Langer a Kubice. Vůbec ti nejhorší ministři vnitra, míní exkontrolorka, co ví mnohé...

27.09.2013 20:00 | Zprávy

JINÝMA OČIMA Největší morální úhonu zažilo silové Ministerstvo vnitra za šéfování Ivana Langera a Jana Kubiceho. Chovali se tam jako v soukromém podniku, ale platili jsme to všichni. Vnitro a potažmo téměř celá státní správa je zanesena lidmi, kteří jen mlčí a před nekalostmi zavírají oči. Tak vzpomíná bývalá kontrolorka Ministerstva vnitra Helena Bartůňková na své šéfy.

Langer a Kubice. Vůbec ti nejhorší ministři vnitra, míní exkontrolorka, co ví mnohé...
Foto: hns
Popisek: Úřednice Helena Bartůňková si postěžovala na poměry na ministerstvu vnitra a dostala výpověď

„Největší morální úhony dosáhlo Ministerstvo vnitra za působení Ivana Langera a Jana Kubiceho. Pro ty dva nebylo nic nemožné. Chovali se ve státní správě jako v soukromém podniku, avšak s tou výjimkou, že to neplatili ze svého, ale z daní daňových poplatníků. Vedoucí funkce obsazovali svými kamarády a ty vedoucí, které tam nechali, upláceli vysokými odměnami, aby si zajistili jejich loajalitu, tedy mlčení o zrůdných praktikách, které do vnitra zanesli,“ říká na úvod bývalá kontrolorka Helena Bartůňková, kterou z vnitra loni propustili. Reaguje tím na údajné tristní poměry mezi úředníky tohoto resortu. Například na to, že minulý ministr Jan Kubice přiznal při odchodu svému tehdejšímu prvnímu náměstkovi Jaroslavu Hruškovi rentu pětašedesát tisíc korun, což zarazil nynější ministr v demisi Martin Pecina.

Praktiky na vnitru

„Kdo s těmito praktikami nesouhlasil, byl odejit. Tak si lze lehce představit, jakými lidmi je státní správa v současné době obsazena. Jednak těmi, kteří se neštítí podílet na nekalostech, a jednak těmi, kteří z existenčních důvodů pouze přihlížejí a mlčí. Konkurenční doložky ve státní správě jsou nestoudností a není nic jednoduššího, než je drobnou právní úpravou zakázat. To by ale k tomu musela být politická vůle,“ sděluje dále Bartůňková s tím, že Kubice přiznal Hruškovi zmíněnou měsíční rentu právě na takzvanou konkurenční doložku. Ministerstvo vnitra se již dříve opakovaně odmítlo k jejím komentářům vyjádřit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…