Miloš Zeman opět utřel Jakuba Jandu. Vysmál se také Pavlu Šafrovi, Daniele Drtinové a Martinu Veselovskému

08.09.2016 13:12

Z PROFILU Prezident Miloš Zeman po čase odpověděl na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Hlava státu zodpověděla desítky dotazů na téma migrační krize, hrozby teroristických útoků, ale i kvalitu zpravodajství ze strany některých novinářů. Zeman se nevyhnul ani nepříjemným a konfrontačním otázkám.

Miloš Zeman opět utřel Jakuba Jandu. Vysmál se také Pavlu Šafrovi, Daniele Drtinové a Martinu Veselovskému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman od svého nástupu do prezidentského úřadu pravidelně zodpovídá otázky čtenářů ParlamentníchListů.cz. Jde o jediný přímý komunikační kanál občanů s hlavou státu v takovém rozsahu. Každý má možnost se prezidenta zeptat a ten osobně na otázky odpovídá.

Jako tradičně se čtenáři ptali na jeho vztah k novinářům. Konkrétně pak na to, že publicista Jandourek obvinil prezidenta v rozhovoru pro DVTV ze lži a zda si tedy prezident dokáže nějakou svoji lež vybavit.

Anketa

Vadí vám, že Zeman přijme ještě před rakouskými volbami Norberta Hofera?

3%
97%
hlasovalo: 10530 lidí

„Nevím o žádné vědomé nepravdě neboli lži; a kdybych to věděl, styděl bych se sám před sebou. Na druhé straně připouštím, že jsem se někdy mohl mýlit; jako každý člověk. Jan Jandourek je poněkud frustrovaný kněz, který dnes píše už pouze do Svobodného fóra, což je nezajímavý internetový server vedený zkrachovalým bývalým šéfredaktorem Blesku a zkrachovalým bývalým šéfredaktorem časopisu Reflex. Stejně tak DVTV je reprezentována Veselovským a Drtinovou, kteří skončili ve veřejnoprávní televizi, takže nevidím důvod, abych se každou informační stokou zabýval,“ sdělil ostře prezident Zeman.

Hned poté se další tazatel zajímal o možnosti, jak se vypořádat s těmi, kteří urážejí hlavu státu. Jako příklad čtenář uvedl neustálé výpady aktivisty Jakuba Jandy na Zemanovu adresu. „Jsou lidé, s nimiž můžete diskutovat, a to s úctou, i když nesouhlasíte s jejich názory. Jsou lidé, kterými pohrdáte natolik, že o diskuzi s nimi nestojíte. Jakub Janda patří evidentně do druhé skupiny,“ neváhal s odpovědí prezident.

Anketa

Vážíte si Jana Rejžka?

3%
66%
hlasovalo: 6801 lidí

„Rád bych věděl, proč jsme byli ještě nedávno chlácholeni, že nám nehrozí teroristické útoky. Teď se naopak dovídám, že nás útoky ohrožují. Jak to tedy je?“ tázal se čtenář Miloše Zemana.

„Já jsem nebyl ten, kdo vás chlácholil, já jsem byl naopak ten, kdo vám říkal, že v Evropě, a tedy i u nás, riziko teroristických útoků hrozí, a mnozí se mi za to vysmívali a tvrdili, že šířím poplašné zprávy. Není pochyb o tom, že to, co se stalo ve Francii nebo v Německu, se může stát i u nás, a jsem rád, že to uznávají i lidé, kteří to před tím zlehčovali,“ konstatoval prezident Zeman.

Vrahy zabíjíme proto, aby nezabili oni nás

Související otázka se týkala bojových akcí Západu v Iráku nebo Afghánistánu a toho, zda je správné se takových misí účastnit. „Víte, že jsem nepovažoval invazi do Iráku nebo do Libye za šťastnou, protože rozvrátila režimy, s nimiž nemusíme souhlasit, ale které neměl kdo nahradit. V tom s vámi souhlasím, ale pokud jde o to, že zabíjíme vrahy, to znamená vedoucí představitele teroristických organizací, pak je zabíjíme proto, aby oni nezabili nás,“ míní jednoznačně hlava státu.

Anketa

Volili byste na Hrad Tomáše Halíka?

3%
97%
hlasovalo: 17135 lidí

Jedna čtenářka uvedla, že prý četla zprávu o tom, že se na Šumavě pohybují „hordy ilegálů“, a co prý dělá policie a vojáci. „Nevím o tom, že by na Šumavě byly dnes hordy ilegálů, a pokládám to za kachnu. Za kachnu ovšem nepokládám reálné nebezpečí, že by na Šumavě i jinde mohly být hordy ilegálů v budoucnosti, a proto tvrdím, že by armáda spolu s policií měla uzavřít hranice; a jak navrhuje jihomoravský hejtman Hašek, že by měli být povoláni i dobrovolní hasiči, kterých je několik tisíc, aby armádě a policii svými stříkačkami pomohli,“ reagoval Miloš Zeman.

Všechny odpovědi prezidenta republiky naleznete na jeho profilu:

Po čase se objevila otázka týkající se anexe Krymu. Čtenář prezidenta obvinil ze lži, protože používá slovo anexe, a přitom podle něho šlo pouze o vrácení dříve ukradeného území.

„Anexe znamená porušení mezinárodních dohod a je nesporné, že byly porušeny dohody, které zajišťovaly územní integritu Ukrajiny. Na druhé straně s vámi souhlasím, že Chruščov udělal neodpustitelnou hloupost a dnes už světoví politici uznávají, že Krym nelze vrátit zpátky Ukrajině,“ uvedl prezident.

Rusko je součástí naší civilizace

Ruska se týkal i další dotaz. Konkrétně toho, zda skutečně chtějí USA vyvolat válku s Ruskem, a to nejspíš ještě před americkými prezidentskými volbami. Něco takového Miloš Zeman odmítl. „Nevěřím tomu, že vypukne ozbrojený konflikt mezi Ruskem a Spojenými státy, a to jak před americkými volbami, tak po nich. Jak jinak víte, podporuji oteplení vztahů s Ruskem, a to jak z ekonomických, tak kulturních důvodů, protože Rusko je součástí euroamerické civilizace v boji proti mezinárodnímu islámskému terorismu,“ sdělil k tomu.

Tazatel, který napsal, že byl Zemanův volič, vyčítá prezidentovi jeho údajné přátelství s Andrejem Babišem. Prý si tím Miloš Zeman dláždí cestu zpět na Vysočinu. „Přátelství mezi politiky neexistuje, existuje pouze shoda zájmů a já jsem podporoval ministra financí v těch oblastech, kde si myslím, že si počíná úspěšně a to je především boj proti daňovým únikům, zlodějinám, rozkrádáním a také snaha o vyrovnaný rozpočet. Jak víte, rozpočet je zatím ve vysokém přebytku a je naděje, že na konci roku skončí jako vyrovnaný. Naučme se vážit si úspěchů druhých lidí a snažme se jim nezávidět,“ odpověděla hlava státu.

V rámci tématu migrační krize se čtenář prezidenta dotazoval, zda je mu známo, jak vypadá soužití s muslimskými migranty ve velkých městech západní Evropy. „Buďte rád, že žijete v České republice, kterou se zatím podařilo uchránit před nelegálními migranty – na rozdíl od Berlína, na rozdíl od bruselské čtvrti Molenbeek, na rozdíl od pařížské čtvrti Saint-Denis a dalších částí různých měst, kterým se dnes říká no-go zóny, protože se tam kvůli ubytovaným migrantům říká, že se tam bojí i policisté. Děláme všechno pro to, abychom přes váhavost některých našich politiků, zůstali věrni principu, že nelegální migranti nemají být umísťováni na české území,“ sdělil Miloš Zeman.

Bakalovy politické vazby brzdí jeho stíhání

V rámci odpovědi na poměrně obsáhlou otázku s několika tématy se prezident vrátil i ke svému názoru na miliardáře Zdeňka Bakalu. „Několikrát jsem vyzýval k trestnímu stíhání tohoto tuneláře, ale lze se obávat, že některé politické vazby pana Bakaly toto vyšetřování dosud brzdí,“ myslí si Zeman.

Padla také otázka na tým, který prezidenta na Hradě obklopuje. „Proč mezi vašimi nejbližšími není někdo mladý?“ zněl dotaz.

„Mezi mými nejbližšími je řada mladých a to, že o nich nevíte, není argument, ale důkaz vaší neinformovanosti. Vedle Jiřího Ovčáčka mohu jako příklad mladých lidí uvést Radka Augustina, který je ředitel analytického odboru, nebo Vladimíra Kruliše, který zajišťuje moje krajské návštěvy,“ vyjmenoval prezident.

Došlo i na otázky méně vážného charakteru. „Moc vám fandím a obdivuji, co pro vás dělá Ovčáček. Jak jste se s ním vlastně seznámil? A pak, je zadaný? Přijde mi, že na nic jiného než na práci pro vás nemůže mít čas,“ zajímalo čtenářku.

„Jiří Ovčáček tráví krátké chvíle svého volna u své babičky, která ho nabíjí energií, a proto odvádí skvělou práci. Co se týče toho, jak jsem se s ním seznámil, na terase Lumbeho vily u sklenky dobrého červeného vína,“ prozradil Miloš Zeman v reakci na otázku čtenářky ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …