Konvička řádil v ČT: Hlupák Breivik vrhl odpor proti radikálnímu islámu o deset let zpět. My chystáme žalobu na islám

28.01.2015 21:20

Docent Martin Konvička je představitelem iniciativy Islám v České republice nechceme. Pedagog na Jihočeské univerzitě se rozpovídal v křesle hosta středečního Hyde parku České televize. Prohlašoval například, že řada muslimů ani neví, jak škodlivý islám je. Nepřímo spojil nárůst znásilnění ve Švédsku s přílivem muslimských radikálů. Hovořil také o Andersi Breivikovi a situaci v ČR, kde se prý připravuje žaloba na islám.

Konvička řádil v ČT: Hlupák Breivik vrhl odpor proti radikálnímu islámu o deset let zpět. My chystáme žalobu na islám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

"Udeřte, až vás bude dvacet ze dvou set," těmito slovy, která podle Konvičky pocházejí z koránu, zahájil docent své vystoupení, když vysvětloval, v jaké situaci začnou muslimové stupňovat své požadavky v Evropě. "Jemnější požadavky tu vidíme už dnes," dodal vysokoškolský pedagog. Měl na mysli třeba zásah policie v mešitě, kde si muslimové stěžovali, že tam policie zasahovala v botách.

V rámci celé EU poukázal na situaci ve Velké Británii, kde prý v řadě škol proběhla tichá islamizace. Učí se tam prý jinak o holocaustu a tak podobně. "Zajisté jste slyšela i o velké vlně znásilňování ve Švédsku," uvedl dále Konvička. Tento příklad ale nedovedl důkladněji doložit, konstatoval pouze, že ve Švédsku narostl počet znásilnění, přičemž původní Švédové se zřejmě tolik nezměnili a nezačali znásilňovat své ženy. "Přímo to ale nikdo nedává do souvislosti s muslimskými imigranty," připustil.

Ideologie islámu je podle Konvičky škodlivá. Muslimové by to prý měli pochopit

Sám iniciativu Islám v ČR nechceme přirovnává k německým odpůrcům nacismu a vyzývá k boji s islámskými radikály vládu. Česká vláda by podle Konvičkova názoru měla chránit své občany před muslimskými radikály, ale v rámci EU to bude mít poměrně složité.

V jednu chvíli se vymezoval proti redaktorce České televize, která mu připomněla, že diplomatičtí zástupci v ČR odsoudili masakr v redakci Charlie Hebdo. "Paní redaktorko, vy mícháte dvě věci. Na jedné straně diplomaty muslimských zemí a na straně druhé islám jako ideologii," upozornil.

Breivik byl prý hlupák

Vyjádřil se také k norskému radikálovi Andersi Breivikovi, který má na svědomí masakr v Norsku v roce 2011. Po jeho útoku zemřelo přes sedmdesát lidí. Prý se tím snažil vyburcovat Evropu k obraně svých hodnot před muslimy. "Breivik byl hlupák, který politický odpor proti radikálnímu islámu vrhl o deset let zpět," poznamenal.

Za obranu proti islamizaci společnosti označoval už středověké křižácké války. Sám ale nehodlá muslimy odkudkoli vysídlovat. "Já bych žádné muslimy odnikud nevystěhovával. Já bych si přál, aby od islámu odešli, protože řada muslimů ani neví, co islám hlásá," pokračoval rozebírání tématu. "Když lidé pochopí, o co islámu jde, že je to nauka, která lidi zneužívá, tak to bude dobře," poznamenal. "Radikálů je málo, ale právě oni nejvíc napodobují proroka Mohameda," pokračoval. Právě tím se podle Konvičky liší islám od křesťanství. "Křesťanské poselství je úplně jiné," podotkl Konvička.

Problém podle jeho názoru je v tom, že neprobíhá skutečný dialog mezi náboženstvími. Zatím spíš vidíme jen to, že neexistuje mnoho demokratických muslimských zemí. Vidíme v nich i náboženské války. Moderátorka mu oponovala, že svého druhu náboženská válka probíhala i v Severním Irsku. Konvička na to okamžitě zareagoval. Proti masakrům v Nigérii a jinde představuje případ Severního Irska jen kapku v moři.

"Islám není úplně normální náboženství, protože má ve svých základech šíření mečem, trestání za odpadlictví a tak podobně. Od islámu nelze odejít," varoval Konvička. Z tohoto důvodu je prý třeba proti muslimské víře zasáhnout i právně, byť to nebude jednoduché. V tuto chvíli se prý připravuje na žalobu proti islámu v České republice.

Co uděláte, když bude vaše dítě chtít konvertovat k islámu?

Ve druhé polovině pořadu odpovídal také na otázku, co by dělal, kdyby jeho děti chtěly konvertovat k islámu. Své dítě by prý nezatratil, ale snažil by se mu podat dost informací k tomu, aby islám pochopilo.

Pár slov řekl i k přijetí syrských uprchlíků v Česku. Vláda počítá s přijetím asi patnácti rodin. Konvička prý nemá nic proti, pokud půjde o syrské křesťany či ateisty, ale před přijetím muslimských věřících varoval. "Ale věřím bezpečnostním orgánům, že prověrku uprchlíků provedou důkladně," uvedl Konvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …