Mladý politik promluvil o praktikách v ČSSD. Ve straně už není

25.04.2012 23:33

Vladimír Procházka se stal čerstvě předsedou strany Národních socialistů LEV 21 v Moravskoslezském kraji. Dva roky byl členem ČSSD, místopředsedou místní organizace v Bašce, ovšem před několika měsíci tuto stranu opustil. Neviděl v ní už totiž žádnou perspektivu.

Mladý politik promluvil o praktikách v ČSSD. Ve straně už není
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Pane předsedo, co vás přesvědčilo k odchodu z ČSSD a ke vstupu do NS LEV 21?

K odchodu z ČSSD mě vedla jistá vyčpělost politiky této strany, dále velmi neseriozní a nebojím se říct až zákeřné a hulvátské vnitrostranické vztahy a v neposlední řadě také absolutní absence charismatického šéfa strany. Na druhou část vaší otázky odpovím, že hlavním akcentem pro mne byla osobnost Jiřího Paroubka. Musím taky konstatovat, že program této strany je mi velmi blízký a vidím v něm potenciál rovněž i pro obyčejné a slušné lidi. Myslím si, že občané České republiky si zaslouží lepší a slušnější život.

Jste podnikatel, co vy osobně považujete za nejdůležitější z programu NS LEV 21?

Ano, já jsem osobně sice podnikatel, ale nejsou mi cizí ani problémy, které trápí i zaměstnance. Pokud jde o mne, preferuji hlavně to, co se dnes již mnoho nenosí, obecnou slušnost, solidnost, poctivost a pokoru. A to jsou, pokud se trochu ponoříte do historie Národních socialistů, takové pevné myšlenky, které provází stranu a její politiku již 115 let. Domnívám se, že toto jsou zásady, které by u všech měly být vlastnostmi, potom i v naší zemi mnohé jinak by vypadalo a to z důvodu, protože tyto aspekty jsou nad časové. Musíme se všichni snažit, alespoň drobnými krůčky, naplňovat výše popsané. Vím, je to nekonečný příběh, ale my musíme mít tu víru, že se to podaří.


Co říkáte demonstracím, které v posledních týdnech v republice proběhly? Myslím tím hnutí Holešovská výzva, ProAlt, Stop vládě, odbory atd., a také velkou demonstraci v Praze.


Víte, nejsou mi zcela dopodrobna známy všechny teze a názory, s kterými tito protestující protestují, ale obecně souhlasím i s touto formou protestu, protože skutečně lidé jsou již v mnoha svých životních věcech na konci svých možností a sil. Nevědí, jak slušně uživit své rodiny, jak pro ně zajistit slušný standard, nevědí, jestli budou mít na lékařskou péči atd. Nechtějí se, a to zcela oprávněně, vracet do dřevního kapitalismu 19. století. Domnívám se, že společnost je dnes někde jinde, než je vnímáno vládními kruhy a než si naše vláda dokáže představit a chce připustit. Je na čase, aby vláda neschopného Nečase skončila v minulém čase.


Cestou je progresivní zdanění a zvýšená kontrola bank


Napětí v zemi stoupá, znáte řešení na sociální nepokoje?

Víte, tady musí nutně dojít k několika krokům, které čím dříve budou vykonány, tím dřív bude znát jejich pozitivní efekt. Myslím, že odchod současné vlády je sám o sobě tak pozitivním krokem, že již to bude mít blahodárný účinek na všechny, možná kromě pana Kalouska a několika dalších neschopných ministrů. To, co by pak mělo následovat, je rozpohybování dnes zcela udušené ekonomiky, sevřené do kleští korupce a neustálého zvyšování daní. Toto není cesta, jak dle mého názoru cokoliv vyřešit. Jedním z důležitých fragmentů je dle mého názoru progresivní zdanění a zvýšená kontrola bank a jejich někdy podivných hrátek na všemocné spasitele všech.


Taktéž je velmi žádoucí znovu investovat v naší zemi na mnohých místech velmi zanedbané infrastruktury a také investice do školství a vzdělávání je jedním z léků pro naši nemocnou ekonomiku. Je důležité nezapomínat na zdravotnictví. Vím, budete se ptát, kde na to vzít, zamyslete se ale, kolik se třeba spotřebuje zdrojů na takové věci jako je vysílání našich vojáků do zahraničí, nákup předražených zbraní, nákup stíhaček apod. Toto jsou desítky miliard, které se mnohdy rozpustí v bezedném kruhu korupce. Odpověď na tuto otázku by zabrala více prostoru, než máme k dispozici, proto jen na závěr jednu větu. Nesmíme věřit současné vládní garnituře zhola nic. Jejich neustálé opakované lži o vládě rozpočtové zodpovědnosti jsou jen plané řeči. Je to vláda, které naši republiku přivedla na samý okraj sociálních bouří a vůbec jí to nedochází a zdá se, že ani nevadí.


Vládní kabinet Petra Nečase se snaží přežít na úkor nás všech


Co si myslíte o současné vládě?

Současná vláda je vládou, kterou si ČR a její občané nezaslouží, proto tato vláda musí skončit, čím dříve tím lépe, nejlépe ihned.

Vládní koalice se v současné době snaží přežít, co vám osobně na tom nejvíce vadí?  

Vadí mi na tom nejvíce to, že kabinet Petra Nečase se snaží přežít na úkor nás všech a snažíme se přežít jen proto, aby mohl provádět své zvrácené experimenty s občany naší země a s ČR vůbec. Zdůrazňuji, že je potřeba si uvědomit, že my občané ČR nejsme pokusní králici a, že ČR není laboratoř na jakési pomatené pokusy současné vládní garnitury.


Vidíte v něčem také pozitivum současné vlády?

Jediné pozitivum je to, že všichni ministři této vlády se jednou pro vždy a na vždy totálně znemožnili. Ale je smutné, že ten účet zaplatíme my všichni. Za tolik ten kabaret skutečně nestál.


Koho byste si uměl představit na rezidentské židli a proč právě tohoto člověka?

Rád bych tam viděl osobnost již etablovanou společensky, konsensuální, a také osobnost, která má mimo politického i státnický přesah a která může a musí náš národ spojovat a stmelovat. Jméno vám zatím neřeknu, protože takovou osobnost nalézt je víc než velmi těžké a ta, o níž vím, že by na tento úřad byla vhodná, s největší pravděpodobností nebude kandidovat.


My Národní socialisté v tradici výrazných osobností v prezidentském úřadě máme na co navazovat, všichni víme, že jeden z našich nejvýznamnějších členů, dr. Edvard Beneš, tomuto úřadu a vůbec funkci prezidenta nasadil velmi, ale skutečně velmi vysokou laťku, řečeno sportovní terminologií.


Říkal jste, že byste chtěl dosáhnout na severní Moravě členskou základnu 500 členů, kde je chcete hledat? 

Naši členové se rekrutují ze všech sociálních vrstev. Naše členy budeme hledat hlavně mezi slušnými lidmi, mezi lidmi zodpovědnými, a mezi lidmi, kteří mají zájem byť drobnými krůčky posouvat nejen své tužby a přání, ale tímto korektním přístupem vlastně sunout i naši krásnou zemi a věci s ní související pomalu plynule vpřed.


Lidé jsou frustrováni, unaveni a mnohdy naprosto zoufalí


Obracejí se na vás občané MSK? S jakými problémy?

Obracejí a často, jsou to hlavně problémy, o kterých jsem se už zmiňoval. Jsou to věci bohužel existenčního charakteru, které vyplývají z toho, co se v naší zemi děje a jak je naše země v současné době řízená. Lidé jsou frustrováni, unaveni a mnohdy naprosto zoufalí. Skutečně je to smutné, mnohdy víc než smutné a nemůžeme to jen tak nechat.


Budete chystat kandidátku už do podzimních krajských a senátních voleb, kolik už máte kandidátů? Budete stavět někoho také na pozici kandidáta na hejtmana?

Samozřejmě kandidátku do letošních voleb chytáme. Této problematice se věnujeme. Také do senátních voleb své kandidáty postavíme, a to ve všech obvodech, kde v našem kraji doplňovací volby do Senátu budou. Rádi vás seznámíme se jmény a osobnostmi, které nominujeme, až tento akt nastřeme. Jsme samozřejmě plnohodnotná strana, tak zcela jistě nominujeme kandidáta na hejtmana Moravskoslezského kraje.


Náš kraj není odloučenou výspou, o kterou není nutno se starat


Čím chcete přesvědčit voliče? Proč by měl volič volit právě vás, vaši stranu?

My chceme voliče přesvědčit, a znovu to zdůrazňuji, hlavně naší slušností a korektností a také tím, že máme mezi sebou slušné lidi. Taktéž, jak vyplývá z našeho programu, máme víc než dobré nástroje, jak řešit mnohé problémy v našem kraji i v naší zemi. My musíme intenzivně pracovat na tom, aby lidé v našem kraji věděli, že tento může být slušným místem pro život. K tomuto jsme připraveni spoluvytvářet podmínky, které plynou hlavně z toho, že není možné, aby náš kraj byl přehlížen, či mnohdy, jak se to v Praze často děje, považován za nějakou odloučenou výspu, o kterou není nutno se starat. Jsme připraveni tyto věci měnit žádoucím směrem na bázi slušnosti korektnosti a podporou nejen našich sympatizantů, ale i s podporou občanů našeho kraje.


___________________________________________________________________________
Kdo je Vladimír Procházka?

 

Má 42 let, středoškolské vzdělání a žije v Brušperku. Od roku 1990 podniká jako osoba samostatně výdělečně činná. Nejdříve se zabýval výrobou zdravotnických oděvů, v poslední době se věnuje obchodní činnosti.  V ČSSD byl v letech 2010 až 2012, před dvěma měsíci ze strany vystoupil a vstoupil do NS LEV 21, kterou vede Jiří Paroubek.
 

S manželkou Michaelou má čtyři děti. Nejstarší dcera a syn už pracují, mladší dcera navštěvuje základní školu a nejmladší syn má tři roky. „Pokud mi vybude nějaký čas, věnuji ho rodině. Chodíme do lesa, společně býváme na chatě v Kunčicích pod Ondřejníkem. Nejčastěji sekám trávu. Rád sáhnu po knížce, nejraději po literatuře faktu. Ovšem v posledních týdnech trávím hodně času s našimi kandidáty, členy strany a rovněž voliči, abych zjistil, co všechno je trápí a hlavně, abychom společně hledali cesty řešení. Obávám se, že tráva letos zůstane neposečena,“ píše v rozhovoru na webových stránkách své strany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …