Máme nová zjištění o městě, kde vládne senátorka hnutí ANO. Jde o miliony i podivný přístup policie

13.08.2018 12:06

Jak je zvykem, tak i před letošními blížícími se komunálními volbami stoupá napětí na radnicích po celé republice. Nejinak je tomu v Žatci, o kterém jsme v minulosti několikrát psali v souvislosti s tamní teplárnou. Žatecká teplárenská je údajně také nejčastějším bodem na jednání zastupitelů města. Jako jinde v republice jsou po každých volbách dosazeni do vedení teplárny noví členové představenstva a dozorčí rady. Připomeňme, že město Žatec je jediným akcionářem této společnosti.

Máme nová zjištění o městě, kde vládne senátorka hnutí ANO. Jde o miliony i podivný přístup policie
Foto: Archiv ZH
Popisek: Starostka Žatce Zdeňka Hamousová (BPP)

ParlamentníListy.cz v minulosti uvedly, že se kauze budou věnovat i nadále. Podle našich informací je totiž situace kolem teplárny opravdu želízkem v ohni.

Dříve byla například správcem informačních technologií provozů Žatecké teplárenské, a. s. (ŽTas) společnost GRAPE SC, jejímž majitelem je Jaroslav Hladký – zároveň radní města Žatec. ParlamentníListy.cz o něm psaly také v souvislosti se zprávou společnosti Ernst & Young, která upozornila na podivné vazby představitelů města a Žatecké teplárenské a celkově na špatné hospodaření v teplárně v době, kdy členkou představenstva byla současná starostka Zdeňka Hamousová (zároveň senátorka za ANO).

Anketa

Přejete si, aby Jiří Drahoš zasedl v Senátu?

3%
97%
hlasovalo: 19487 lidí
Velmi zvláštní situací, která byla nakonec důvodem k podání trestního oznámení, bylo podle našich zjištění poptávkové řízení na rekonstrukci síťové infrastruktury. Vlastnictví společnosti GRAPE SC radním Hladkým byl údajně jeden z hlavních důvodů, proč jeho firma nebyla oslovena mezi kandidáty tohoto poptávkového řízení. GRAPE SC i přesto, že nebyla oslovena, podala zadavateli ŽTas svoji nabídku. Ta nebyla z výše uvedených důvodů zohledněna. Firma radního Hladkého však podala námitku.

„Byli jsme překvapeni, že firma GRAPE SC předložila nabídku, ačkoliv od nás vůbec neobdržela poptávkovou dokumentaci k zakázce malého rozsahu. Jakým způsobem tedy získala podmínky zadání?“ táže se za teplárenské vedení Miroslav Legutko.

Vedení ŽTas nakonec předložilo výhrady k činnosti firmy GRAPE SC. „Z potencionálních dodavatelů lze podle ministerské metodiky vyloučit uchazeče, se kterým má zadavatel špatnou zkušenost,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Legutko. Problémy se společností GRAPE SC byly podle jeho slov tyto:

  • Již v září 2015 při vytváření kopie mailové korespondence pro potřeby PČR došlo vinou pracovníka správce IT ke ztrátě mailové korespondence.
  • K úplné ztrátě účetních dat za období duben až srpen 2016 došlo opět vinou správce IT. Protože se databázi nepodařilo obnovit, nápravu zajistil za úhradu výrobce software. Vyhledání a doplnění ztracených dat se pak podařilo za cenu přesčasů pracovníků účtárny.
  • Internetový provider GRAPE SC využívá optických tras bez smluvního vztahu a adekvátního protiplnění. Během analýzy byly objeveny další nesrovnalosti ve využívání prostor teplárny zmíněnou firmou. Do současné doby se nedospělo k uspokojivým závěrům obou partnerů. GRAPE SC nadále zdarma využívá majetek ŽTas bez jejího souhlasu.

Vzhledem k tomu, že společnost ŽTas nepovažovala obálku od GRAPE SC za nabídku, zůstala zapečetěná v trezoru a neporušená byla předána PČR.

Únik informací z počítačové sítě podnítil ŽTas k podání trestního oznámení na neznámého pachatele. Přestože se k mailové komunikaci může dostat útočník různými způsoby, policie prověřila poštovní server bez nalezení pachatele. Vyšetřovatel se také údajně spokojil s výpovědí výkonného ředitele GRAPE SC Štěpána Beneše, že informace o zadání zakázky zahlédl na stole vítězné firmy.

V současnosti policie pokračuje v pátrání. V tuto chvíli ovšem proti současnému vedení teplárenské společnosti. Tématem šetření má být zakázka na rekonstrukci kotlů. Připomeňme, že zpráva Ernst & Young se zaměřila právě na toto téma.

A v rámci výběrového řízení a celého procesu našla řadu nesrovnalostí. První výběrové řízení, které bylo uskutečněno ještě za doby minulého vedení. Podle zákulisních informací byla zakázka ušita na míru konkrétní společnosti a právě tato společnost se také podílela přes své „spřátelené firmy“ na samotném zadávacím řízení. Nicméně zakázku nevyhrála a výběrové řízení bylo zrušeno. Tato společnost nakonec nevyhrála ani v opakovaném výběrovém řízení na rekonstrukce kotlů v řádech desítek milionů. Nicméně toto prý policie neřeší, naopak údajně hledá trestný čin aktuálního vedení, údajně za možné porušování povinnosti řádného hospodáře.

Kolem Žatecké teplárenské se toho děje opravdu mnoho. Od provázanosti tamních politiků a získávání zakázek z teplárny pro své soukromé společnosti, špatné hospodaření v minulých letech (psali jsme například o machinacích ohledně dřevní štěpky, které byla podle zprávy Ernst & Young špatně vykazována – v určitých letech došlo k enormnímu nárůstu zásob, a to do takové výše, že by se štěpka nevešla do skladovacích prostor, v dalších letech pak zase k jejímu razantnímu úbytku) po předraženou a podle některých zcela zbytečnou rekonstrukci kotlů.

Shora zmíněné informace jsme chtěli ověřit také u radního města Hladkého.

1) Je pravdou, že Vaše společnost v minulosti zaslala nabídku na rekonstrukci síťové infrastruktury Žatecké teplárenské, aniž by Vaše společnost byla poptána?

2) Jak jste se k informacím ohledně poptávkového řízení dostali?

3) Je pravdou, že Vaše společnost podala proti rozhodnutí o vyloučení Vaší nabídky námitku?

4) Je pravdou, že Žatecká teplárenská Vaši společnost neoslovila nejen z toho důvodu, že jste byl radním města, ale také proto, že s Vašimi službami nebyli v minulosti spokojeni – například v roce 2015 došlo chybou správce IT ke ztrátě mailové korespondence, došlo k úplné ztrátě účetních dat za období duben – srpen 2016?

(foto ze 3. jednání Zastupitelstva města Žatce dne 31. 5. 2018)

Odpověď radního města nabízíme v původní verzi bez redakčních zásahů:

„Dobrý den,

nemám problém odpovědět na Vaše veškeré otázky, ale smysl mých odpovědí mi uniká, když nehodící se nepublikujete a stále informujete jednostranně podle podkladů skupinky zastupitelů a představitelů Žatecké teplárenské, kteří se snaží těmito smyšlenými kauzami odvést pozornost od toho, že sami jsou obviněni z trestného činu „poškozování zájmů EU“ a s nimi celá akciová společnost.

Vaše minulá otázka, na kterou jsem Vám celkem obsáhle odpověděl, nebyla publikována. Mohu vědět proč???

Dále mi bylo z několika zdrojů oznámeno, že Parl. listy Vaším prostřednictvím žádají městské organizace v Žatci aby sdělily, kolik zaplatily mým firmám za různé služby, a to za posledních deset let.

Pokud budete chtít, jsem připraven vám tyto informace také sdělit.

Tyto informace shromaždoval před časem jistý pan Legutko, který obesílal městské organizace podobným způsobem.

U něho a jemu podobných tyto kroky chápu, byl jsem první, kdo upozornil na jejich nekalé praktiky v ŽATECKÉ TEPLÁRENSKÉ SPOLEČNOSTI – např. při proplácení faktur za práce, které nebyly nikdy provedeny, a podobně.

Dnes jsou někteří z nich obviněni a i jejich stížnost proti obvinění byla zamítnuta.

Jejich pomstu zažívám já i moje rodina celkem pravidelně. V minulosti se mi dokonce po soudním jednání museli někteří omluvit a vzít svá tvrzení zpět. I v současné době jsme podali TO na pracovníky Teplárenské, kteří tvrdí, že naší vinou přišli o data a podobně, že jsme ukládali do výkopů teplárenské naše datové kabely bez předchozí dohody atd .

Ptám se tedy, zdali má smysl odpovídat na Vaše dotazy, pokud to s mou odpovědí dopadne jako minule???“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …