Kulturně-sportovní fronta v akci: Žokej Váňa, Gott a umělci, co chtějí Mirku na premiérku. Víme více

14.10.2013 15:17

ODS má čím dál tím víc vratké preference. Možná proto modří ptáci vyrazili před časem v Praze s kampaní „Mirka na premiérku“. V rámci ní minulý pátek společně s Miroslavou Němcovou poobědvaly v pražské kavárně Louvre osobnosti veřejného života. Jde například o herečku Ivu Janžurovou, herce Michala Pavlatu či psychiatra Cyrila Höschla. Podle politologa Jana Bureše ale veřejně deklarovaná podpora umělců nijak zásadně preference stran nebo kandidátů nezmění.

Kulturně-sportovní fronta v akci: Žokej Váňa, Gott a umělci, co chtějí Mirku na premiérku. Víme více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Legendární zpěvák Karel Gott

Umělci, sportovci a různé celebrity začali ve velkém přes média sdělovat, koho budou podporovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. Zatímco ANO Andreje Babiše má zajištěn dennodenní „nášup“ od Jaromíra Jágra v podobě televizní reklamy, jiní umělci pak své sympatie dávají najevo přímo - třeba při osobním setkání s některými politiky. Příkladem je pak páteční sešlost bývalé šéfky Poslanecké sněmovny a lídryně ODS Miroslavy Němcové s herci a dalšími osobnostmi umělecké sféry v Café Galerii Louvre.

„Jsem velmi ráda za podporu, kterou mi v závěru týdne na setkání v Café Galerii Louvre vyjádřili vzácní přátelé a osobnosti v čele s panem Cyrilem Höschlem, profesorem a režisérem Milošem Horanským, panem dirigentem Liborem Peškem, zpěvačkou Petrou Janů či s hereckými osobnostmi, jako je paní Iva Janžurová, Jana Štěpánková, Eva Salzmannová, Zdena Hadrbolcová, Ondřej Pavelka či Michal Pavlata. Těší mě, že mi všichni držíte palce a věříte, stejně jako já, že v těžkých dobách se z boje neutíká a je třeba o to víc držet při sobě a společně se zasazovat o lepší budoucnost,“ napsala pak k tomu Němcová na svůj facebookový profil.

Váňa spadl z koně, ale podpořil Babiše

Jenže tito umělci nejsou zdaleka sami, kdo podporuje konkrétního politika, či politickou stranu. Zářným příkladem je kupříkladu žokej Josef Váňa, který krátce po dostihu Velké pardubické, kterou skončil nešťastně pádem z koně, řekl České televizi:

„Kdyby volby vyhrál pan Babiš, aby ten sajrajt, co tady přetrvává, dal do pořádku, tak bych byl hrozně rád. To by se mi splnilo třetí přání v tomhle roce."

Váňa přitom ještě v minulých volbách neúspěšně kandidoval do sněmovny za TOP 09 a v roce 2008 zkoušel štěstí v krajských volbách na kandidátce lidovců.

Gott se bije za Babiše?

Ale ve fóru jsou i další jména. TOP 09 podpořil herec a režisér Zdeněk Svěrák, jenž už v prezidentské volbě podporoval předsedu „topky“ Karla Schwarzenberga. Stranu svobodných občanů podporuje herec Ivan Mládek a ANO Andreje Babiše má podle všeho v oblibě ještě Karel Gott.

Pěvec sice své sympatie Babišovi neprojevil přímo, z jeho slov lze ale přinejmenším podle komentátora Marka Stoniše z Reflexu podporu miliardáře vytušit. A to prý už z toho, že loňské turné Karla Gotta nazvané Agrofert Tour finančně zaštiťoval právě Babišův Agrofert.

„Samozřejmě mám svého jasného favorita. Myslím, že ta osoba něco dokázala. V politice zatím moc ne, ale je to velmi úspěšný člověk. Ten, kdo umí dát dohromady velké věci, ten může dát dohromady i stát,“ řekl totiž Gott pro Novinky.cz  a podle Stoniše údajně není žádnou záhadou, koho tím myslí. „Jistě ne úsvita Okamuru nebo lidovce Bělobrádka. Takto podpořil zlatý slavík ve sněmovních volbách Andreje Babiše,“ píše redaktor Reflexu v článku „Karel Gott: Od Husáka k Babišovi“.

Jenže mohou vůbec populární osobnosti významněji zasáhnout do boje o poslanecké posty?

Je to jen pomocný signál...

„Obecně si myslím, že veřejně deklarovaná podpora umělců nijak zásadně preference stran nebo kandidátů nezmění. Prostě je to jen jakýsi signál, taková zajímavost pro voliče,“ uvedl v tomto kontextu pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

Podle něj ovšem není vyloučeno, že by některé voliče, co ještě váhají mezi dvěma stranami a dlouhodobě se jim líbí některá z nich, avšak mají o ní stále jistou pochybnost, že jim pak sympatie umělce v rozhodnutí pomůže.

„Ve chvíli, když pro ně nějaká pozitivně vnímaná osobnost – tedy populární herec, či zpěvák jakoby řekne: ´tak já podporuji Miroslavu Němcovou´ tak to může voliče nalomit či dokonce rozhodnout. Ale rozhodně bych tomu nepřikládal větší význam,“ vysvětlil dále Bureš.

Problém je pak podle něj v tom, že i tzv. populární osobnosti mohou být veřejností vnímány různě.

"Někdo je vnímám jako silná autorita, jako třeba Radovan Lukavský a někdo může být vnímaný jako podivný kašpárek, jako třeba Ivan Mládek. Já to ale nechci takto personifikovat, jenom na příkladech chci ukázat, že ne každá osobnost má ve společnosti stejnou váhu. Žokej Váňa je relativně populární, je to osobnost, která se nesmazatelně zapsala do dějin dostihů, ovšem lidem, kterým třeba koňské dostihy vůbec nic neříkají, tak pro ně ani jeho nedělní vyjádření nic neznamená. Je to pro ně jenom jakási informace z řady tisíců jiných. Proto bych tomu nedával až tak zásadní význam. Navíc je tady problém, že řada umělců už podporuje politiky velmi dlouhou dobu, a po tuto dobu také mění své názory,“ uvedl dále politolog a řeč stočil na zmiňovaného Jaromíra Jágra, který na začátku devadesátých let podporoval ODS.

Vždyť Jágr dlouho podporoval ODS!

„Jágr dlouhá léta podporoval ODS, takže mnoho voličů si dnes řekne: ´Tak on ještě ke všemu změnil názor, už se mu nehodí ODS.' Já si ale rozhodně nemyslím, že růst preferencí Andreje Babiše – pokud nějaký růst vůbec je – by byl díky Jágrovi. Myslím, že i jeho jméno hraje naprosto okrajovou roli. Totiž voliči většinou nemají rádi, když se jim někdo takto vnucuje, neboť mají pocit, že ty strany je podceňují, že si myslí, že nemají vlastní rozum, a tak proto jim musí radit Janžurová, Jirásková, či Bílá, koho mají volit,“ zdůraznil Bureš.

„Na druhou stranu bych byl velmi opatrný být těmito herci, neboť si myslím, že jejich hlas pro konkrétní stranu nakonec může uškodit jim samotným. U politiků pak něco jiného je, když konkrétní herec nebo nějaká jiná postava přímo do politiky vstoupí a kandiduje za konkrétní stranu, přestože si přesně nepamatuje, za koho kandiduje. Tohle i přesto určité hlasy přinese,“ zmínil Bureš s tím, že ale u podpory Němcové ze stran umělců se musí rozlišovat právě to, že jde o ní samotnou, tedy ne o primární podporu ODS.

„Tady se jedná primárně ze strany umělců o podporu Miroslavy Němcové, která je i pro řadu voličů jiných stran přece jenom určitou autoritou. Je to minimálně dáma velmi kompromisní, která v politice má spíš pozitivní image i jako bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny. Takže ze strany umělců je to také důraz na to, že je to nová naděje už proto, že je to žena, že kandiduje poprvé v čele takovéhle strany a že má image možné premiérky,“ dodal Bureš.

Pavlata: Chtěl jsem do ODS vstoupit kvůli Klausovi

Jenže i přes kampaň „Mirka na premiérku“ má ODS stále mizivé preference. Tak třeba aktuální předvolební průzkum agentury TNS Aisa pro Českou televizi necelé dva týdny před volbami ukázal, že tradiční česká pravice míří k drtivé porážce. Občanské demokraty by podle šetření volilo jen 6,5 procenta lidí, což při statistické odchylce 1,5 procenta znamená, že by tato strana mohla mít problém i s tím, aby se vůbec dostala do Poslanecké sněmovny.

S tím ovšem ovšem nesouhlasí herec, hudební režisér a občasný žurnalista Michal Pavlata, který se v pátek setkal s Němcovou na již zmiňované schůzce v Café Galerii Louvre.

„ODS by neměla vymizet z politického spektra. Je to strana, kterou založil Václav Klaus a ta myšlenka, s níž založena byla, je pořád úžasná a říká: ´Občane, nespoléhej se na stát, spoléhej se sám na sebe a hledáš-li pomocnou ruku, najdeš ji na konci svého ramene. Snaž se být nezávislý a vzdělávej se, šetři a pracuj.' Tohle všechno přinesl do vínku Václav Klaus a já si myslím, že ta myšlenka je pořád platná a to jakkoliv se Klaus již od ODS distancuje,“ řekl Pavlata ParlamentnímListům.cz.

Němcové fandí prý již z toho důvodu, že vstoupila do vrcholové politiky a do ODS až po takzvaném Sarajevském puči.

Němcová? To je úžasná, krásná a šaramantní dáma

„Tedy v době, kdy se moc nevyplácelo tam vstupovat, protože loď ODS se tehdy hodně nakláněla, ale Klaus to přesto ustál. I já jsem chtěl dvakrát vstoupit do ODS, a vždy to bylo kvůli Václavu Klausovi. Poprvé, abych ho po tom Sarajevském atentátu podpořil a nyní to bylo kvůli němu také, neboť se mi zdá, že okopává ODS kotníky. Tentokráte bych tak vstoupil do ODS ve prospěch Miroslavy Němcové. Je to úžasná, krásná a šaramantní dáma, která je ve svých názorech konzistentní, a je pro mne jedinou zárukou toho, že se ´očišťující se´ ODS opravdu očistí,“ vysvětlil pak Pavlata páteční schůzku s Němcovou.

Do voleb zbývá 12 dní. Podle politologa Bureše se ale dá předpokládat, že do kampaní stran se vloží za tu dobu ještě jiní umělci.

„Dalo by se říci, že ještě někdo z nich dá najevo sympatie. Volby se blíží a jak se zveřejňují různé průzkumy, tak jednotlivé strany se budou pokoušet – zejména ty, co nemají moc dobré výsledky v průzkumech - ještě takový druh podpory pro sebe zajistit. Je to totiž něco jako pozitivní reklama. Ovšem může se objevit nakonec i něco jako negativní reklama a to paradoxně i ze strany celebrit,“ dodal Jan Bureš a zdůraznil, že on sám nepochybuje pak ani o tom, že akce v Café Louvre vzešla od samotné Miroslavy Němcové.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …