Koskuba udeřil na Peake: Kdo je Janoušek a Máta? Kdo tlačí na Dobeše?

10.02.2012 17:55

INTERPELACE UVNITŘ Poslanci se ve středu poučili, že před tím, než si začnou šuškat tajnosti, je dobré se přesvědčit, zda v blízkosti nejsou mikrofony. Věta: „Připravuje se tam byznys pro Janouška, je to docela drsný,“ kterou sděloval šeptem zákonodárce TOP 09 František Laudát šéfovi poslanců ODS Zbyňku Stanjurovi se totiž stala veřejným tajemstvím. A také důvodem, proč se ve čtvrtek rozhodl poslanec ČSSD Jiří Koskuba vznést písemnou interpelaci k vicepremiérce pro boj s korupcí Karolíně Peake (VV).

Koskuba udeřil na Peake: Kdo je Janoušek a Máta? Kdo tlačí na Dobeše?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jiří Koskuba

Začalo to nevinně. Poslanci si povídali o zákonu o pozemních komunikacích, o kterém ve středu sněmovna hlasovala, aniž by tušili, že jejich osobní rozhovor je nahráván. „Připravuje se tam byznys pro Janouška, údajně, to teda je docela drsný...s těma reklamama,“ konstatoval na nahrávce Laudát. Přitom, jak známo, lobbista Roman Janoušek ovládá několik mediálních společností a má silné vazby na politiky. A to se v rozhovoru také potvrdilo.

„Já nevim, jestli je to pravda, zrušíme jedny billboardy, aby je Janoušek mohl postavit jinde,“ reagoval Stanjura. Podle projednávaného zákona mají totiž reklamy z dálnic zmizet. Pozměňovací návrh by je však umožnil vystavovat na informačních tabulích. Poté, co šak nahrávka vyšla na veřejnost, nakonec pozměňovací návrh poslanci neodhlasovali.

Rozhodl se písemně interpelovat Karolínu Peake

Podle Jiřího Koskuby (ČSSD) jde však o tak závažnou záležitost, že se rozhodl vznést směrem k vicepremiérce pro boj s korupcí Karolině Peake (VV) písemnou interpelaci, aby se tím zabývala. Vzhledem k tomu, že ji předal ve čtvrtek, reakci na ni, zatím získat nelze.

„Vážená paní vicepremiérko,“ píše ve svém dopise Koskuba. „Máme za sebou projednávání a třetí čtení předmětného zákona (o pozemních komunikacích, pozn. red.). Mimo jiné tato zákonná norma měla, i pod tlakem veřejnosti, ochránit stromořadí. A odstranit billboardy kolem dálnic a silnic I. třídy. Přestože naprosto odmítám pouhý populismus, účelově používaný spíše jinými politickými subjekty, chtěl jsem zájmu veřejnosti vyhovět. Pochopitelně proto, že uvedené problémy vnímám stejně. O to větší bylo mé jisté zklamání z pochybností, které jsem v kuloárech sněmovny i od členů mého poslaneckého klubu musel vyslechnout. Jak se ukázalo, nikoliv bezúčelně,“ uvedl dále z obsahu dopisu Karolíně Peake pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

A dodává, že po schválení uvedeného zákona musela i Karolína Peake bezpochyby obdržet e-mail s odkazem na zmiňovaný zvukový záznam jednání, i s amatérským přepisem. Pro jistotu pak obojí ke své interpelaci přiložil.

  • Písemná interpelace poslance Jiřího Koskuby na vicepremiérku Karolínu Peake - ZDE

Nerad bych po skončení poslaneckého mandátu vedl drahý spor s bohatými byznysmeny, ale...

„Vážená paní vicepremiérko, nemám ani kontakty, ani nejsem zběhlý v činnosti  detektivních agentur. Rovněž jsme si omezili imunitu a nerad bych po eventuálním skončení poslaneckého mandátu vedl drahý soudní spor s bohatými byznysmeny. Vy jste ale přeci právník, jste také vicepremiérka pro boj s korupcí. A zřejmě proto tušíte, že se tu jedná o náznak možného korupčního prostředí směrem k návrhu předloženého ministrem za Věci veřejné. A možná je otázkou, zda-li právě on není v záznamu zachycen,“ uvádí v dopise pro Peake sociálnědemokratický poslanec.

A proto, jak sdělil ParlamentnímListům.cz, se rozhodl oficiálně s uvedeným problémem na vicepremiérku přímo obrátit. „Věřím, že v rámci svých právnických, vládních i stranických kompetencí vše nejen zanalyzujete, ověříte a prošetříte. A s nadějí od Vás i Vašeho úřadu očekávám i účelný právně relevantní výstup,“ stojí v uvedené písemné interpelaci.

Kdo vydírá a tlačí Dobeše a kdo to je Máta?

Závěrem Jiří Koskuba přiznává, že má v souvislosti s nahrávkou řadu otázek. „Kdo je to Janoušek? Kdo je to Máta? Kdo vydírá a tlačí na Dobeše? Jakýma prachama a kdo se jimi chce napakovat?

Jeden z těch, kdo na nahrávce hovoří, František Laudát, se vzápětí poté, co vše vyšlo najevo, obhajoval před novináři slovy: „Jen jsem říkal, na co mě lidé upozorňovali. Já jen chci, aby se schvalovaly férové zákony, aby pro všechny platily stejné podmínky.“ To, že nebyl však pozměňovací návrh připraven přímo pro Romana Janouška, dokázat ale neuměl.

A toho, že vše může být označeno za jeden velký omyl, se obává i Jiří Koskuba. „Nechtěná nahrávka se zase kupodivu motá kolem Věcí veřejných a možné korupce. Uvidíte, že to bude „jen“ omyl. Ještě že tak! Vždyť v této zemi razí vláda pravidlo: padni komu padni! Měli bychom se zeptat. Komu, co a kam,“ shrnuje závěrem pro ParlamentníListy.cz své dojmy z celé kauzy poslanec.

Přepis nahrávky:

9:41

A. Čau.

B. Čau.

A. Co tady škodíš?

A. Hele, tak nějako. Já odejdu. Ale oni asi teda ty hlasy od nás daj,

ale ten zákon o pozemních komunikacích, že se tam připravuje byznys

pro Janouška. To teda je docela drsný. S těma reklamama.

B. No to jo.

A. To je totalně nahovno.

B. ...nesrozumitelné...

A. Zejtra budu mít jednoho takovýho. Jako já už bych nakonec skousnul

to mýtný. Ale jestli je to pravda.

B. Já si myslím že jo. Zrušíme jedny bilboardy aby si jiný mohl

postavit jinde jo. Já jsem to tam nenašel teda jo.

A. No vyženeš ty ostatní.

A. No je. Že tam máš prostě, zrušíš ty cedule, ale oni můžou prostě to

dát potom na ty jako ty provozovny kolem. Že jo. Na ty motoresty a to.

Že prej to je zajímavej byznys.

A. A tím už to začne. Chápeš? To je prostě já nevim.

B. A to je pozmněňovák, nebo to je ve vládním návrhu?

A. Prosímtě oni, nejdřív to mělo být jenom mýtný, pak přidali reklamu,

reklamní billboardy, pak přidali

B. A to je vládní návrh?

A. Je to vládní návrh. Ale tam je nějakej ten Severův pozmněňovák, tak

já nevim. Aspoň ho vykostit, ale já fakt nevím co je dobře.

B. Hele jestli to Jarouši nedělá pro Janouška. To je úplná blbost jo.

A. Jaktože ne vole? Ten, přeci ten Máta tam shání. Viš co se děje na

dopravě? Dyť to tam pokračuje ten bordel a on tlačí na Dobeše. A

vydírá a vyhrožuje mu aby, prostě tam chtěj napakovat se těma

prachama. Dyť tam to tam pokračuje i ten bordel dál teďka. Takže hele

já prostě. On se snaží někde urvat ty prachy, už neví kde že jo.

A. Dyť se zeptej co se děje kolem toho prostě. A ten Dobeš je

zatlačenej do kouta.

B. Já se právě na dopravě nemám koho zeptat jo.

A. Nechce se pod to podepsat. Já zkusím sehnat důkazy.

B. Dobře. Jo. Jo. Fajn.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…