Kauza Nagyové by měla být došetřena, zní hlasy z pravice

27.07.2013 8:46

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v pátek zrušil stíhání trojice exposlanců ODS, kteří byli obviněni z korupce. Oddechli si hlavně politici pravice. Zároveň ale chápou, že kauzu bývalé šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství nechal Zeman běžet.

Kauza Nagyové by měla být došetřena, zní hlasy z pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg vchází do sněmovního sálu

Exministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg říká, že udělování trafik je normální a běžné všude po světě, bylo by tudíž zvláštní, kdyby u nás začalo být trestné. Další stíhání v kauze Vojenského zpravodajství považuje ale za správné. "Když paní Nagyová tam neměla sebemenší pravomoci a dávala úkoly Vojenskému zpravodajství, tak to stojí za to se tím zabývat," řekl deníku Právo.

Předsedkyně strany LIDEM Karolíny Peake hodnotí Zemanovo rozhodnutí jako očekávatelné a srozumitelné. Za závažnější v celé kauze prý vždy považovala údajné zneužití vojenských zpravodajců ke sledování Nečasovy manželky a dalších osob.

Podle předsedy ústavně právního výboru sněmovny Stanislava Polčáka (TOP 09/STAN) celá kauza údajného uplácení exposlanců nakonec k soudu dospěje, přinejmenším prý v případě Nagyové a Romana Bočka. Za mříže kvůli tomu ale podle něj nejspíš nikdo nepůjde.

Levice a ODS mlčí

Politici z levého spektra se k rozhodnutí nejvyššího státního zástupce nechtěli příliš vyjadřovat. První místopředseda ČSSD Michal Hašek Právu vzkázal, že nehodlá zasahovat do práce orgánů činných v trestním řízení, a to ani komentováním jejich dílčích rozhodnutí. Na to, jak si s výhradami poradí olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, si chce počkat také šéf komunistů Vojtěch Filip. Dříve odmítá cokoli hodnotit.

Včerejší vývoj nechtějí komentovat ani politici ODS. Expremiér Petr Nečas se přitom velmi kriticky vyjádřil v rozhovoru pro Reflex. Na adresu státního zastupitelství padala opravdu ostrá slova jako dobytek nebo svině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …