Lídr kandidátky v Průhonicích sedm let donášel na studenty. Soudruzi si ho pochvalovali

02.09.2022 5:00 | Kauza

EXKLUZIVNĚ „Do Průhonic jsme se přistěhovali v roce 1995, hledali jsme místo, kde bychom měli zahradu a kde by naše děti mohly vyrůstat v klidném, zdravém a pěkném prostředí," uvádí ke své kandidatuře za Pro Průhonice lídr Petr Choulík. Na listině je veden jako sedmdesátiletý důchodce.

Lídr kandidátky v Průhonicích sedm let donášel na studenty. Soudruzi si ho pochvalovali
Foto: Archiv bezpečnostních sborů
Popisek: Ze svazku s krycím jménem Rezek

Mnohem citlivější než jeho stávající práce pro radnici je ovšem minulost.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí
Tu ParlamentníListy.cz rozryly na základě svazku s krycím jménem Rezek, registrační číslo 10993. Navzdory doporučené skartaci zaměstnanců socialistického ministerstva vnitra doposud přežil. Lze z něj vyčíst celou Choulíkovu anabázi s kontrarozvědkou, která probíhala mezi lety 1977-1983.

K vázacímu aktu, což bylo oficiální potvrzení spolupráce mezi fyzickou osobou a III. odborem FMV (hlavní správa vojenské kontrarozvědky SNB), došlo dne 8. listopadu 1977 v restauraci Rostov v Praze 1.

Vázací akt provedl starší referent, podporučík Doskočil, za přítomnosti náčelníka téhož oddělení, soudruha RSDr. npor. Kubíčka.

Aktu předcházela důkladná prověrka Choulíkovy rodiny i jeho vztahu k socialistickému (z)řízení republiky. Z údajů, jež agenti zpracovali, byl Choulík velmi společenský a obecně pozitivně vnímaný. I přesto měl jeden škraloup, kdy se v šestnácti letech negativně vyjádřil ke vstupu „spojeneckých vojsk“ Varšavské smlouvy.

Ze zmíněného svazku. zdroj: ABS

Složku doporučuji zničit, stejně jako korespondenci. Poručík P. Vorkouhlík

Mladík akci nazval okupací, po čemž „mnoho soudruhů nechápalo", že byl přijat za kandidáta a později za člena KSČ.

Přesnou spolupráci popíšeme v samostatném materiálu.

Podstatné ovšem nyní je, že Choulík spolupracoval, což je ve svazku zmíněno nesčetněkrát, na ideovém základě a dobrovolně. Jeho hlavním úkolem byly organizované mládežnické spolky a činnost Mezinárodních oborových sdružení studentů na vysokých školách ekonomických, obchodních, lékařských, farmaceutických a technických.

Například v roce 1981 byl Choulík alias Rezek nasazen do skupiny zabývající se perspektivním rozvojem mládežnického hnutí v ČSSR.

Po dobu spolupráce s StB bylo uskutečněno 57 schůzek a Choulík na nich předal 49 zpráv. Celý jeho svazek čítá 33 stran osobní části, 13 stran finančních dokladů, 133 stran vlastních zpráv a pět stran korespondence a pomocných písemností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…