Marvanová ke kauze Rittig: Žádný strom neroste do nebe

06.12.2011 22:12

Žádná protikorupční policie, ale Nadační fond proti korupci Karla Janečka rozkryl korupční činnost kolem Dopravního podniku Praha. Má důkazy, že za ředitelování Martina Dvořáka vyváděla dobře organizovaná skupina peníze do firmy v Karibiku a desítky milionů končily u lobbisty a vlivného pražského podnikatele Ivo Rittiga, spolumajitele sítě obchodů s luxusním zbožím.

Marvanová ke kauze Rittig: Žádný strom neroste do nebe
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nadační fond proti korupci oznámil, že nashromáždil důkazy o tom, že za ředitelování Martina Dvořáka fungovala kolem Dopravního podniku Praha dobře organizovaná zločinecká skupina. Ta z dopravního podniku vyváděla peníze do firmy v Karibiku. „Vlastní investigativní činností jsme zmapovali finanční toky. A zjistili, že končí u Ivo Rittiga," oznámil člen správní rady Nadačního fondu proti korupci a bývalý šéf rozvědky Karel Randák.

Ivo Rittig má široký podnikatelský záběr. Je spolumajitelem sítě obchodů s luxusním zbožím v Pařížské ulici v Praze, ovšem je také považován za jednoho z „kmotrů" ODS, tedy lidí, kteří propojují politiku s byznysem. Mluvilo se o něm také jako o lobbistovi napojeném na šéfa středočeské ODS a ministra dopravy Petra Bendla, ale i na zakázky kolem pražského magistrátu. Díky tomu Rittig získal přezdívku „Bendlův Dalík".

Z jediné smlouvy plynula provize 73 milionů korun

Právě on podle tvrzení představitelů Nadačního fondu proti korupci královsky profitoval ze smlouvy na tisk jízdenek pro Dopravní podnik Praha. Aby společnost Neograph, a. s. získala tuto zakázku, musela v roce 2007 přistoupit na to, že se prostředníkem v tomto vztahu stane firma Cokeville Assets Inc. z Britských Panenských ostrovů. Ta dostávala polovinu z toho, co Dopravní podnik platil Neographu, aniž musela odvádět nějaké plnění.

V praxi to probíhalo tak, že dopravní podnik zaplatil 34 haléřů za jeden lístek společnosti Neograph, a.s., a ta z této částky předala 17 haléřů firmě Cokeville Assets Inc. Podle Randáka je Cokeville napojena právě na Rittiga. Nadační fond proti korupci má důkazy, že mezi Rittigem a firmou existuje smlouva, na základě které lobbistovi společnost od ledna 2007 do února 2008 vyplatila provize ve výši 73 milionů korun.

Dvořák o prostředníkovi nevěděl, ale pod smlouvou je podepsaný

Dnes už bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák tvrdil, že o prostředníkovi, kterému odvádí půlku peněz za jízdenky, neví. Přitom podle dokumentů, které má Nadační fond proti korupci k dispozici, je pod smlouvou s Neographem podepsán. Musel tak vědět, že miliony z jím vedené firmy odtékaly zbůhdarma. A to Dvořák při svém vynuceném odchodu prohlašoval, že pražské jízdné by se mělo zdražit, protože je moc levné.

„Je to jedna z věcí, které může občanská veřejnost udělat," pochvaluje si pro ParlamentníListy.cz Hana Marvanová, členka ustavujícího výboru sdružení Veřejnost proti korupci, úspěch Nadačního fondu proti korupci. Podle advokátky je třeba, aby byly takovéto věci důsledně oznamovány, protože policie a státní zástupci ne vždy prošetřují všechny informace třeba i z médií, jak je jejich povinností.

Před soudy by se měli dostávat i dosud nedotknutelní

„Vždyť podezření v souvislosti s pražským Dopravním podnikem se už objevují dlouho, policie to měla řešit, ale nekonala," poukazuje bývalá politička. „Normálně by občanské iniciativy neměly suplovat práci orgánů činných v trestním řízení, ale teď je jiná situace. V médiích byla v minulosti popsána řada kauz, ale nikdo je neřešil, viz třeba případ bývalého ministra Řebíčka. Jakmile šlo o vlivné osoby, tak policie nevyšetřovala, nebo nedotahovala šetření do konce," kritizuje Marvanová.

„Jsem si jista, že občanské iniciativy mají smysl, že pohnou věci kupředu a že se budou před soudem zodpovídat i vlivní, kteří se donedávna cítili nedotknutelní. Jinak bych to nedělala. Vždyť žádný strom neroste do nebe. I před třiceti lety si tehdejší mocní mysleli, že tu budou navždy," připomíná bývalá disidentka, která je přesvědčena, že nejen politici si uvědomí svou odpovědnost, ale i velký tlak veřejnosti přispěje k odhalení a následnému trestnímu stíhání v dalších korupčních kauzách.

Za boj proti korupci dostal Michálek půl milionu

„Věřím, že rozkrytí této kauzy znejistí podvodníky v naší zemi a především povzbudí všechny, kteří se snaží bojovat s korupcí," uvedl ke kauze Dopravního podniku předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Jeho fond krátce po založení ocenil půl milionem korun někdejšího šéfa Fondu životního prostředí Libora Michálka, který ohlásil připravované manipulace s eurodotacemi, a sto tisíci korunami Ondřeje Závodského za ohlášení divných zakázek na vnitru.

V reakci na zveřejněné informace ujistil primátor Bohuslav Svoboda, že nová dozorčí rada jako zástupce města důsledně prověří všechny sporné smluvní vztahy za poslední roky. „Město jako stoprocentní akcionář prostě musí prošetřit, zda nedošlo k nehospodárnému nakládání s finančními prostředky Pražanů. Okolo celé kauzy je řada nevyjasněných otázek, na které město musí co nejdříve znát odpověď. Samozřejmostí bude také jasné vyvození odpovědnosti v případě, kdy se prokáže selhání ze strany vedení dopravního podniku," uvedl Svoboda.

K věci:

Průlom: Janeček má důkazy o korupci v pražském dopravním podniku 

Zklamaný Bendl: Místopředsedou nebudu, ale chci být ministrem 

Odstupující šéf DPP: Pražské jízdné by se mělo zdražit. Je moc levné 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …