Kocáb: Naše vláda vypověděla demokratickou poslušnost EU. To je skandál. Mádl: Byl jsem na gymplu, když jsme postoupili do EU a hrozně se nám líbily její hodnoty

28.06.2017 11:47

REPORTÁŽ Díky politice Miloše Zemana se k Rusku přibližujeme. Přibrali jsme do party ještě Čínu a s naší vládou se vzdalujeme Evropské unii (EU). Započala horká fáze odchodu z EU. To včera prohlásil hudebník a aktivista Michael Kocáb, když jeho platforma Spravedlnost & Inovace (SPIN), představovala prohlášení Několik vět 2017.

Kocáb: Naše vláda vypověděla demokratickou poslušnost EU. To je skandál. Mádl: Byl jsem na gymplu, když jsme postoupili do EU a hrozně se nám líbily její hodnoty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Politická platforma Spravedlnost & inovace (SPIN) zleva Jan Kalvoda, Pavel Štern, Jan Štern, Michael Kocáb. Před ním ještě podporovatel platformy SPIN Jiří Mádl

„Pokud něco změnit v české politice, tak odmítání Evropské unie na základě opravdu účelově vymyšlené hrozby migrantů. Je jich tady dvanáct. Proto SPIN a proto nových Několik vět,“ sdělil na začátku právník Jan Kalvoda, jenž se také podílel na vytváření prohlášení Několik vět 2017. Akce se konala v kavárně Lucerna v Praze.

Modernizace nutná

Jiný ze členů SPINu, Jan Štern, mluvil o modernizaci. „Je třeba modernizovat stát, státní instituce. Jsou strašně zaostalé, pomalé, neefektivní. Musíme modernizovat sami sebe. Českem se line nějaká panická hrůza z globální ekonomiky, z globálního světa. Veškerá ta hrůza se valí na lidi a přitom svět je příležitostí, výzvou, inspirací a šancí uspět v něm, což je moderní. To je naše pozitivní vize, která by mohla stmelit lidi. My jsme rozpadlí na deset milionů samostatných jednotek a moc nás nikdo ničím nespojuje. Jsme rozdělení na takzvanou pražskou kavárnu, Zemanovce, sluníčkáře a tak dále. Na vrstvy lidí, co se jen hádají a společně to vytváří nenávist. Musíme tu nenávist nahradit pozitivním programem. Programem modernizace,“ řekl scénárista a dramaturg Jan Štern.

Anketa

Podporujete Kocábovu petici Několik vět 2017?

2%
98%
hlasovalo: 22099 lidí

„Několik vět v roce 1989 připomnělo moci, že občané chtějí politiku a ne řízení společnosti. Několik vět 2017 říká vlastně to samé. Česká parlamentní politika se zabývá zejména sama sebou. Jsme na křižovatce. V roce 1946 jsme byli na podobné křižovatce, když jsme měli přijmout Marshallův plán a my jsme to neudělali, aniž si byla veřejnost vědoma osudovosti tohoto kroku a politické strany selhaly. Dnes jsme na křižovatce zase. Existuje obrovská dynamika pohybu v Evropské unii. Unie se vlastně znovu redefinuje po ose Německo a Francie a my, aniž by se cokoliv ve vlasti dělo a diskutovalo, odplouváme pomalu zase na východ do sporného Visegrádu, stále více nacionalistického, a oslabujeme své kulturní politické i obranné vazby vůči Západu,“ sdělil Kalvoda.

Jak pak právník doplnil: „Proto se spolu s oslovením veřejnosti Několika větami 2017 chceme zúčastnit volební kampaně a volební zákon ve znění od prvního ledna 2017 už zná tazvanou volební kampaň vedenou registrovanou třetí osobou.“ 

Francie jako vzor

„Byl jsem na gymplu, když jsme postoupili do EU a hrozně se nám líbily její hodnoty. A mám pocit, že kdykoliv se máme postavit někomu většímu, kdo nám nabízí ekonomický prospěch, tak vznikají deklarace poslušnosti a tak dále,“ sdělil herec a režisér Jiří Mádl a naznačil při tom nesouhlas s úzkými vztahy s Čínou.

Čtvrtý bod prohlášení Několik vět 2017 praví: „Aby politické strany otevřely svoje kandidátky občanům a vzaly vážně principy demokratické vlády.“ V tom se prý členové SPIN nechali inspirovat vývojem ve Francii, jejím novým prezidentem Emmanuelem Macronem a jeho hnutím En Marche! Čili V pochod!“ Ve Francii, kde tradiční politické strany ztratily, jako v mnoha jiných zemích, zvítězilo hnutí, které prosazovalo otevřenost, proevropský program a nikoliv extremistické a xenofobní nálady,“ dodali k tomu. Při jedné z otázek si všichni z platformy SPIN posteskli, že nemáme v Česku mladého, vzdělaného a uvážlivého prezidenta jako je Macron.

Datum není náhodou

Podle Šterna je zřejmé, proč SPIN vyšel s prohlášením Několik vět 2017 právě v červnu. „Je to významný měsíc, ve kterém se vracíme k pěti důležitým datům, kdy českoslovenští a čeští občané za republiku položili život. Chce to idealismus a to je i smysl naší výzvy,“ dodal.

„Chci vyjádřit nespokojenost s tím, jak naše země v těchto měsících prospívá. Cením si, že naše média zdůrazňují výročí smrti Milady Horákové a dozvídáme se o komunistické brutalitě, která v jejím případě převýšila i tu nacistickou. Datum znovunabytí naší svobody, kterou jsme ztratili v roce 1939, byl 27. červen 1991, kdy ze země odešel poslední sovětský voják. Byl to generál Eduard Vorobjov a bylo tím ukončeno období sovětské okupace. Navíc 28. června byla pak v Budapěšti rozpuštěna RVHP,“ doplnil k důležitosti data muzikant Michael Kocáb.

Rusové už jsou zase tady

Právě Kocáb byl klíčovou osobou, která se Sověty vyjednala odchod z Československa. „Dnes jsme v situaci, kdy hrozí diverze tohoto procesu. S politikou Miloše Zemana se k Rusku přibližujeme, přibrali jsme do party ještě Čínu a s kroky naší vlády se vzdalujeme Evropské unii. Započala horká fáze odchodu z EU. Zatím je to jen rozvratnická politika a ještě není dokončena. Pokud neuděláme vše pro to, aby nebyla dokončena, můžeme do dvou let splakat nad výdělkem. Naše vláda se rozhodla, že nebude respektovat mezinárodní smlouvy o uprchlících a mezinárodní závazky, které mají přednost před českým právem a Ústavou, a vypověděla demokratickou poslušnost Evropské unii. To je skandál,“ řekl mimo jiné zakladatel Pražského výběru.

„Máme zde výrok bývalého prezidenta Klause, abychom vystoupili z EU. A k tomu výrok současného prezidenta, abychom o tom uspořádali referendum. A dnes víme, že EU podporuje jen třicet procent lidí, takže kdyby k referendu došlo, půjde o czexit. To jsou věci, co mě děsí. Tvrdím, že neplatí Okamurova fantasmagorie, že se staneme jakýmsi Švýcarskem uvnitř Evropy. Bylo by to východiskem, ale naše geopolitická poloha a dějiny to prostě neumožní. To vše naznačuje, že se dostáváme opět do chřtánu Ruska,“ podotkl Kocáb.

Pak zopakoval historku z odsunu sovětských vojsk: „Tehdy za mnou přišl šéf KGB v sovětské armádě u nás, který nespadal pod Vorobjova, protože byl přímo řízen Moskvou. Říkal: ‚Pane Kocábe, my dnes odcházíme jako vojáci, ale zítra se vrátíme.‘ Za deset let, v roce 2001, jsem prošel obchodním domem v Praze a někdo mi zaklepal na rameno. Byl to on a říkal: ‚A už jsme tady.‘ Od té doby se situace hrozivě posunula.“

Chovanec jako Štěpán

„Situace je nepředvídatelná. Jedním problémem ČSSD je ministr Chovanec a nečekaným vývojem se stal dokonce předsedou této strany. Může přijít i nějaký katastrofický krok vlády, ještě to stihnou. Pro tyto důvody jsme sepsali naše prohlášení,“ zmínil dál Kocáb s narážkou na komunistu Miroslava Štěpána a dodal, že Chovancova policie se za jistých okolností může chovat jako ta Štěpánova. Ostatně Miroslav Štěpán byl na konci roku 1989 zatčen a odsouzen za trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele ke čtyřem letům vězení.

Jak sdělili všichni zúčastnění, tedy členové platformy SPIN: Kalvoda, Jan a Pavel Šternovi, Kocáb a podporovatel Mádl, nikdo z nich se na prazidenta kandidovat nechystá. Mádl ještě dodal: „Bohužel, ještě nemohu, není mi čtyřicet.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …