Lídr kandidátky v Průhonicích sedm let donášel na studenty. Soudruzi si ho pochvalovali

02.09.2022 5:00 | Kauza

EXKLUZIVNĚ „Do Průhonic jsme se přistěhovali v roce 1995, hledali jsme místo, kde bychom měli zahradu a kde by naše děti mohly vyrůstat v klidném, zdravém a pěkném prostředí," uvádí ke své kandidatuře za Pro Průhonice lídr Petr Choulík. Na listině je veden jako sedmdesátiletý důchodce.

Lídr kandidátky v Průhonicích sedm let donášel na studenty. Soudruzi si ho pochvalovali
Foto: Archiv bezpečnostních sborů
Popisek: Ze svazku s krycím jménem Rezek

Mnohem citlivější než jeho stávající práce pro radnici je ovšem minulost.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí
Tu ParlamentníListy.cz rozryly na základě svazku s krycím jménem Rezek, registrační číslo 10993. Navzdory doporučené skartaci zaměstnanců socialistického ministerstva vnitra doposud přežil. Lze z něj vyčíst celou Choulíkovu anabázi s kontrarozvědkou, která probíhala mezi lety 1977-1983.

K vázacímu aktu, což bylo oficiální potvrzení spolupráce mezi fyzickou osobou a III. odborem FMV (hlavní správa vojenské kontrarozvědky SNB), došlo dne 8. listopadu 1977 v restauraci Rostov v Praze 1.

Vázací akt provedl starší referent, podporučík Doskočil, za přítomnosti náčelníka téhož oddělení, soudruha RSDr. npor. Kubíčka.

Aktu předcházela důkladná prověrka Choulíkovy rodiny i jeho vztahu k socialistickému (z)řízení republiky. Z údajů, jež agenti zpracovali, byl Choulík velmi společenský a obecně pozitivně vnímaný. I přesto měl jeden škraloup, kdy se v šestnácti letech negativně vyjádřil ke vstupu „spojeneckých vojsk“ Varšavské smlouvy.

Ze zmíněného svazku. zdroj: ABS

Složku doporučuji zničit, stejně jako korespondenci. Poručík P. Vorkouhlík

Mladík akci nazval okupací, po čemž „mnoho soudruhů nechápalo", že byl přijat za kandidáta a později za člena KSČ.

Přesnou spolupráci popíšeme v samostatném materiálu.

Podstatné ovšem nyní je, že Choulík spolupracoval, což je ve svazku zmíněno nesčetněkrát, na ideovém základě a dobrovolně. Jeho hlavním úkolem byly organizované mládežnické spolky a činnost Mezinárodních oborových sdružení studentů na vysokých školách ekonomických, obchodních, lékařských, farmaceutických a technických.

Například v roce 1981 byl Choulík alias Rezek nasazen do skupiny zabývající se perspektivním rozvojem mládežnického hnutí v ČSSR.

Po dobu spolupráce s StB bylo uskutečněno 57 schůzek a Choulík na nich předal 49 zpráv. Celý jeho svazek čítá 33 stran osobní části, 13 stran finančních dokladů, 133 stran vlastních zpráv a pět stran korespondence a pomocných písemností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…