Klaus se v Ostravě málem stal terčem útoku

25.04.2012 20:38

REPORTÁŽ Jen hrstka lidí stála před katedrálou Božského Spasitele v Ostravě, kde už netrpělivě čekal biskup František Václav Lobkowicz s kyticí pro manželku prezidenta. V katedrále byl už nachystaný pěvecký sbor. Kolem kostela postávali policisté a prezidentská ochranka. Prezident Václav Klaus se však zdržel v Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje, a tak všichni netrpělivě čekali.

Klaus se v Ostravě málem stal terčem útoku
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Prezidentský pár s biskupem Františkem Lobkowiczem při návštěvě Ostravy

Před otevřenou katedrálou se objevil bezdomovec s vozíkem, ke kterému přistoupil bělovlasý muž a hlasitě jej přesvědčoval, aby s ním šel za prezidentem. „My nejsme žádná lůza, musíme mu to říct,“ křičel muž. Chvilku se slovně přetahovali, až k nim přistoupili policisté, což bezdomovce vyděsilo, a tak rychle odešel.

To vyvolalo zájem dokumentaristů České televize, kteří se zeptali policistů, proč jej nenechají mluvit. Muž ovšem přiznal, že má v kapse vajíčko. „A když se házelo na Paroubka, tak jste se klidně dívali, že?“ halasil muž.  Policisté to okamžitě nahlásili prezidentské ochrance, která muže odvedla.

Více reportáží ZDE

Vtom však už přijížděla prezidentská kolona, prezident i jeho manželka vystoupili z auta a byli uvítání biskupem Diecéze ostravsko-opavské Františkem Václavem Lobkowiczem. Livia Klausová dostala už dnes několikátou kytici květů a všichni za zvuků varhan vcházeli do katedrály.

Livia Klausová už na autogramiádu nešla

Biskup Lobkowicz představil prezidentskému páru katedrálu, pak zazpíval pěvecký sbor a manželé Klausovi se zapsali do pamětní knihy. Ze zhruba třiceti občanů se jen někteří odvážili přijít si k prezidentovi pro podpis, Klausovi v doprovodu biskupa obešli katedrálu a za zvuků zvonů vyšli ven, kde se s církevními hodnostáři rozloučili. Zde se paní Livia Klausová odpojila a odjela do hotelu.

Prezident Klaus s doprovodem pokračoval přes centrum Ostravy k obchodnímu domu Librex, kde byla plánovaná autogramiáda. Příliš velkou pozornost však nevyvolal. „Pojďme pryč, Klaus mi bohatě stačí v televizi,“ komentoval návštěvu prezidenta mladý muž.

Účast na třetí autogramiádě byla nejslabší

Před obchodním domem přivítal Václava Klause majitel obchodního domu Jan Becher se svými malými syny a kyticí růží lemovanou trikolorou. V prvním patře už zhruba třicet skalních příznivců přivítalo prezidenta potleskem. Moderátorka Jitka Vaňková všem zdůraznila, že knížek napsaných panem prezidentem mají dostatek, takže autogramiáda může začít.

Lidé však ke stolečku nepřistupovali jenom s knížkami Václava Klause. Někteří měli plakátek oznamující autogramiádu, jiní kalendář a našli se i tací, co přinesli dvacet let staré fotografie s prezidentem. Kromě toho se prezident se svými příznivci docela rád také vyfotografoval. Jedna paní mu dokonce přišla říct, že v brýlích mu to slušelo daleko víc.

Podle Jitky Vaňkové to dnes byla už třetí autogramiáda Václava Klause v ostravském obchodním domě a nejslabší. „Poprvé nám to tu praskalo ve švech, podruhé byla také slušná účast, ale dnes je to vysloveně slabé,“ řekla Vaňková. Však také autogramiáda původně plánovaná až do šesti hodin skončila o půlhodinu dříve.

Publikum se zatím bavilo po svém. Dvě paní, které si také nenechaly Václava Klause ujít, dokonce klidně na židličce rozebíraly šance Tomia Okamury na post českého prezidenta.

Nesouhlasím s vámi ani s vaší vládou, odejděte!

Při odchodu z autogramiády před budovou čekal muž se psem: „Podejte demisi i s celou vládou. Nesouhlasím s vámi ani s vaší vládou, odejděte,“ pokřikoval na Klause, který se tvářil jakoby nic a klidně jej i se svým doprovodem obešel zleva a zamířil pěšky do nedalekého do hotelu. „Pane prezidente, ještě jednou vás prosím, odejděte, podejte demisi a vezměte s sebou i vaši vládu,“ křičel muž ještě jednou.

11 druhů prášků

„Vláda neslyší na požadavky národa, na Václaváku bylo 120 tisíc lidí a vláda vůbec nereaguje,“ řekl ParlamentnimListům.cz muž, který se později představil jako Alojs Rafaj z Ostravy. Je už v důchodu a nelíbí se mu, o kolik peněz přijde po vládou plánované valorizaci. Šest tisíc dá za bydlení, má nemocné srdce a denně musí sníst 11 druhů prášků. Hrozí se toho, až si bude muset jít kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu lehnout do nemocnice.

„Na obyčejných lidech se šetří, ať si šetří na sobě, ať si utáhnou opasky! My jsme si opasky utáhli před dvaceti lety, ale oni nám teď už utahují smyčku kolem krku,“ řekl Rafaj. „Já se nestydím za to, co jsem tady řekl, já jsem řekl pravdu, protože to, co se tady děje, to už není možné,“ rozčílil se Rafaj, který byl demonstrovat také v Praze. „Já už nejsem v odborech, ale byl jsem. Demonstrovat jsem šel kvůli svým dcerám a svým vnukům,“ vysvětluje. Za prezidenta by chtěl slušného nezkorumpovaného člověka, a to podle něj Klaus není.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …