Mazánek Janoušek s kotětem Bémem mohou být podvod, odhalil Čunek

03.04.2012 13:19

Záznamy telefonátů bývalého pražského primátora a současného poslance ODS Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem vyvolaly různé reakce. Podle prezidenta republiky jsou odposlechy nešťastné a ničí demokracii. Poslanec David Rath naopak naznačil, že pražské politiky a úředníky mohl řídit z restaurace vekslák, což je nepřijatelné. O pravdivosti odposlechů naopak spekuluje senátor Jiří Čunek.

Mazánek Janoušek s kotětem Bémem mohou být podvod, odhalil Čunek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Pavel Bém prozatím odmítá, že by byly odposlechy pravdivé. A o tom pochybuje i lidovecký senátor Jiří Čunek. Poukazuje na možnost zneužití informací. Pavla Béma obhajovat nechce, přesto by rád viděl jasné potvrzení o pravosti všech zveřejněných odposlechů.

„Nabízí se řada otázek. Jestli z nich nebylo něco vymazáno, nebo nebyly pozměněny a podobně. Myslím, že celá záležitost je velmi diskutabilní a závažná, už s ohledem na to, že dřív informace unikly do médií než k orgánům, které by mohly prověřit jejich pravost. Jisté je, že v Praze byla v době Pavla Béma naprosto kolizní a špatná situace,“ uvedl senátor Jiří Čunek pro ParlamentníListy.cz.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

Že by tedy Janoušek nebyl „kotě“ a Bém vlastně žádný „mazánek“ není? Třeba jde jen o práci zkušeného střihače zvuku. Z takového zjištění by určitě měli radost všichni, kdo si Pavla Béma představí, jak říká „kotě“ raději sympatické blondýně, než údajnému krajskému kmotrovi. O odposleších rozhovorů mezi Pavlem Bémem a lobbistou poprvé informovala MF DNES. Nahrávka týdeníku Euro nově poukazuje také na známosti, které Janoušek udržoval ve vedení BIS. Na téma odposlechy poskytl Jiří Čunek rozhovor redakci ParlamentníchListů.cz. 

Jak Vy hodnotíte současnou aféru s odposlechy kolem Pavla Béma?

Ukazuje to na pravdivou situaci, jaká v Praze v době jeho úřadování vládla. Jak tam skutečně dopadaly veřejné zakázky, k jakým ohromným ztrátám miliard korun v Praze docházelo. Bohužel musím konstatovat, že to, co se veřejně říkalo dávno, teprve teď šetří policie a teprve teď vyšlo najevo. Pražáci, kteří chodili k volbám, jako by nechtěli vidět ani slyšet. Lidé nevolili ty, kteří si to zaslouží, ale ty, kteří je neustále okrádali a spolu s nimi celou Českou republiku, protože jde o hlavní město.

Takže si myslíte, že Roman Janoušek mohl ovlivňovat dění na magistrátu?

Když jsem byl ministrem, můj úřad sídlil několik stovek metrů od magistrátu. Způsoby, které tam vládly, o těch jsem samozřejmě slyšel. Navyšování zakázek různými dodatky, výsledky veřejných soutěží, všechno svědčilo naprosto jasně o tom, že v Praze se nevládne vůbec správným způsobem. Nikdo na to nereagoval, lidi se vzpamatují až na základě nějakého hloupého odposlechu.

Měl by podle Vás Pavel Bém odstoupit?

Dneska už je to jedno. Už není primátorem a pokud nemá vliv na chod města, je to pouze na něm. Co si myslím já, není důležité, záleží na tom, co udělá on. Mandátu ho nemůže zbavit nikdo.

David Rath uvedl nedávno, že BIS obchoduje s informacemi a to považuje za ohrožení státního systému. Prý je nutné proti tomu zakročit, co Vy na to?

Na těch odposleších je spousta faktorů velmi nebezpečných. Nikdo neví, jestli unikly skutečně z BIS, a nevíme, jestli jsou pravé.

Myslíte, že zveřejnění rozhovoru bylo vhodné, nebo ne?

Kdybychom mohli říct, že všechny zveřejněné odposlechy jsou skutečně pravdivé, nebyl bych proti. Měl by se ale každý z nás zamyslet nad tím, kolik řekne věcí a na pravou míru je uvede třeba až na závěr rozhovoru. Pokud by se mělo veřejné mínění ovlivňovat jen na základě rozhovorů, teď myslím mimo rozhovoru Janouška a Béma, budou tady vládnout jen ti, kteří ovládají média. Ti pak budou na veřejnost pouštět jen pozměněné rozhovory konkurence. 

Vaše podezíravost možná vychází z Vaší vlastní špatné zkušenosti, mám pravdu?

Stačí, když se spojí pár podplacených a ovlivněných policistů a ti si někoho najmou. Připraví pak politika o to jediné, co má, a to je důvěra lidí. Přitom třeba na základě naprosto falešných údajů. A jestli zveřejňovat odposlechy? Pak ale na všechno a na všechny úplně stejně.  

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="227917,227829,227918"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Dana Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…