Lukša chválí RUD: Konec korupce a klientelismu

31.05.2012 12:48

ROZHOVOR Pavol Lukša, starosta Čeladné a kandidát na hejtmana Moravskoslezského kraje za TOP 09 a STAN je jedním ze zastánců novely rozpočtového určení daní, kterou ve středu 23. května předložil vládě ministr financí Miroslav Kalousek. Lukša tvrdí, že pro obce a města znamená navýšení financí impulz pro jejich další rozvoj a udržení veřejných služeb. Navíc nebudou muset být odkázány na dotace a dovolí jim stabilizaci a realizaci důležitých investičních programů, ať do škol, oprav obecních budov, či podpory sportu a dalších aktivit.

Lukša chválí RUD: Konec korupce a klientelismu
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

V čem jako starosta a politik vidíte největší přínos novely?


Oproti dnešním pouhých 6 800 korunám na obyvatele si i ta nejmenší obec díky novele přilepší řádově o stovky až tisíce korun. Nejvíce získají obce od 500 do 50 tisíc obyvatel, které na nespravedlivý systém dělení daní dosud nejvíce doplácely. Kromě přerozdělení financí dojde také k nastavení standardní evropské podmínky financování. Toto opatření je transparentnější a zamezuje korupci a klientelismu.


Novela zákona počítá se snížením příjmů u čtyř největších měst o 1,1 miliardy, což je méně než požadoval původní návrh. Tyto peníze poputují do ostatních obcí a měst kraje. Město Opava si kupříkladu polepší o necelých 24 milionů korun. O podobnou částku se jedná i v případě Nového Jičína. Na novele zákona však vydělají hlavně menší obce, mezi které se řadí například i Andělská hora. Ta získá dle nového nastavení o pět tisíc korun na osobu navíc.
Ostravě se nakonec oproti původně zamýšleným 900 milionům korun sníží rozpočet pouze o necelých 158 miliónů, ale primátorovi Petru Kajnarovi se to nelíbí a míní tento stav ještě zvrátit.

Tento návrh není vůbec likvidační, jak je často nesmyslně označováno zástupci města Ostravy v čele s primátorem. Toto strašení veřejnosti nemá své reálné opodstatnění. Za posledních deset si Ostrava zvykla na vysoké příjmy, které jsou na úkor menších obcí a měst, a nyní nechtějí přijmout svou zodpovědnost a snažit se hledat cesty k efektivnějšímu hospodaření.


Kandidujete na hejtmana a v současné době jste jediným představitelem TOP 09 v zastupitelstvu MSK. Kolik si myslíte, že získáte křesel v podzimních volbách?


Moravskoslezský kraj je výrazně levicový, přesto si myslím, že náš volební program osloví ty jeho občany, kteří budou hledat zodpovědný a realistický program pro jeho budoucnost. Počet křesel, která TOP 09 získá, si v současné době netroufám odhadnout.


Jak vypadá v současné době vaše voličská základna?  Neubylo vám po posledních politických kotrmelcích v naší zemi příznivců?


Síla TOP 09 je v tom, že plní transparentně svůj reformní volební program, díky kterému jí dali voliči v parlamentních volbách svůj hlas. Politické kotrmelce se týkají našich koaličních partnerů ve vládě a jsem přesvědčen o tom, že to naši voliči rozlišují.


Ve vašem předvolebním prohlášení jste řekl: Zavedu přísné a náhodné kontroly nad hospodařením s veřejnými financemi a zamezím tak dalšímu nehospodárnému zacházení s penězi. Myslíte si, že současná garnitura vedení kraje s penězi nezachází hospodárně?


Bylo by strašně jednoduché - a populistické strany to rády dělají - říct ano. Já měl spíše na mysli, že v době, kdy je obecně nedostatek finančních zdrojů, bychom neměli plýtvat penězi na projekty, které nepovedou k nastartování růstu tohoto kraje, ale svými provozními náklady naopak zatíží budoucí rozpočty, a to nejen obcí, ale i samotného kraje.


Chcete udělat pořádek v krajském zdravotnictví a zajistit občanům Moravskoslezského kraje kvalitní zdravotní péči v dostupné vzdálenosti, jak? Hodláte něco udělat také s Novojičínskou nemocnicí?


Nastartujeme v kraji proces efektivního zdravotnictví, abychom zajistili kvalitní péči nemocným i v budoucnu. Náš kraj má oproti zbytku republiky unikátní mix soukromých i krajských zdravotnických zařízení. Tuto skutečnost je třeba respektovat a zdravotní péči restrukturalizovat v zájmu kvalitní a efektivní léčby pacientů.


Základní zdravotní péče bude poskytována 7 krajskými nemocnicemi tak, jak jsou na ni lidé zvyklí. Zavedeme však specializaci jednotlivých zdravotnických zařízení, aby v kraji vznikla špičková specializovaná zdravotní centra v určitých konkrétních oborech, jako je například ortopedie nebo kardiologie. Tím zajistíme personální stabilizaci odborníků, lepší využití investic a vyšší kvalitu léčby a ekonomickou efektivitu v těchto centrech. Zjednodušeně lze říci, že v každém městě nemůže být fakultní nemocnice.


Z krajského zdravotního „velínu“ budeme moderně a efektivně řídit například nákup speciálního zdravotního materiálu, investice, centrálně budeme vyhodnocovat kvalitu léčby, efektivitu a výkonnost jednotlivých krajských zdravotních zařízení. Efektivním chodem zdravotnictví v Moravskoslezském kraji dosáhneme kýženého stavu, kdy všechna krajská zařízení budou ekonomicky soběstačná a budou fungovat bez krajských dotací.


Jak chcete zajistit dokončení páteřních dopravních tepen v rámci Slezského kříže v současné nedobré finanční situaci státu?


Je třeba se soustředit na získání peněz nejen ze státního rozpočtu, ale také ze Státního fondu dopravní infrastruktury a evropských zdrojů.

Slibujete zároveň Moravskoslezský kraj otevřít zahraničním trhům, jak si to představujete?


Klíčem je kvalitní dopravní dostupnost kraje prostřednictvím pozemní i letecké dopravy a systematická příprava a podpora příležitostí pro umístění zahraničních investic jak ve spolupráci s regionálními partnery tak s vládními ekonomickými resorty a ministerstvem zahraničních věcí.

S kým si umíte v případě dobrého volebního výsledku představit v kraji spolupráci?


S ostatními demokratickými partnery, se kterými nalezneme základní programovou shodu v cestách ke stabilní a perspektivní budoucnosti kraje.

Jak vypadá vaše volební kandidátka? Kolik máte na ni kandidátů a v jakém věkovém průměru?


65 míst na společné kandidátce jsme obsadili společně se členy hnutí Starostové a nezávislí, kteří mají 23 kandidátů, TOP 09 má kandidátů 42. Věkový průměr kandidátů ještě přesně vyhodnocený nemáme, odhaduji však, že se bude pohybovat okolo 40 let.


Co považujete za stěžejní ve svém volebním programu?


Díky novele zákona o rozpočtovém určení daní lze říci, že se drtivé většině měst a obcí v kraji zvýší obecní rozpočty o částky v řádu milionů korun a i v ekonomicky těžké době tak dostanou novou šanci ke své nezávislosti a zodpovědnému rozvoji.


Chystáte nějaké zajímavé volební akce?

Ano, nechejte se překvapit.


 

Kdo je Pavol Lukša
Pavol Lukša se narodil v roce 1962 v Turzovce, na Slovensku, ještě v témže roce se však rodina přestěhovala do obce Čeladná, kde žije s manželkou Jaroslavou a třemi dětmi dodnes.
Vystudoval Střední Lesnicko-technickou školu v Hranicích na Moravě. Po vojně pracoval u Severomoravských státních lesů Krnov, poté byl  zaměstnán v 1. brněnské strojírně s.p.
V roce 1990 vstoupil do tehdejší ČSL. Od května 1992 do prosince 1994 byl místostarostou Čeladné a od prosince 1994 deset let zastával funkci starosty. Od prosince 2004 do listopadu 2008 byl statutárním náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu a životní prostředí.
V letech 2005 – 2006 zastával funkci místopředsedy KDU-ČSL, v letech 2003 – 2009 byl předsedou krajské organizace této strany v Moravskoslezském kraji. Od roku 2006 až dosud je opět starostou obce Čeladná. Od listopadu 2008 je členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje. V červnu 2009 z KDU-ČSL vystoupil. V podzimních krajských volbách kandiduje za TOP 09 a STAN na funkci hejtmana Moravskoslezského kraje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …