Marta Kubišová: Schwarzenberg má pravdu. Kdyby se Václav Havel dožil dneška...

18.12.2013 8:00

Špatné myšlenky, nespokojenost s poměry, velké roztrpčení. Tak by nejspíš Václav Havel vnímal současnou společenskou situaci v Česku. ParlamentníListy.cz o tom hovořily s jeho dvěma blízkými kamarádkami, Martou Kubišovou a Táňou Fischerovou. Obě za Václava zapálí svíčku.

Marta Kubišová: Schwarzenberg má pravdu. Kdyby se Václav Havel dožil dneška...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Kubišová

„Všude prohlašuju, že jsem Havlovka, ať se mě nikdo neptá na nějaké politické názory,“ podotkla s úsměvem zpěvačka Marta Kubišová. Uběhly dva roky od smrti Václava Havla a tuzemská společnost se jako opilec stále potácí od deseti k pěti. Naděje je prý v mládí. Tak to ostatně vnímá i herečka Táňa Fischerová. Obě byly velkými kamarádkami prvního českého prezidenta a pro ParlamentníListy.cz si na něj zavzpomínaly.

První svíčka: Havlovka Marta

„Mám bohužel představení, takže jsem se musela z oficialit omluvit. Už jsem Dáše říkala, že svíčku zapálím až čtyřiadvacátého, kdy chodíme s dcerou jak na náš hrobeček, tedy maminky, babičky a dědy, tak i k hrobu Václava. Už je to naše tradice,“ sdělila Kubišová. Havlovy kritiky nijak nesoudí. „Tak už to většinou bývá. Někdo ho adoruje, někdo má své výhrady. Alespoň se ti lidé odkopají. Já všude říkám: Hele, mě se nic neptejte, jsem Havlovka,“ dodala.

Karel Schwarzenberg řekl ParlamentnímListům.cz těsně po volbách, že by měl v těchto souvislostech Václav Havel starost o budoucnost naší země. „Určitě, s tím souhlasím. Řekla bych úplně totéž, aniž jsem tušila, že to už řekl Karel Schwarzenberg. Také jsem si říkala, že kdyby se toho Václav dožil, tak by určitě nebyl rád. Asi by ho přepadaly špatné myšlenky,“ zmínila Kubišová.

Do budoucnosti však hledí s optimismem. „Mladí se přes všechny tyto události přenesou, ale na vlastní kůži zažijí, jak se demokracii nedaří a začnou sami hledat recepty. Také jsem do šestadvaceti let o politice nepřemýšlela. Věděla jsem, co se kolem děje, ale bylo mi to tak nějak jedno. Když sem přišli Rusové, začala jsem o tom přemýšlet a viděla vše jinýma očima. Bezstarostný mladík si bude chtít posléze založit rodinu a zjistí, co to všechno obnáší. Popřemýšlí a vyvodí vlastní závěry. A tam se to začne tavit. Starat se o věci veřejné či ne? Někteří do toho půjdou,“ podotkla.

Druhá svíčka: Fischerová s úctou

„Když člověk někoho pozná, má ho rád, váží si ho, tak jsou vzpomínky vždy duševní záležitostí. Vzpomínám na Václava s láskou a úctou. Svíčku zapálím za svého blízkého vždy, když nastane výročí jeho úmrtí. Dnes navíc slavíme pětadvacet let založení Českého helsinského výboru. Tam si na něj určitě také vzpomene. Na Václava se dobře vzpomíná. Po člověku zůstává hlavně to dobré a on toho udělal hodně,“ řekla Táňa Fischerová.

Jak sama dodává, je těžké předvídat, jak by někdo přemýšlel. „Václav byl s poměry nespokojen a dnes by to nejspíš vnímal, jako zhoršení všeho, po čem toužil. Na tyto věci byl velmi citlivý. Celé současné, ne velmi dobré, dění by bral s roztrpčením. Těžko ale mluvit za něj, jde jen o domněnky,“ reagovala a ohledně budoucnosti dodala: „Znám skvělé mladé lidi, ale i mládež, která již slouží režimu. Vždy to tak bylo. Nikdy to nebyla kompaktní hmota. A právě v kritické menšině je naděje pro budoucnost. Takoví lidé u nás jsou, proto jsem optimistická. Vidí nedostatky a nebezpečí dnešní společnosti. Nejsou již tak infikovaní minulým režimem. Patří to již k našemu světu, že se dělíme na ty, kteří chtějí době porozumět a snaží se něco dělat, a na ty, kteří se s ní vezou, protože jim to přináší výhody a tolik nepřemýšlí. Světlo vždycky vidím, optimismus u mě nikdy nezahyne.“

Václav Havel zemřel přesně před dvěma lety na Hrádečku u Trutnova po dlouhodobých zdravotních problémech. V posledních měsících života se stranil veřejného života. Jeho ostatkům se následně přímo poklonilo až třicet tisíc občanů. Jejich květiny byly převezeny na lodích do Děčína, kde byly vypuštěny do Labe směrem k Severnímu moři. Nad jeho skonem truchlila většina národa. Je tedy nad slunce jasné, že těch svíček, kromě jedné od Marty a druhé od Táňi, vzplane za Václava nespočet.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …