Kdo je kmotr a kdo ne. Novinář konečně řekl jména

29.03.2012 11:49

Zveřejněné odposlechy mezi lobbistou Romanem Janouškem a pražským exprimátorem Pavlem Bémem vrátily do diskusí o politice pojem kmotr. Expremiér Mirek Topolánek toto označení nově přišil podnikatelům Babišovi a Tykačovi, americký novinář žijící v Praze Erik Best by ale právě tuto dvojici mezi kmotry nezařadil.

Kdo je kmotr a kdo ne. Novinář konečně řekl jména
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Pojem „kmotr“ vnesl do české politiky v roce 2009 tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek. Na listopadovém kongresu občanských demokratů se tehdy obecně vyjádřil o osobách spojujících byznys s politikou, kteří skrytě či v čele některých orgánů řídí dění v jednotlivých krajích. V souvislosti se zveřejněnými odposlechy lobbisty Romana Janouška a exprimátora Pavla Béma se o rolí „šedých eminencí“ začalo znovu mluvit.

Americký novinář Erik Best je v nedělních Otázkách Václava Moravce podle váhy neformálního vlivu rozkastoval na kmotry a kmotříčky a ve stejném duchu navázal bývalý premiér Topolánek v rozhovoru pro MF Dnes. „Bylo to podobné, jak jsem o tom mluvil já, jen on to trochu posunul tím, že vyjmenoval konkrétně kmotry Tykače a Babiše. Ale já bych právě je mezi kmotry nedal,“ říká pro ParlamentníListy.cz Best, který v Česku žije už od roku 1991.

Na silnou pětku Tykač ani Babiš nemají

Podle něj jsou miliardáři Pavel Tykač a Andrej Babiš zvláštní skupinou či podskupinou. „Myslím, že Babiš ani Tykač nemají takovou širší ´rodinu´, kterou mají ty větší finanční skupiny. Já tam vidím pět ´rodin´ – PPF, J&T, Penta, Bakala a Komárek. Každý to ale rozděluje jinak,“ uznává absolvent politologie z Georgetown University, že jeho dělení vlivných nemusí být jediné.



„Velký rozdíl mezi kmotry a kmotříčky je ten, že ti nahoře – ta pětice velkých – mají skutečný byznys. Janoušek není žádný průmyslník, nemá za sebou pojišťovny, doly, plynovod a podobně. Zatímco ti skuteční boháči něco takového mají. Mají širokou strukturu, velké projekty, velké podniky. Ti malí kmotříčci takové postavení nemají,“ vysvětluje Best, jak k rozdělení na malé a velké kmotry došel.

Možná končí éra kmotříčků, ne však kmotrů

Za první krok k omezení vlivu kmotrů považuje, že se o nich začíná veřejně hovořit. „Ti největší kmotři měli zatím trošku protekci, měli vliv na stát. To, že o nich teď mluví i Topolánek, je velmi pozitivní,“ míní novinář, ale za konec jejich éry to nepovažuje. „Možná končí éra kmotříčků, ale určitě ne kmotrů. Teď jsme svědky toho, že kmotři se snaží vystrnadit kmotříčky, protože trh je z hlediska peněz čím dál menší. Boj o peníze je o to větší, a tak ti největší chtějí vyštvat ty menší,“ upozorňuje vydavatel zpravodajského bulletinu Fleet Sheet.

Podle Besta je v boji o moc, pozice a peníze zapotřebí na dotyčného upozornit, aby mu uvedené bylo možné odebrat. „Nejsem si jistý, že primární cíl je poukázat na ty lidi. Spíš primární cíl je odstranit je. Ale to můžete udělat jen tím, že něco zveřejníte. Ale jsou to spojené nádoby. Něco podobného možná v menší míře než v Praze se stane i v regionech,“ říká pro ParlamentníListy.cz Best s tím, že v Praze je soustředěna moc a peníze, takže je přirozené, že to začíná právě tam.

Ani kauzy kmotrů z politické mapy ODS nevymažou

Pokud by se podařilo rozkrýt či zničit většinu struktur a vazeb, co zde po léta fungovaly, doplatila by na to nejspíš ODS, která je s nimi nejvíce spojovaná. Naskýtá se otázka, kdo by u voličů zaplnil prostor, pokud by se občanští demokraté stali z výše uvedeného důvodu nevolitelnými. „Já jsem trošku skeptický, co se týká zániku ODS. Už se to předpovídalo několikrát,“ neodepisuje americký novinář nejsilnější vládní stranu, která je stále silnější než TOP 09.

„Kalousek chce zvýšit daň, a to nikdo nechápe. Takže přírůstky a ztráty voličů si obě tyto strany mezi sebou vynulují. Pokud to bude pokračovat jako dosud, tak čekám pro ODS maximálně úbytek v řádu jednotek procent. Premiér Nečas poměrně dobře zvládá kauzu Béma požadavkem na jeho odchod ze sněmovny. To bude vnímáno pozitivně a navíc každý ví, že ti dva se nikdy moc nemuseli. Takže si myslím, že Nečas s Bémem nebude tolik spojený,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz na závěr svého zamyšlení o kmotrech Best.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …