouchávání. Já jsem odmítl tyto pokyny plnit. Pak byl Miloš Zeman zjištěn u řeckého milionáře, který byl několikanásobným agentem Státní bezpečnosti, jak se v jeho zámku v Ostravě-Porubě účastní různých alkoholických večírků, kde končí vyloženě opilý na zemi a za přítomnosti pracovníků ruských tajných služeb z konzulátu v Brně,“ řekl Hučín.

Anketa

Zeman doporučil Babišovi jednat o vládě s SPD a KSČM. Je to dobré doporučení?

92%
8%
hlasovalo: 8521 lidí

„Myslím, že premiér by se takových akcí neměl zúčastnit. Napsal jsem o tom stručnou zprávu. Všichni se toho na analytice báli. Nicméně můj olomoucký ředitel řekl – pošleme to. Tehdy jsem ještě netušil, že jsem odposloucháván a sledován. V té době bylo plno aktivit na sledování ruských tajných služeb, hlavně z konzulátu z Brna. Ty akce se musely všechny zastavit,“ upozornil s tím, že se musely dělat věci, které vyhovovaly Miloši Zemanovi, respektive jeho volebním aktivitám. „Tam bylo takové zneužití pravomocí, že si myslím, že by za to musel být postaven zcela určitě před soud. Je ale obklopen lidmi, jako je Mynář a Nejedlý, kteří ho neustále mumifikují, aby zde vydržel. A myslím si, že by se tyto věci měly otevřít, neboť pak tady máme lidi, jako je Andrej Babiš,“ sdělil Hučín. „Mohu vám říct, že tento člověk je nejen spolupracovníkem StB, nejen trestně stíhaným člověkem, ale byl také nomenklaturním kádrem komunistické strany,“ dodal Hučín, podle jehož slov třetí odboj ještě neskončil. A to do chvíle, dokud bude v čele země právě Andrej Babiš.

VIDEO najdete ZDE.

Vypadá to jako zpravodajské Me Too

„Na toto vám nemůžu odpovědět. Co se týče zámku v Ostravě-Porubě, kde mám občas školení, popřípadě kulturní akce, tak pan Statis Prusalis, který do své smrti věnoval rekonstrukci 26 let života, působil příjemně,“ sdělil Boleslav Buzek, předseda Radostného Česka, a odhalil tím i identitu „řeckého milionáře“, který se jako přesvědčený komunista spoluprací s československými zpravodajskými službami po roce 1989 nijak netajil a často zpíval na komunistických sjezdech i při předvolebních kampaních.

„Věci, týkající se působení tajných služeb, je těžké komentovat, protože jsou tajné. Problém by byl, pokud by Miloš Zeman dával ruské straně státní tajemství,“ domníval se europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Pochybovačně se k celé záležitosti vyjádřil i bývalý ministr a diplomat Jaroslav Bašta (ČSSD). „Kdy se to mělo odehrát. Před 20 lety? Vypadá to na zpravodajské Me Too. Asi tak.“

Další sociální demokrat, Antonín Seďa, který byl poslancem v letech 2002 až 2017, též o věrohodnosti tohoto svědectví zapochyboval. „To je zodpovědnost zpravodajských služeb a vlády, aby si zajistila ověření těchto informací. Je možné k tomu použít i Stálou komisi pro kontrolu činnosti BIS. Osobně o věrohodnosti této informace pochybuji,“ konstatoval bývalý člen sněmovních výborů pro obranu i bezpečnost.

Ve kterém roce to bylo? Nebylo v té době černé uhlí ještě hnědé?

„To si pan Hučín vzpomněl brzy. Nepovažuji ho za věrohodného,“ prozradil v minulém volebním období poslanec ČSSD Stanislav Huml. Nejostřeji se vyjádřil další bývalý policista, dnes komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. „Hučín je regulérní blázen a nevidím důvod, proč bláznovi věnovat pozornost. Kašleme na něj,“ poradil.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Svědectví tohoto typu je naprosto scestné a dále se o tom nemá cenu bavit,“ uvedl Marián Keremidský, místopředseda Strany práv občanů. „Ve vší úctě, stojí něco podobného vůbec za reakci? Netvrdím, že pan prezident je zobrazením dokonalosti. Ale u pana Hučína jsem si nikdy nebyl jistý, zda dokonce i zde, v Absurdistánu, kdy byl či vůbec mohl být důstojníkem. Natož tajných služeb. Sorry jako. A že už jsem si musel zvyknout na mnohé,“ okomentoval primář z Bulovky Jiří Koskuba, v letech 2010 až 2017 poslanec ČSSD. „Ve kterém roce to bylo? Nebylo v té době černé uhlí ještě hnědé? Pokud tomu tak bylo, měla BIS už tenkrát konat podle zákona. Pokud tak nekonala, měla by z toho vyvodit důsledky. Přijde mi to celé účelové,“ domníval se bývalý diplomat a poslanec SPD Jiří Kobza.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…