Klaus se mračí na přeběhlíky a nějaký „debil“ ho rušil. Mluvil o tunelu

27.04.2012 15:56

REPORTÁŽ Na náměstí do Rýmařova přijel prezident Václav Klaus sám. Jeho manželka Livia v doprovodu manželky hejtmana Jiřiny Palasové totiž zamířila do dětského domova ve Vrbně pod Pradědem.

Klaus se mračí na přeběhlíky a nějaký „debil“ ho rušil. Mluvil o tunelu
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Miloš Cach z hnutí Skutečná demokracie spílal Václavu Klausovi v Rýmařově

Na rozdíl od Bruntálu nebylo v Rýmařově přijetí až tak vřelé, i když i zdejší nevelké Náměstí Míru bylo také plné jeho obyvatel. Starosta Petr Klouda přivítal vzácnou návštěvu a představil město, jehož kořeny sahají až do 13. století.  I když se původně jedná o hornické město, dnes jeho radní trápí nedostatek pracovních příležitostí, vysoká nezaměstnanost, úbytek obyvatel a odchod mladých lidí za prací.

„Na druhé straně tady máme krásnou přírodu, hory a lidi, kteří jsou připraveni porvat se s osudem,“ řekl starosta.

Klaus vzpomínal na první setkání s občany v letním kině

Podle hejtmana Jaroslava Palase jsou lidé z Rýmařovska opravdu upřímní, milí a pracovití. „My politici si jich velmi vážíme a snažíme se jim život ulehčit,“ řekl Palas.

Václav Klaus poděkoval za přijetí a zavzpomínal na dobu, kdy se těsně po revoluci sešel s občany Rýmařova v letním kině. Opět zdůraznil, jak je důležité jezdit po zemi a potkávat se s lidmi.

Do projevu prezidenta se však z rohu náměstí neustále ozývala hlasitá hudební produkce. „Neslyším, který debil pouští tu hudbu,“ ozvala se nespokojená seniorka odvedle.

Mezitím prezident domluvil a moderátorka vyzvala občany k dotazům. První muž se zeptal, co si prezident myslí o přeběhlících. „Na přeběhlíky jsem se vždy strašně mračil a nemám důvod to měnit,“ řekl Klaus. A vyzval občany, ať počkají, jak se situace na české politické scéně vyvine.

Prezident o trestním oznámení nic neví

Druhou otázku položila žena, která se představila jako Soňa Csiffáry, rodačka z Rýmařova. „Pane prezidente, co říkáte na to, že Hnutí za skutečnou demokracii na Vás a na vládu podalo trestní oznámení za nedodržování zákonů a lidských práv?“ Tato otázka však nebyla tou, kterou prezident čekal, a tak začal mluvit o tom, že každý máme svou míru spokojenosti a nespokojenosti. Trestní oznámení on sám nezaznamenal.

„Neměli bychom si vzájemně vyhrožovat trestními oznámeními. Máme legální nástroje a těmi jsou volby, parlamentní volby, využívejme těchto mechanismů,“ řekl Klaus. Někteří lidé mu zatleskali a paní vedle se nahlas zeptala: „Jak mu můžou tleskat, to nechápu.“ Další prostor k dotazům už nikdo nedostal. Starosta vyzval prezidenta k podepsání pamětní knihy a pozval jej na radnici.



Rozkradli jste tuto zemi

Mezitím však na dodávce v druhé polovině náměstí začal vykřikovat muž. Ukázalo se, že je to petiční stánek myšlenkového proudu Skutečná demokracie a muž na autě je jedním z jeho mluvčích Miloš Cach. Obvinil prezidenta a vládní činitele, že rozkradli tuto zemi a že z České republiky je díky špatným zákonům jeden velký tunel. Tato slova přilákala značnou pozornost a občané se shlukli kolem auta oblepeného Českou vlajkou a výzvami hnutí.

Mluvčí Cach vyzval občany, aby přijeli demonstrovat 3. května do Prahy a dokázali tak, že nejsou žádné ovce, které všechno odkývají. Současné zákony podle jeho slov chrání jenom gaunery, přitom obyčejní lidé dřou za pár korun a žijí jako žebráci. Pracovní prostředí je natolik rozbité, že lidé nemají práci a mnohdy musí dělat načerno. Podle Cacha se prezident Klaus bojí lidí a bojí se ožehavých otázek.

Další reportáže ZDE

Mluvčí Miloš Cach byl odveden k výslechu

Po Cachovi na auto vylezl také Zdeněk Ponert, který lidem argumentoval na několika číslech, že žádné reformy nejsou potřeba. Do toho se ve druhé části náměstí snažila rýmařovská dechovka překřičet mluvčí hnutí, kteří evidentně zaujali a zlákali k autu většinu účastníků setkání.

Po odjezdu prezidenta z města oba mluvčí slezli z auta a diskutovali s občany, vysvětlovali jim své cíle. To už se však kolem shromáždila také policie, která si na půl hodiny jednoho z mluvčích, Miloše Cacha, odvedla k výslechu.

„To nebyla demonstrace, byl to petiční stánek, na který máme právo ze zákona. Stáli jsme na placeném parkovišti a měli jsme řádně zaplaceno parkování,“ řekla pro PalramentniListy.cz Soňa Csiffáry, s tím, že vše mají zaznamenáno na videu.

V Budišově nad Budišovkou byl klid

Václav Klaus s doprovodem pokračoval do dalšího městečka a tím byl Budišov nad Budišovkou, kde opět tentokrát před kostelem Nanebevzetí Panny Marie čekali občané na svého prezidenta. Přivítali jej potleskem. Starosta Rostislav Kyncl si v úvodu postěžoval, že město je na hranici dvou krajů a vždy na to doplácelo. Vyslovil přání, že město nezůstane na okraji zájmu politiků. 

Podle Václava Klause je úžasné, že ve zdejším kraji je 40 kilometrů překrásné přírody bez měst a bez průmyslu. Mínil tím cestu z Rýmařova do Budišova nad Budišovkou, která vede krásnou, ale pustou krajinou. Neodpustil si však také komentář k současné situaci. „Jsem smutný z toho, že je v současné době u nás spoustu negativizmu, že lidé křičí jeden na druhého, do čehož přidávají polínka i naše média,“ řekl Klaus a připomenul, že máme jenom takové politiky, jaké jsme si zvolili.

Co dělat jinak než Kalousek

První dotaz občana města zněl, zda je těžší dělat prezidenta anebo premiéra, druhý od stejného muže: co by dělal jinak než ministr financí Kalousek. Podle Klause bylo pro něj nejtěžším obdobím ani ne prezidentování, ani ne funkce premiéra, ale právě funkce prvního ministra financí těsně po revoluci, kdy se děly ty největší změny. Na druhou otázku odpověděl, že podle něj současná vláda nejezdí po republice a nevysvětluje svoje kroky dostatečně dobře lidem. „Toto současná vláda nedělá a dělá velkou chybu,“ řekl Klaus.

„Jak to myslíte s důchodci, z čeho mají platit elektriku, plyn, nájem,“ zeptala se prezidenta starší žena.  Podle Klause na to však jednoduchá odpověď není. „Promeškali jsme důležitou etapu na důslednou reformu důchodového systému,“ odpověděl prezident.

A to byla zároveň poslední otázka v Budišově nad Budišovkou. Poté si prezident prohlédl kostel Nanebevzetí Panny Marie a odešel na setkání s vedením města do kulturního domu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …